Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διακομματικός νόμος για την «αμερικανική ανταγωνιστικότητα»

Με χαρακτηριστική διακομματική στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (με 68 ψήφους υπέρ και 32 κατά) ψηφίστηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ το νομοσχέδιο «Αμερικανικής Καινοτομίας και Ανταγωνισμού», για την ενίσχυση της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας σε κρίσιμους τομείς, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με την Κίνα.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, οι μέρες μας ως κυρίαρχη υπερδύναμη ενδέχεται να τελειώνουν. Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε αυτές τις μέρες να τελειώσουν στη βάρδιά μας. Δεν θέλουμε να δούμε την Αμερική να γίνει ένα μεσαίο έθνος σε αυτόν τον αιώνα»: Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια με τα οποία συνόδευσε την ψήφιση του νομοσχεδίου ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων κρατικές επενδύσεις και επιδοτήσεις 250 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 52 δισ. δολάρια αφορούν αποκλειστικά τις βιομηχανίες παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ.

Αλλα 10 δισ. δολάρια προβλέπεται να δοθούν μέσα σε 5 χρόνια για τη δημιουργία περιφερειακών τεχνολογικών «κόμβων» στις ΗΠΑ, με την αγορά αμιγώς αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων. Επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων προβλέπονται σε τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, προγράμματα προσελήνωσης της ΝΑSΑ, σε προγράμματα ανάπτυξης κβαντικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λευκός Οίκος, δημοσιοποιώντας σχετική έκθεση, ανακοίνωσε προχτές τη συγκρότηση ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται η κατασκευή ημιαγωγών και μπαταριών μεγάλης χωρητικότητας, όπως για ηλεκτρικά οχήματα, τα κρίσιμα ορυκτά και πρώτες ύλες, καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα και δραστικά φαρμακευτικά συστατικά. Επιβεβαιώνεται η εξασφάλιση μεγάλων επενδύσεων από το Πεντάγωνο σε σπάνιες γαίες και άλλα μεταλλεύματα που μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ εξασφάλιζαν κυρίως από την Κίνα, ενώ καταστρώνονται σχέδια ενίσχυσης βιομηχανικών τομέων παραγωγής.

Ολη η έκθεση διαπερνάται από την ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα με το Πεκίνο, που επίσης επενδύει τεράστια ποσά στους παραπάνω τομείς, ενώ στο επίκεντρο μπαίνει η διαμόρφωση «ολοκληρωμένης στρατηγικής εμπορίου» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απέναντι σε «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ