Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ούτε δολάριο φόρου οι δισεκατομμυριούχοι...

«Ανακαλύπτοντας... την Αμερική», πληθαίνουν οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ και όχι μόνο για το πώς οι δισεκατομμυριούχοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι αξιοποιώντας το τεράστιο οπλοστάσιο φοροαπαλλαγών, «επενδυτικών κινήτρων» και άλλων εργαλείων που τους έχουν διασφαλίσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις, πληρώνουν ψίχουλα ή και καθόλου για φόρους, την ώρα που στενάζουν οι λαοί.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία από έρευνα της οργάνωσης ProPublica, με έδρα στη Νέα Υόρκη, για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: Ο επικεφαλής της «Amazon», Τζεφ Μπέζος, δεν πλήρωσε κανέναν ομοσπονδιακό φόρο το 2007 και το 2011, ενώ ο επικεφαλής της «Tesla», Ιλον Μασκ, δεν πλήρωσε το 2018. Οι δε δισεκατομμυριούχοι Μάικλ Μπλούμπεργκ και Καρλ 'Αικαν, όπως και ο γνωστός Τζορτζ Σόρος, κατάφεραν επίσης να μην πληρώσουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο κάποιες χρονιές. Αντίστοιχα, αμελητέα ήταν η πραγματική φορολόγηση του Γούορεν Μπάφετ ανάμεσα στο 2014 και το 2018, περίοδος έκρηξης του πλούτου του χάρη στην άνοδο των τιμών των μετοχών.

Η οργάνωση διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για απάτη, αλλά για «φορολογική βελτιστοποίηση», φοροαποφυγή, που επιτρέπει τη μείωση της φορολογίας με εντελώς «νόμιμο» τρόπο.

Η ProPublica αναφέρει ότι τα στοιχεία της βασίζονται στις φορολογικές δηλώσεις πλούσιων Αμερικανών για περίοδο μεγαλύτερη των 15 ετών, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι η αποκάλυψη των ιδιωτικών αυτών εγγράφων είναι «παράνομη» και θα ερευνήσει τις «διαρροές».

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία των αποκαλύψεων δεν είναι τυχαία: Ερχεται τη στιγμή που οι ηγέτες του G7 παζαρεύουν τον καθορισμό ενός «ελάχιστου διεθνούς εταιρικού φόρου», για τη διασφάλιση πόρων για τα συνολικότερα κρατικά πακέτα στήριξης των καπιταλιστικών οικονομιών τους, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν λανσάρει προφίλ... «φορολόγησης των πλουσίων», την ίδια ώρα που παρά τις αρχικές φανφάρες αποφάσισε να διατηρήσει ολόκληρη την τεράστια μείωση του εταιρικού φόρου στις ΗΠΑ που θέσπισε η κυβέρνηση Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ