Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διαρκής παρέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ για τη... «σταθερότητά» τους

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των «διευθετήσεων» για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων εστίασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, κατά τη προχτεσινή διαδικτυακή συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών που συμμετέχουν στη «Διαδικασία του Βερολίνου», ενόψει της Συνόδου Κορυφής του σχήματος στις 5/7 (το σχήμα εγκαινιάστηκε το 2014 με πρωτοβουλία της Γερμανίας και τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων).

Ο Μάας εκτίμησε ότι οι πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις για την ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ δεν θα αρχίσουν πριν την έναρξη της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ (1η Ιούλη), δεδομένου του βέτο που εξακολουθεί να ασκεί η Βουλγαρία κατά της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων είπε ότι η συνεργασία ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων έχει οδηγήσει σε σοβαρά επιτεύγματα, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν αποφάσεις σε τομείς όπως η διαφθορά και η ελευθερία του Τύπου. Συμπλήρωσε ότι και η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, με έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με Τίρανα και Σκόπια, αλλά και απελευθέρωση της βίζας για το Κόσοβο.

Διαβεβαιώσεις περί δέσμευσης για «τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων» έδωσε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ώστε όπως ισχυρίστηκε να επιτραπεί «σε χώρες της περιοχής να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ως ελεύθερες και ευημερούσες δημοκρατίες».

Σημειωτέον, μεταξύ των «δεσμεύσεων» που οι ΗΠΑ προσφέρουν για τη «σταθερότητα» της περιοχής είναι η συνεχιζόμενη παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κόσοβο. Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα «Vecernje Novosti», στις αρχές της βδομάδας οι ΗΠΑ έκαναν δωρεά στις Ενοπλες Δυνάμεις του Κοσόβου τεθωρακισμένα οχήματα «M-1117». Η σχετική τελετή παράδοσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, έγινε κοντά στην πόλη Ουρόσεβατς, παρουσία του Κοσοβάρου υπουργού Αμυνας, στην ίδια περιοχή δηλαδή όπου βρίσκεται η τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση Bondsteel.

Για την αμερικανική «δωρεά» έσπευσε να διαμαρτυρηθεί η Ρωσία, της οποίας η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ζήτησε «συμμόρφωση με την Απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας» και μίλησε για «προκλητικά βήματα, που υπονομεύουν τις προσπάθειες για τη διευθέτηση στο Κόσοβο».

Αλβανία: Υπερψηφίστηκε η αποπομπή ΜέταΣε αυτό το φόντο, χτες η αλβανική Βουλή υπερψήφισε (με 104 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές) την αποπομπή του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία καθαίρεσης ξεκίνησε τον Απρίλη, μετά τις βουλευτικές εκλογές και τις καταγγελίες του Μέτα για παρεμβάσεις υπέρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του Εντι Ράμα (από το οποίο ο Μέτα αποχώρησε πριν χρόνια, ιδρύοντας το «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση»). Ο Μέτα κατηγορείται μεταξύ άλλων για παραβίαση του Συντάγματος, «υποκίνηση σε διάσπαση και αντιπαράθεση», αλλά και για «προσβολή Δυτικών εταίρων». Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για ευρεία νοθεία και κατήγγειλε παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εκλογές, με αποκορύφωμα την αντιπαράθεσή του με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.

Την τελική απόφαση για την αποπομπή Μέτα θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Σε ανακοίνωσή της η αλβανική Προεδρία χαρακτήρισε την απόφαση «αντισυνταγματική και γελοία».

Την ίδια στιγμή ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα βρέθηκε χτες στη Σόφια, που είχε πρόγευμα εργασίας με το Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, συζητώντας μεταξύ άλλων για την ανάγκη επίλυσης του «κρίσιμου αδιεξόδου» μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. «Η Αλβανία δεν παίρνει θέση. Υποστηρίζουμε τη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να μιλήσουν και να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους», δήλωσε ο Ράμα, προσθέτοντας: «Εάν είναι απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ