Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
Στο πόδι για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα

Από την παρέμβαση έξω από τον ΔΣΑ
Από την παρέμβαση έξω από τον ΔΣΑ
Με μαζικές εξορμήσεις και παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς συνέχιζαν μέχρι και λίγες ώρες πριν από την έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης όλες τις προηγούμενες μέρες να απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή 24ωρη απεργία.

Στο πλαίσιο αυτό, μοτοπορεία για την προπαγάνδιση της απεργίας οργάνωσαν τη Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνας σωματεία και φορείς. Με αφετηρία το σταθμό του ηλεκτρικού στα Ανω Πατήσια, κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ και πετώντας τρικάκια με το κάλεσμα στην απεργία, τα μηχανάκια με τους εργαζόμενους διέσχισαν τη λεωφόρο Πατησίων, πέρασαν από κεντρικά σημεία στην Κυψέλη και κατέληξαν στο Σύνταγμα.

Τη ίδια μέρα, η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων του 2ου Διαμερίσματος Αθήνας πραγματοποίησε εξόρμηση σε καταστήματα εστίασης του Παγκρατίου και στην πλατεία Βαρνάβα ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, καλώντας στη σημερινή απεργία, στην απεργιακή συγκέντρωση και το απογευματινό συλλαλητήριο.

Εξόρμηση στις γειτονιές του Αγίου Δημητρίου έκαναν το περασμένο Σάββατο μαζικοί φορείς και σωματεία της περιοχής. Μέλη του παραρτήματος Νοτιοανατολικών του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Ενωση ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου, ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Δημητρίου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίου Δημητρίου και Αλίμου μοίρασαν ανακοινώσεις, συζήτησαν με εργαζόμενους και κατοίκους και τους κάλεσαν να δώσουν δυναμική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ενώνουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι

Μαζική μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας
Μαζική μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας
Κινητοποίηση έξω από την έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) έκαναν τη Δευτέρα η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων και το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, ενώ χτες με παρέμβαση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων απηύθυναν στους συναδέλφους τους κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή απεργία. «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τις μέρες που συζητιέται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο - έκτρωμα, με το οποίο χτυπιέται ο πυρήνας των εργασιακών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τις μέρες που οι εργαζόμενοι και ο λαός μας δίνουν τη μάχη για να μην περάσει, κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Κατά τ' άλλα, υποτίθεται ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο...», καταγγέλλουν. «Διαλύουν το Εργατικό Δίκαιο και εμείς ανησυχούμε, αγανακτούμε και θεωρούμε καθήκον μας να συμβάλουμε με τις επιστημονικές μας γνώσεις στην αποκάλυψη του εγκλήματος», τονίζουν και ενώνουν τη φωνή τους με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που σήμερα απεργούν.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκε και χτες η πλατιά εξόρμηση από σωματεία, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς (υπηρεσίες ΟΤΑ, εργοστάσια, όπως ΕΛΠΕ κ.α.), εργοτάξια, σε σχολεία και νοσοκομεία, αλλά και το απόγευμα με εξορμήσεις στις γειτονιές με πιο κεντρικές τις πανεξορμήσεις σε Εύοσμο και Καλαμαριά.

ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Σε συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια καλούν τα Σωματεία: Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη Βορείου Ελλάδος, Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης - Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το ΣΕΤΕΠΕ έχει ορίσει προσυγκέντρωση για τους εργαζόμενους του κλάδου στις 10.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Αριστοτέλους.

Πλούσια δράση ανέπτυξαν τα σωματεία και σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με εξορμήσεις όπως σε εργοτάξια στον φράχτη του Εβρου στα σύνορα αλλά και στο Πέταλο του ποταμού Εβρου. Στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμάτων Αλεξανδρούπολης, οι εργαζόμενοι, που συμμετείχαν καθολικά στην προηγούμενη απεργία, επιβεβαίωσαν πως το γιαπί θα νεκρώσει και στη σημερινή απεργία. Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε εργοστάσια της περιοχής, στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το οποίο θα βρεθεί και σήμερα, από νωρίς το πρωί, στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και στα σούπερ μάρκετ της πόλης. Στην Καβάλα, μέλη των σωματείων βρέθηκαν στις πύλες των συσκευαστηρίων, σε βιομηχανίες ενδυμάτων και αποθήκες, ενώ οι εξορμήσεις με το απεργιακό κάλεσμα συνεχίστηκαν και σε βιομηχανίες τροφίμων, στο εμπόριο και τα σούπερ μάρκετ. Στην Κομοτηνή, οι νέες δυνάμεις που συμμετείχαν στην απεργιακή μάχη της 10ης Ιούνη έχουν ανανεώσει τη δέσμευσή τους στην κλιμάκωση της πάλης, ιδιαίτερα στους χώρους του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΟΥ, που έλαβε εκ νέου απόφαση με μαχητικό πνεύμα για συμμετοχή στην απεργιακή μάχη.

Πλατύ κάλεσμα και στη Στερεά

Με τις εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και πλατείες, τα συνδικάτα στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια έδωσαν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για την επιτυχία της σημερινής απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης.

«Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 10 Ιούνη σε αρκετούς μεγάλους χώρους δουλειάς ήταν πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για τα δεδομένα των τελευταίων ετών», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας. Και προσθέτει: «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στις εγκαταστάσεις του πτηνοσφαγείου "Μιμίκος", όπου η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική, ενώ οι εργαζόμενοι πρωτοστάτησαν στην περιφρούρηση. Μάλιστα πρόκειται για ένα χώρο όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες, που αντιλαμβάνονται ότι το νέο αντεργατικό έκτρωμα έρχεται να χειροτερέψει τις συνθήκες δουλειάς και ζωής τους, προσθέτοντας επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή».

Εξορμήσεις και περιοδείες πραγματοποιήθηκαν στη Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Θήβας και την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, σε εργοστάσια του κλάδου Τύπου και Χάρτου στη Φθιώτιδα, στο εργοτάξιο του Ε65 κ.α. Την ίδια στιγμή το επιχειρησιακό Σωματείο στην «Eurodrip» στα Οινόφυτα χαιρετίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 10 Ιούνη και απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να βρεθούν στις 6 π.μ. στην πύλη του εργοστασίου, απαιτώντας συνάντηση με την εργοδοσία σχετικά με τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απεργία και σύσκεψη - ενημέρωση στη ΛΑΡΚΟ

Επίσης κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη σύσκεψη - ενημέρωση στις 11 π.μ. στο καφενείο του οικισμού απευθύνουν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου», στο ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, καταγγέλλοντας παράλληλα τις παρατάξεις ΔΑΚΕ - ΕΑΚ και ΑΝΕΚ για προσπάθεια αποκλιμάκωσης το 18μηνου αγώνα.

Τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα και τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον 18μηνο αγώνα των εργαζομένων για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η απόφαση του επιχειρησιακού Σωματείου, με την ψήφο των παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΕΑΚ και ΑΝΕΚ, για συμμετοχή σε απογευματινό συλλαλητήριο στη Λαμία, χωρίς να διασφαλίζεται η συμμετοχή των εργαζομένων και όχι συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου, όπου δίνεται ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οδηγεί στην αποκλιμάκωση του πολύμηνου αγώνα και αφήνει τους εργαζόμενους στο περιθώριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ