Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι φοιτητές δεν είναι ούτε πελάτες, ούτε πειραματόζωα για τα σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων

Παρέμβαση στη συζήτηση για την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Πατρών

Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πάτρας, με προτάσεις για την αναδιοργάνωση των Τμημάτων του, κάνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της. Η αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει συγχωνεύσεις Τμημάτων, μεταφορές έδρας και μετονομασίες στη Γεωπονική Σχολή, καθώς και ίδρυση νέου Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, με πιθανή μετεξέλιξη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος! Επίσης, κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας, μεταφορά της Ιστορίας - Αρχαιολογίας στην Πάτρα και του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα.

Με αφορμή τα παραπάνω, η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός Ιδρύματος ανταγωνιστικού, με μεγαλύτερη ικανότητα να προσελκύει προγράμματα και χορηγούς, πιο συνδεδεμένο με την επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Εκεί αποσκοπεί άλλωστε και η ίδρυση, τη στιγμή που άλλα Τμήματα κλείνουν και συγχωνεύονται, του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας, με μετεξέλιξη μάλιστα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Δηλαδή, στην πράξη, οι φοιτητές αυτού του Τμήματος θα μπουν μηχανικοί και θα βγουν γεωπόνοι, επειδή αυτό επιτάσσουν σήμερα η αγορά και οι ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων!».

«Για όλες τις προτεινόμενες αλλαγές, το δεύτερο πράγμα που επικαλείται η πρόταση του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η "οικονομία" του διδακτικού προσωπικού και των υποδομών. Με λίγα λόγια, αυτό που λέει η έκθεση είναι ότι εφόσον δεν υπάρχουν διδάσκοντες και μόνιμο κυρίως προσωπικό για να διδάξει τα απαραίτητα μαθήματα για κάθε επιστημονικό αντικείμενο, ας γίνουν συρραφές αντικειμένων, ας συγχωνευθούν Τμήματα, ας μετακομίσουν έδρες για να αξιοποιηθεί το υπάρχον, ελλιπέστατο διδακτικό προσωπικό, να... μπαλώσει όλες τις τρύπες», σχολιάζει, επισημαίνοντας την ανάγκη πρόσληψης όλου του αναγκαίου προσωπικού.

Η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Πατρών «να μη συναινέσουν σε αλλαγές που θα βάλουν νέα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές τους. Οι φοιτητές δεν είναι πειραματόζωα, ούτε πελάτες στα Ιδρύματα και στα τοπικά μαγαζιά. Είναι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους, να αποκτήσουν εφόδια, άμεση και πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο επάγγελμα. Δε θα επιτρέψουμε να γίνουμε για άλλη μια φορά το όχημα για τους σχεδιασμούς των μεγάλων επιχειρήσεων.

Κανένα κλείσιμο, καμία συγχώνευση χωρίς να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών με όλους τους όρους, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, με εξασφαλισμένη δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, με εξασφαλισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα».

Να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης των Τμημάτων, με διδάσκοντες, υπαλλήλους, υποδομές

Με αφορμή την ίδια συζήτηση και την αφαίρεση των Τμημάτων της Ηλείας από το φετινό μηχανογραφικό, η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η Νέα Δημοκρατία κάνει πράξη τις περαιτέρω προσαρμογές των πανεπιστημίων στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, προσαρμογές που σε μεγάλο βαθμό προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μετά την ολοκλήρωση της "πανεπιστημιοποίησης" των πρώην ΤΕΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που σε πολλές περιπτώσεις έγινε "στο πόδι", η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στην ίδια γραμμή για την ενίσχυση της κατηγοριοποίησης πτυχίων και αποφοίτων, τη συνολικότερη προσαρμογή των Ιδρυμάτων στις ανάγκες για φθηνό επιστημονικό δυναμικό, χωρίς πολλά - πολλά δικαιώματα. Με απλά λόγια: Περισσότερα εμπόδια για να σπουδάσει κάποιος στα ΑΕΙ, και το πτυχίο να είναι απλά ένα προσόν ανάμεσα στα πολλά. Οπως ακριβώς θέλει η αγορά! Σε αυτήν την κατεύθυνση, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του νομού μας θεωρούνται "περιττά".

Το ΚΚΕ έχει πρόταση και απάντηση: Καταδικάζουμε και ζητάμε να αποσυρθούν τώρα οι προτάσεις κλεισίματος των Τμημάτων του νομού μας. Να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης των Τμημάτων, με διδάσκοντες, υπαλλήλους, υποδομές.

Καμία φοιτήτρια και κανένας φοιτητής να μη γίνει πειραματόζωο στις αλλαγές που γίνονται! Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών με όλους τους όρους, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, με εξασφαλισμένη δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, με εξασφαλισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ