Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ανησυχίες» για το αν ΕΕ - ΗΠΑ «κάνουν τη διαφορά» στον ανταγωνισμό

Η «ανάγκη» ΕΕ - ΗΠΑ να «τρέξουν» την προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης τους στα Δυτικά Βαλκάνια αναδείχτηκε και τη 2η μέρα του Φόρουμ των Πρεσπών, στη Βόρεια Μακεδονία, όπου συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί και άλλοι «παράγοντες» από ΗΠΑ, ΕΕ κ.α.

Μετά τις επισημάνσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, ότι «μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, ειδικά καθώς οι γεωπολιτικοί μας ανταγωνιστές προσπαθούν επιθετικά να υπονομεύσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή και την ακεραιότητα της συλλογικής μας δέσμευσης», ο καθηγητής του αμερικανικού Ινστιτούτου Johns Hopkins Εντουαρντ Π. Τζόζεφ είπε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης χωρίς να "δει σοβαρά" τα Βαλκάνια. Και η ΕΕ δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά (στα Βαλκάνια). Το λέω αυτό με θλίψη ως Αμερικανός, γιατί η ΕΕ είναι σύμμαχός μας».

Στο μεταξύ, απογοήτευση για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (μετά από βέτο της Βουλγαρίας) να κρατήσει «παγωμένη» την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του και την Αλβανία, εξέφρασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, Ν. Ντιμιτρόφ, που είπε ότι «αν η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στην περιοχή, που δεν αποτελεί πίσω αλλά μπροστινή της αυλή, αυτό φανερώνει από μόνο του το πρόβλημα που αντιμετωπίζει».

Στο Φόρουμ συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φ. Καϊμακτσί. Με φόντο τις επίμονες προσπάθειες της τουρκικής πλουτοκρατίας να διασφαλίσει προνομιακές σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες, σημείωσε ότι «για τη διαμόρφωση μιας γεωπολιτικής ΕΕ στην Ευρώπη (...) πρέπει να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία για όλες τις (υποψήφιες προς ένταξη) χώρες». Δεν παρέλειψε δε να ζητήσει από την ΕΕ να δείξει «συνέπεια» ως προς τη στάση της στο Κυπριακό και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στους Τουρκοκύπριους».

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι το Κόσοβο είναι ο πρώτος προορισμός στον οποίο έγιναν εξαγωγές των τουρκικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων VURAN.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, άφησε «μετέωρη» την εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψαν Βελιγράδι - Πρίστινα τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Λευκό Οίκο για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, η οποία κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ περιελάμβανε και τον απαράδεκτο όρο για μεταφορά της σερβικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι «τα πράγματα άλλαξαν» μετά την αναγνώριση του Κοσόβου από το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σίγουρο το «αν» και «πότε» θα γίνει η μεταφορά της σερβικής πρεσβείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κατάσταση «ενισχυμένης ετοιμότητας» ο σερβικός στρατός (2022-12-28 00:00:00.0)
Νέα όξυνση της αντιπαράθεσης για τα οδοφράγματα και τα «μυστικά κατηγορητήρια» (2022-12-21 00:00:00.0)
Προωθούν «λύσεις» κομμένες και ραμμένες στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία (2022-08-30 00:00:00.0)
Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε την πρόταση «συμβιβασμού» με τη Βουλγαρία (2022-07-19 00:00:00.0)
Κινητικότητα και παρεμβάσεις σε πολλά μέτωπα (2021-09-23 00:00:00.0)
Πιέσεις ΗΠΑ για επανέναρξη διαβουλεύσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας (2019-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ