Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υψηλές θερμοκρασίες και λιποθυμικά επεισόδια σε εργοστάσια

Τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στους περισσότερους χώρους της παραγωγής στην εταιρεία «Bic Violex», οδηγώντας ακόμα και σε λιποθυμικά επεισόδια στις βάρδιες του περασμένου Σαββατοκύριακου, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Τις τελευταίες μέρες το Συνδικάτο έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους, καθώς το πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών έγινε ιδιαίτερα έντονο στις συνθήκες του καύσωνα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, σε πολλούς χώρους παραγωγής «η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική με αποτέλεσμα ακόμα και η μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό να μην μπορεί να γίνει ανεκτή», αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος ενώ «ιδιαίτερα στο BU5, όπου δεν υπάρχει καν σύστημα ψύξης εγκατεστημένο, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο».

Το Συνδικάτο απαιτεί από τη διοίκηση της εταιρείας: Αμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε όλους τους χώρους παραγωγής. Περισσότερα διαλείμματα σε κλιματιζόμενους χώρους μέχρι να δοθεί οριστική λύση. Να σταματήσουν άμεσα να λειτουργούν οι χώροι όπου η ζέστη είναι αφόρητη και δεν μπορεί να δοθεί ουσιαστική λύση. Να παρθούν άμεσα μέτρα για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, ζητά από το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας να προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες για να επιλυθεί άμεσα το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα εργατικά «ατυχήματα»

Στοιχεία αμφιβόλου εγκυρότητας για τα εργατικά «ατυχήματα» έδωσε χτες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) όσον αφορά το έτος 2019, για τα οποία δεν διευκρινίζεται η πηγή καταγραφής τους.

Σύμφωνα με αυτά, το 2019 καταγράφηκαν 5.107 «ατυχήματα» εκ των οποίων τα 51 ήταν θανατηφόρα. Τα περισσότερα σημειώθηκαν στο «Χονδρικό και λιανικό, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων» (1.316), στη «Μεταποίηση» (907) και στις «Κατασκευές» (375). Τα περισσότερα θανατηφόρα στις «Κατασκευές» (14) και στη «Μεταποίηση» (13). Οι κυριότερες αιτίες των θανατηφόρων «ατυχημάτων» ήταν «πλήγμα από κινούμενο αντικείμενο» (15), «πρόσκρουση με σταθερό αντικείμενο» (13) και «παγίδευση, σύνθλιψη» (12).

Οι επιφυλάξεις ως προς την εγκυρότητα των στοιχείων γεννιούνται από το γεγονός των διαφορών που έχουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με αυτά του ΕΦΚΑ και ιδιαίτερα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ, καθ' ύλην αρμόδιο για τον έλεγχο των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειές και της εξέταση των συνθηκών στις οποίες έγινε ένα «ατύχημα»).

Το 2017 (το τελευταίο έτος για το οποίο το ΣΕΠΕ έχει δώσει στοιχεία, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ) το ΣΕΠΕ κατέγραφε 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο ΕΦΚΑ 5.143 και η ΕΛΣΤΑΤ 4.954! Η ΕΛΣΤΑΤ έδινε 32,66% λιγότερα «ατυχήματα» από το ΣΕΠΕ! Ως προς τα θανατηφόρα, το 2017 το ΣΕΠΕ κατέγραφε 76, ο ΕΦΚΑ 50 και η ΕΛΣΤΑΤ 47!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ