Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Οχι σε συνδικάτα - μηχανισμούς κράτους και εργοδοσίας

Συνεχίζονται ο εκφυλισμός και η νοθεία από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Από τις εργασίες του συνεδρίου - παρωδία, με τα ΜΑΤ να εμποδίζουν εκλεγμένους αντιπροσώπους
Από τις εργασίες του συνεδρίου - παρωδία, με τα ΜΑΤ να εμποδίζουν εκλεγμένους αντιπροσώπους
«Αυτό που αποκαλύφθηκε περίτρανα είναι η εκτίμησή μας ότι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, το αστικό κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν μόνιμο μέλημά τους το πώς το συνδικαλιστικό κίνημα θα είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός μακριά από τους εργαζόμενους, το οποίο θα επικυρώνει την αντεργατική πολιτική που θα του υποδεικνύουν οι ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Τα παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (ΕΚΚ) με αφορμή τη συγκρότηση του προεδρείου του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Οπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, «δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία σύγκλησής του και η ΔΑΚΕ κράτησε όλες τις θέσεις για τον εαυτό της στη λογική "Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει". Η εξέλιξη αυτή δείχνει πού το πάνε. Με βάση την πλαστή πλειοψηφία στη λογική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" να έχουν τον απόλυτο έλεγχο».

Θυμίζουμε πως το συνέδριο του ΕΚΚ χαρακτηρίστηκε ακόμη μία φορά από διαδικασίες εκφυλισμού, βίας και νοθείας με ευθύνη των εργατοπατέρων, με επιστέγασμα την Κυριακή 13 Ιούνη, όταν η ηγετική ομάδα της ΔΑΚΕ επιστράτευσε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να εμποδίσει τη συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων.

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση της «Ταξικής Ενότητας», οι λόγοι που προσπάθησαν οι εργατοπατέρες του ΕΚΚ να πετάξουν έξω τις ταξικές δυνάμεις, έχουν να κάνουν με το ότι στην περιοχή, όπου το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν οι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον «να καλλιεργηθεί κλίμα συναίνεσης, καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν ειδικές οικονομικές ζώνες που μαζί με τα κονδύλια από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα τους εξασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία».

Ακόμα, τονίζει πως «ένας άξονας της χρηματοδότησης θα αφορά κατάρτιση και επανακατάρτιση εργαζομένων και στην κατεύθυνση αυτή το Εργατικό Κέντρο θα πρωτοστατήσει στο ξεκοκάλισμά τους μέσω και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, ενσωματώνοντας εργαζόμενους και αξιοποιώντας τους ως καταρτιζόμενους και ως μητρώα ψηφισάντων στα σωματεία φαντάσματα που εμφανίζουν».

«Δεν θέλουν στα πόδια τους το συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα, την αντιπαράθεση, τον έλεγχο, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζουν τον βρώμικο ρόλο τους, την πρόσδεση του εργατικού κινήματος στα συμφέροντα της εργοδοσίας», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Γι' αυτό έχουν εκφυλίσει διαχρονικά και τις διαδικασίες του κινήματος με συνέδρια παρωδία, όπου δεν γίνεται κανένας απολογισμός, δεν γίνεται αντιπαράθεση για τον προσανατολισμό του κινήματος και με την παρουσία της αστυνομίας κ.τ.λ.».

Και καταλήγει: «Δεν θα τους περάσει. Οι ταξικές δυνάμεις στο ΕΚ Κοζάνης θα συνεχίσουν τη μάχη τα συνδικάτα να γίνουν κάστρα υπεράσπισης των εργαζομένων και όχι φερέφωνα της εργοδοσίας και του κράτους. Καλούμε τους εργαζόμενους μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με τη μαζική τους συμμετοχή στα σωματεία να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που μας μαυρίζει τη ζωή και τα στηρίγματά της στα όργανα του εργατικού κινήματος».

«Εργα και ημέρες» νοθείας

Τα γεγονότα στο συνέδριο του ΕΚΚ δεν ήρθαν ως «κεραυνός εν αιθρία». Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν μια σειρά από αρχαιρεσίες σε σωματεία - «φαντάσματα» με διαδικασίες «εξπρές» και εξόφθαλμες νοθείες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Κατασκευών και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης, όπου τον Μάρτη του 2020, ενώ ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας, φέρονται να ψήφισαν στην Ακρινή, ένα χωριό με μόλις 700 κατοίκους, 800 άτομα μέσα σε δύο μέρες!

Ανάμεσα στους εκατοντάδες που συγκεντρώθηκαν δήθεν στην Ακρινή για να ψηφίσουν στις αρχαιρεσίες του σωματείου αυτού, και μάλιστα εκλέχθηκαν αντιπρόσωποι, ήταν παράλληλα και εκλεγμένοι σε σωματειακά παραρτήματα άλλου σωματείου, του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος», με βροντερό παράδειγμα τον πρόεδρο του σωματειακού παραρτήματος στο Ορυχείο του Βόρειου Πεδίου.

Μάλιστα, τα πρακτικά των εκλογών κατατέθηκαν και εγγράφηκαν στο βιβλίο του Πρωτοδικείου Κοζάνης τον Απρίλη του 2021, δηλαδή μετά από 13 μήνες, ενώ στο μητρώο ψηφισάντων που παρέλαβε ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΚ έλειπαν σελίδες...

«Εκθαμβωτικά» ποσοστά συμμετοχής εμφάνισαν και οι εκλογές του «Συλλόγου Ανέργων και Απασχολούμενων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου ΠΕ Κοζάνης», όπου τον Ιούνη του 2019 φέρονται να ψήφισαν 1.200 άτομα (ανάμεσά τους πολλοί πάνω από μία φορά) και τα πρακτικά κατατέθηκαν και εγγράφηκαν στο βιβλίο του Πρωτοδικείου Κοζάνης 22 μήνες μετά, τον Απρίλη του 2021.

Το σωματείο αυτό αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο σωματείο της δύναμης του ΕΚΚ, παρά το γεγονός ότι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, χωρίς να εμφανίζει καμία απολύτως δράση.

Στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος» που έγιναν τον Μάρτη του 2018 ψήφισαν 1.082 μέλη. Περίπου 300 από αυτούς εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει και στις εκλογές άλλου σωματείου, του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Η Ενωση», που έγιναν τον Φλεβάρη του 2019. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς εμφανίζονται ως ψηφίσαντες και στο Σωματείο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων που αναφέρθηκε παραπάνω.

Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικές περιπτώσεις, σε μια λίστα που μπορεί να συνεχιστεί για πολλές σελίδες, καθώς οι δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που εμφανίζονται ως ψηφίσαντες σε μια σειρά από σωματεία της δύναμης του ΕΚΚ και δεν θυμούνται ποτέ να έχουν πατήσει στις αρχαιρεσίες των σωματείων - «σφραγίδων», δεν είναι αποτελούν κάποιου είδους μεταφυσικό φαινόμενο, αλλά χαρακτηριστική εικόνα του εκφυλισμού που «προάγει» ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός στο εργατικό κίνημα στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ