Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με ισχυρό ΚΚΕ και δυνατό εργατικό κίνημα περνάμε στην αντεπίθεση

Σε σύσκεψη της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής του Κόμματος μίλησε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Συζητάμε την πείρα από τους αγώνες ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα. Οργανώνουμε την αντεπίθεση με δυνατό ΚΚΕ για τις σύγχρονες ανάγκες μας»: Με το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Τομεακής Οργάνωσης Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής δράσης που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του Κόμματος το τελευταίο διάστημα. Τόσο από την εισηγητική ομιλία που έκανε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, όσο και από τη συζήτηση δόθηκε το έναυσμα να τεθούν ερωτήματα και να εκφραστούν προβληματισμοί, με τους εργαζόμενους να στρέφουν το βλέμμα και την προσοχή τους στην «επόμενη μέρα» και στα καθήκοντα που αυτή φέρνει.

«Η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ τους τελευταίους μήνες, τόσο στις συνθήκες της πανδημίας όσο και στους πιο πρόσφατους απεργιακούς αγώνες με κορύφωση τη μεγάλη απεργία στις 10 Ιούνη, πρόσφερε ακόμα περισσότερες αποδείξεις σε πλατύτερα τμήματα εργαζομένων και νεολαίας ότι μόνο το ΚΚΕ και ένα ισχυρό εργατικό κίνημα μπορούν να αντιπαλέψουν και υπό ορισμένες προϋποθέσεις να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, να ανοίξουν τον δρόμο της αντεπίθεσης, των μεγάλων αναμετρήσεων και των μεγάλων ανατροπών για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη, ανέδειξε το στόχο των ρυθμίσεων που καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που δεν είναι άλλος από το να κάνουν πιο φθηνή την εργατική δύναμη και να εντείνουν την εκμετάλλευση. «Ο στόχος ήταν και παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Η προώθηση των επενδύσεων σε νέους κλάδους, όπως της ψηφιακής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης, που εξασφαλίζουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους από την εκμετάλλευση περισσότερου ειδικευμένου δυναμικού, νέων επιστημόνων. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως και τα επόμενα, είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης», υπογράμμισε.

Στην ίδια κατεύθυνση ευθυγραμμίζονται, όπως εξήγησε, και τα επόμενα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση: Το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ενισχύει τις ταξικές ανισότητες και «διαμορφώνει από τις πιο μικρές ηλικίες τις προϋποθέσεις της ευελιξίας», αλλά και το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που ολοκληρώνει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και «μετατρέπει την ασφάλιση σε τζόγο και τον ασφαλισμένο σε επενδυτή, που ξέρει πολύ καλά τι θα πληρώνει κάθε μήνα αλλά δεν θα ξέρει ποτέ τι σύνταξη θα πάρει, τι παροχές θα έχει».

Στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε, κινούνται και τα άλλα αστικά κόμματα. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε τις πρόσφατες προσπάθειές του να χειραγωγήσει τους εργατικούς αγώνες και να μετατρέψει το κίνημα «σε σκαλοπάτι της κυβερνητικής εναλλαγής», αλλά και τη στάση συνδικαλιστών του που καταψήφισαν σε μια σειρά περιπτώσεις την απεργία στις 16 Ιούνη «ώστε να μπορεί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το μισό νομοσχέδιο».

Σημαντικό το αποτύπωμα της δραστηριότητας των κομμουνιστών στο κίνημα και στα συνδικάτα

«Η δράση του ΚΚΕ και των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ήταν η βασική προϋπόθεση για να υπάρξει και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων απέναντι στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη. Να διαμορφωθεί ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων, ύστερα από το κάλεσμα που έκαναν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», υπογράμμισε ο Ν. Μαυροκέφαλος. Η δράση αυτή αποτυπώθηκε σε καθημερινές παρεμβάσεις, εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, αλλά και σε πρωτοβουλίες όπως η συγκέντρωση που οργανώθηκε στο Σύνταγμα, ενισχύοντας τη μαχητικότητα των εργαζομένων, εξοπλίζοντας με επιχειρήματα και αντιμετωπίζοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης - την οποία σιγοντάρισε η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ - ότι το νομοσχέδιο είναι «θετικό» για τους εργαζόμενους.

«Επιδιώξαμε να αποκαλύψουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά το ψεύτικο σύνθημα της ΓΣΕΕ "Δεν υπάρχει ανάπτυξη με εξαθλιωμένους εργαζόμενους", που συσκότιζε τον μηχανισμό της εκμετάλλευσης, έδινε χείρα βοηθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους και βοηθούσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Οσο πιο βαθιά συζητούσαμε αυτά τα ζητήματα, τόσο γονιμοποιούνταν η ανησυχία και ο προβληματισμός των εργαζομένων», ανέφερε. Αυτό το διάστημα διαμορφώθηκαν τελικά προϋποθέσεις «ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι στον καπιταλισμό "χωρίς εξαθλιωμένους εργαζόμενους δεν υπάρχει ανάπτυξη"», σχολίασε.

Από την πλούσια πείρα της δραστηριότητας αυτής, ξεχώρισε τη συμμετοχή περισσότερων νέων σε ηλικία εργαζομένων στους απεργιακούς αγώνες, τις νέες εγγραφές που μέτρησαν τα συνδικάτα, τις δυνάμεις που πήραν το «βάπτισμα του πυρός» στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως αποτελεί μεγάλη πρόκληση η διατήρηση ζωντανών και δραστήριων δεσμών ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς και στα συνδικάτα.

Ισχυρό ΚΚΕ, δύναμη για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος

Αναφερόμενος στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ο Ν. Μαυροκέφαλος επεσήμανε ότι το Κόμμα θέτει στο επίκεντρο τις προϋποθέσεις που μπορούν να ενισχύσουν την πορεία ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της οικοδόμησης της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

«Εχουμε συνείδηση των υποκειμενικών μας αδυναμιών, προσπαθούμε να εντοπίσουμε καλύτερα και να διορθώσουμε λάθη και κενά», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε, «δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε βασικά ιδεολογήματα που εδράζονται σε πραγματικές μεταβολές στην οικονομία του καπιταλισμού, με την "ψηφιακή μετάβαση" και την "πράσινη ανάπτυξη", που επιδρούν σημαντικά στη συνείδηση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων».

Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε σε μια σειρά ιδεολογήματα που κόβουν και ράβουν στα μέτρα των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεών τους την έννοια της προόδου.«Πρόοδος μας μαθαίνουν σήμερα ότι είναι να δουλεύεις χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας να είναι ατομική υπόθεση και όχι υποχρέωση του εργοδότη. Οτι πρόοδος είναι να ταυτίζουν οι εργαζόμενοι τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να θυσιάζουν τις ανάγκες τους μπροστά στην κερδοφορία των μονοπωλίων», σχολίασε.

«Είναι κρίσιμο να αντεπιτεθούμε με τα ζητήματα των νέων δυνατοτήτων που μας δίνει η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας», τόνισε. Στον αντίποδα της αξιοποίησης των δυνατοτήτων αυτών στον καπιταλισμό «για να επιδεινώσουν τη θέση των εργαζομένων, να εντείνουν την εκμετάλλευση και την αποξένωση», ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ «για αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην υπηρεσία του λαού στη σοσιαλιστική κοινωνία, τις δυνατότητες που αντικειμενικά παρέχει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με μειωμένο και σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και να απολαμβάνουν περισσότερα από όσα σήμερα τους στερεί το σύστημα της βαρβαρότητας».

«Με αυτόν τον προσανατολισμό μπορούμε να αναδείξουμε τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι καπιταλιστές από την εκμετάλλευση δεκάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, από την εξαντλητική δουλειά που επιβάλλουν με τα ωράρια - λάστιχο, τις σπαστές βάρδιες, τη δουλειά την Κυριακή, με το προσωπικό εκτεθειμένο σε βαριές επαγγελματικές ασθένειες και στην ίδια την πανδημία», υπογράμμισε, συνοψίζοντας τη σκληρή εργασιακή πραγματικότητα στον κλάδο του Εμπορίου.

Την ίδια στιγμή, «η συγκεντρωμένη παραγωγή διατροφικών και άλλων προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και οι μεταφορές στα χέρια της σοσιαλιστικής οικονομίας όχι μόνο θα διαμόρφωναν πολύ πιο καλούς όρους δουλειάς, αλλά θα εξασφάλιζαν πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά στους χιλιάδες συνανθρώπους μας που στερούνται σήμερα και τα πιο στοιχειώδη, μαζί φυσικά με την εξάλειψη της ανεργίας και όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που είναι στοιχεία ξένα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει διέξοδος περιμένοντας λύσεις από τα πάνω και με το κίνημα σε ακινησία», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Η απάντηση είναι ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό κίνημα, που θα αντισταθεί σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, θα περάσει στην αντεπίθεση.

Μπροστά μας έχουμε σημαντικά καθήκοντα. Για να ξηλωθεί ο νέος αντεργατικός νόμος - έκτρωμα και να μείνει στα χαρτιά, για να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, για να μην περάσουν νέοι, για να έρθουν στο επίκεντρο οι δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ