Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αντιδραστική η στόχευση μετατροπής των νησιών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων

Για το Μεταναστευτικό ρωτήθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου» και τον δημοσιογράφο Στρατή Σαμιώτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Σε σχέση με τις νέες «υπερδομές» που φτιάχνονται στη Λέσβο και στα άλλα νησιά ανέφερε:

«Η επιδίωξη κυβέρνησης - ΕΕ να φτιάξουν νέες υπερδομές στη Λέσβο και στα άλλα νησιά αποκαλύπτει την αντιδραστική και επικίνδυνη στόχευση να μετατραπούν μόνιμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Τα νησιά αυτά έχουν επιλεγεί από την ΕΕ ως χώρος συγκέντρωσης και διαλογής προσφύγων. Αυτός ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών - είτε γίνεται σε κλειστές είτε σε ανοιχτές δομές - δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις και για τους πρόσφυγες και για τους κατοίκους, όπως έχετε ζήσει και στο πρόσφατο παρελθόν στη Λέσβο. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τάχα έχει κατορθώσει να ελέγξει τις ροές. Η ύφεση που υπάρχει αυτήν την περίοδο είναι προσωρινή, καθώς διεξάγονται διαρκή παζάρια ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση της Τουρκίας. Οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές υπάρχουν και δυναμώνουν, ενώ οι κυβερνήσεις, όπως και αυτή της Τουρκίας, συνεχίζουν να εργαλειοποιούν το Προσφυγικό σαν "χαρτί" στο παιχνίδι του ανταγωνισμού και της γεωπολιτικής αναβάθμισης. Γι' αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό ο λαός της Λέσβου με τη δράση του να εμποδίσει αυτόν τον σχεδιασμό. Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα ο άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και να μην υπάρχει καμία δομή στα νησιά, αποτελούν ισχυρό όπλο σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να τις αξιοποιήσει».

Σε σχέση με τη θέση του ΚΚΕ για τον μειωμένο ΦΠΑ στα 5 νησιά του Προσφυγικού, τόνισε:

«Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Το ΚΚΕ δεν καταψήφισε, αλλά κατέθεσε δική του τροπολογία, που προβλέπει την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Σας θυμίζω ότι ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο - αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών, και αυτές οι συνέπειες δεν έπαψαν να υπάρχουν, το αντίθετο. Αυτό λοιπόν το μέτρο καταργήθηκε με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ψηφίστηκε και από τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). Επανήλθε, και μάλιστα μόνο στα πέντε νησιά, με πρόφαση το Προσφυγικό. Επιτρέψτε μας, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που έχει μετατρέψει το νησί σας και άλλα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών. Το Κόμμα μας λοιπόν έχει ως πάγια θέση την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αίτημα που μπορεί να ανακουφίσει τη λαϊκή οικογένεια, και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ