Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φωνάζει ο τρομοκράτης...

To κόλπο είναι παλιό, βαρετό, αλλά πάντα αποπροσανατολιστικό και πολύ επικίνδυνο. Η κατά καιρούς κυρίαρχη μερίδα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, για να πετύχει τους σκοπούς της, επιχειρεί πάντα να τους κάνει σκοπούς όλου του κόσμου. Ταυτόχρονα, εκείνους που της στέκονται εμπόδιο τους παρουσιάζει σαν εχθρούς ολόκληρης της ανθρωπότητας. Γύρω από αυτόν τον άξονα πλεύσης στη συνέχεια, προσαρμόζει ιδεολογία, Δίκαιο, πολιτικό λόγο αλλά και πράξη και προσπαθεί μέσα στην κίνηση της εξέλιξης να τα επιβάλει σαν μοναδικές αλήθειες.

Σαν μέθοδοι επιβολής χρησιμοποιούνται τα κλασικά μέσα «του καρότου και του μαστίγιου», έτσι που όποιος δεν πείθεται με το «καλό», να απειλείται, να εκβιάζεται, να καταστρέφεται σε μια διαρκή προσπάθεια εφ' όλης της ύλης αλλαγής του συσχετισμού υπέρ των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επιβολής καινούριας πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, όταν τα μονοπώλια των ΗΠΑ βάλουν στο στόχαστρο κάποιες γεωστρατηγικές αλλαγές με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος τους, αυτός επιχειρείται να επιβληθεί σαν εθνικός στόχος και στη συνέχεια σαν παγκόσμιος, «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Αυτόματα επιχειρούνται και όλες οι προσαρμογές που καθορίζουν το «καλό και το κακό» και αρχίζει η πάλη της επιβολής...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρωτοτύπησε καθόλου στο προχτεσινό του μήνυμα «Για την κατάσταση του έθνους». Ακολουθώντας το χιλιοπατημένο μονοπάτι από προηγούμενους εκφραστές των αμερικανικών πολυεθνικών μονοπωλίων απείλησε, εκβίασε, αλλά και χάιδεψε, αφού η επιχείρηση καινούριας ιμπεριαλιστικής πραγματικότητας προϋποθέτει πρώτα απ' όλα την αλλαγή μέσα στα μυαλά των ανθρώπων. Τη με το καλό ή με το ζόρι αποδοχή πως το συμφέρον του ιμπεριαλισμού είναι και συμφέρον όλης της ανθρωπότητας.

Πραγματικά τρομοκρατικός ο Πρόεδρος Μπους, αφού για άλλη μια φορά μίλησε με περίσσιο κυνισμό για πόλεμο διαρκείας και «σημάδεψε» με το λόγο του και συγκεκριμένους στόχους, χωρίς να αποκλείει και άλλους που δεν ανέφερε. Ηθελε να μοιάζει παγκόσμιος δεσμοφύλακας, που οι φυλακισμένοι ή τον υπακούουν τυφλά και γίνονται κάποιοι απ' αυτούς και χαφιέδες του, ή τιμωρούνται... Ομως η πραγματικότητα δεν είναι μόνο η ιμπεριαλιστική πραγματικότητα, γιατί πίσω από τα φαινόμενα ο εκφραστής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έμοιαζε όλο και πιο πολύ σαν τον «κλέφτη που φωνάζει για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Αυτοί είναι που τρομοκρατούν όλους τους λαούς. Αυτοί είναι που δολοφονούν αθώους και παιδιά στο Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και, σχεδιάζοντας καινούρια εγκλήματα, αναζητούν συνενόχους. Αυτοί είναι που, στο όνομα του κέρδους, δεν υπολογίζουν καμιά αξία, κανένα Δίκαιο, κανένα θεσμό.

Η πραγματικότητά τους δεν έχει επιβληθεί και γι' αυτό «καίγονται» να την παρουσιάζουν σαν οριστική και μοναδική. Η πάλη των λαών μπορεί να την εμποδίσει. Αυτή η συντονισμένη πάλη μπορεί να αλλάζει συσχετισμούς υπέρ των πραγματικών συμφερόντων των λαών και να ξετινάξει το απάνθρωπο, εγκληματικό εκμεταλλευτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ