Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το ... μεγαλείο του καπιταλισμού

Μέσα σε αυτόν τον έντυπο ωκεανό του βούρκου και της παραπληροφόρησης, που προσπαθεί να μας πνίξει στα βαθιά νερά της ψευτιάς και του αποπροσανατολισμού, σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα (πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά), ευτυχώς που υπάρχει και ο «Ριζοσπάστης», μια φωνή καθαρή και γενναία, που με το δάχτυλο πάντα «επί τον τύπον των ήλων», ξεσκεπάζει και δείχνει σε όλο τον κόσμο το ...μεγαλείο του «αγγελικά πλασμένου» κόσμου μας, τις πληγές και τη συμφορά που έφεραν οι «ελευθερωτές» στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, μετά την ανατροπή των καθεστώτων στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες.

Διαβάζοντας, προχτές, τη σελίδα του Τηλέπαθου, είδα ότι, μόνο μέσα στη Μόσχα, υπάρχουν σήμερα ογδόντα χιλιάδες παιδιά άστεγα και, ασφαλώς, νηστικά, ξυπόλυτα και ρακένδυτα. Σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ενωση, σύμφωνα με στοιχεία της γενικής Εισαγγελίας, ο αριθμός των αστέγων και λιμοκτονούντων παιδιών υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια. Από τα νούμερα αυτά, μπορεί εύκολα κανείς να βγάλει το συμπέρασμα, πόσοι είναι, συνολικά, οι άστεγοι και οι νηστικοί, που κοιμούνται στα παγκάκια των πάρκων, στους υπονόμους και στις σκάρες του μετρό, πόσους βρίσκουν κάθε μέρα παγωμένους, στους δρόμους και στους κάδους των απορριμμάτων τα συνεργεία των οδοκαθαριστών, και τους μαζεύουν με τα απορριμματοφόρα (μέχρι στιγμής, οι βεβαιωμένοι νεκροί από το ψύχος, μέσα στη Μόσχα, φτάνουν τους 300).

Τι έφταιξε, λοιπόν, ώστε η πλούσια αυτή χώρα, που με ηγέτη τον μεγάλο Λένιν, δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο σοσιαλιστικό κράτος, που έστειλε πρώτη τον άνθρωπο στο διάστημα και απάλλαξε τους λαούς της από την πείνα και την ανεργία, να επιστρέψει ξανά στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, και να γίνει «παλιόψαθα» και «υποπόδιο» των ισχυρών της αμερικανοΝΑΤΟικής ληστοσυμμορίας, με τους μαυραγορίτες και τους σωματέμπορους να έχουν αναδεχτεί σε άρχουσα τάξη, και να δυναστεύουν μέχρι λιμοκτονίας αυτόν τον πολύπαθο λαό;

Οσο κι αν είναι σωστό, ότι κύριος υπεύθυνος γι' αυτό το ανήκουστο πισωγύρισμα της Ιστορίας είναι ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ και Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, (που κατάντησε τώρα ένας θλιβερός παλιάτσος στις αυλές των ισχυρών της Δύσης, να διαφημίζει πίτσες αμερικάνικες και γερμανικά προφυλακτικά), άλλο τόσο είναι σωστό, ότι μια ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτός ο γενναίος και ηρωικός λαός, που έθαψε στα ερείπια του Στάλινγκραντ τα όνειρα του παρανοϊκού Αδόλφου και κράτησε ελεύθερη την πατρίδα του, με τίμημα είκοσι εκατομμύρια νεκρούς, απογοητευμένος, τα τελευταία χρόνια, και αηδιασμένος από το ήθος και την «ποιότητα» των τυχάρπαστων ηγετών του, αδράνησε. Δε βγήκε στους δρόμους να υπερασπιστεί τη σοσιαλιστική του πατρίδα. Αφησε τις τύχες της μεγάλης χώρας του στα χέρια ενός μεθύστακα, αχυράνθρωπου των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που πανηγυρίζουν τώρα για τη μεγάλη νίκη τους.

Ας γίνει η πικρή αυτή εμπειρία, μάθημα και καμπάνα αφύπνισης για όλους τους λαούς της Γης. Ο Σοσιαλισμός δεν είναι υπόθεση κάποιων «φωτισμένων» ηγετών. «Για να γυρίσει ο ήλιος / θέλει νεκροί χιλιάδες να 'ναι στους τροχούς / θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ