Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης
Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης
Νέες μαζικές διαδηλώσεις και πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε πόλεις όλης της Κολομβίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, που είχαν ξεκινήσει στις 28 Απρίλη και διήρκεσαν σχεδόν ενάμιση μήνα.

Στο πλαίσιο της νέας συντονισμένης κινητοποίησης σε όλη τη χώρα, η οποία συνέπεσε με τη Μέρα Ανεξαρτησίας της Κολομβίας και με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, η Εθνική Επιτροπή Απεργίας, το συντονιστικό που συσπειρώνει εκατοντάδες εργατικές, αγροτικές, νεολαιίστικες και ιθαγένικες οργανώσεις, κατέθεσε στη Βουλή 10 προτάσεις νόμου με τα αιτήματα των μαζικών φορέων.

Ιεραρχώντας τα ζητήματα του λαϊκού εισοδήματος, της Υγείας, της εργασίας, της Εκπαίδευσης, της νεολαίας, των ιθαγενών κ.ά., οι προτάσεις νόμου των μαζικών φορέων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προβλέψεις για τη θέσπιση έκτακτου μηνιαίου επιδόματος για 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν φοίτησης στα πανεπιστήμια, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στήριξη του γεωργικού τομέα, εγγύηση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και άλλα. Για τη χρηματοδότηση όλων των παραπάνω, οι μαζικοί φορείς απαιτούν την κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου (όπως στον εξορυκτικό και στον χρηματοπιστωτικό τομέα) και την αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη περιουσία.

Συνέχεια στην κρατική καταστολή - Νέα μεγάλη κινητοποίηση στις 8 Αυγούστου

Στο μεταξύ, δεν έλειψε ούτε προχτές η βίαιη κρατική καταστολή από την πλευρά της κυβέρνησης Ντούκε, η οποία ευθύνεται για τους πάνω από 70 νεκρούς διαδηλωτές, τους 1.200 τραυματίες και τους εκατοντάδες αγνοούμενους κατά την προηγούμενη φάση των λαϊκών κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανέπτυξε 65.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς ενόψει των διαδηλώσεων, ενώ σε πόλεις όπως το Κάλι και το Μεντεγίν οι δυνάμεις καταστολής και ιδιαίτερα οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (ESMAD) επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών.

Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων απαντούν με την οργάνωση νέας μεγάλης διαδήλωσης στις 8 Αυγούστου στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, ενώ απαιτούν από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της Βουλής να τοποθετηθούν πάνω στις προτάσεις νόμου με τα λαϊκά αιτήματα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρνει στο κοινοβούλιο την «ανανεωμένη» μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε αναγκαστεί να αποσύρει υπό το βάρος των πολυήμερων λαϊκών κινητοποιήσεων. Αφαιρώντας κομμάτια όπως η αύξηση του ΦΠΑ, το νέο νομοσχέδιο προϋπολογίζει αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,9 δισ. δολάρια, έναντι 6,3 δισ. που προέβλεπε στην προηγούμενη μορφή του. Και στη νέα βερσιόν, βέβαια, περιλαμβάνονται προβλέψεις για μείωση κρατικών δαπανών, κατά περίπου μισό δισ. δολάρια τον χρόνο. Παράλληλα, επιχειρώντας να κατευνάσει και να ενσωματώσει τη λαϊκή αγανάκτηση για το όργιο καταστολής, ο Ντούκε έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει στη Βουλή σχέδιο «μεταρρύθμισης» της αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ