Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνονται τα παζάρια για τον «Nord Stream 2»

«Ανεπαρκείς» χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ για τον αγωγό «Nord Stream 2» ο ανώτατος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Τσόλετ, που ολοκλήρωσε επαφές στο Κίεβο, προαναγγέλλοντας σχετική συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον.

Τοποθετούμενος σχετικά με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ο Τσόλετ υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε αυτήν τη φάση δεν έχουν νόημα, αφού ο αγωγός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Πρόσθεσε πως ΗΠΑ και Γερμανία εργάζονται ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα παραμείνει χώρα διέλευσης φυσικού αερίου για πολλά ακόμα χρόνια.

Οσον αφορά τις επαφές Τσόλετ στο Κίεβο, ασχολήθηκαν μεταξύ άλλων με «τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει την Ενέργεια ως εργαλείο πίεσης κατά της Ουκρανίας ή άλλης χώρας της Ευρώπης».

Στο Βερολίνο, σχολιάζοντας δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που μιλούν για «συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου», εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε ανταλλαγή απόψεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και για το θέμα του "Nord Stream 2"» και ότι «αυτές θα συνεχιστούν».

Νεότερο δημοσίευμα του «Reuters» χτες το βράδυ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα ανακοινώσουν άμεσα συμφωνία, στην οποία θα καταγράφονται συνέπειες για τη Ρωσία «αν χρησιμοποιήσει τον αγωγό για να βλάψει την Ουκρανία ή άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Μόσχα: Σε επικίνδυνο κατώφλι σύγκρουσης οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Στο μεταξύ, μετά από συνεδρίαση που έγινε στο ρωσικό ΥΠΕΞ στη Μόσχα, υπό την προεδρία του υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ, εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας«έχουν προσεγγίσει ένα επικίνδυνο κατώφλι σύγκρουσης, εξαιτίας της Ουάσιγκτον που έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση μεταξύ των δύο κρατών. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της ασκούν πίεση άνευ προηγουμένου στη Ρωσία».

Αναφέρει επίσης η ανακοίνωση ότι η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη άνοιξε ευκαιρίες για συνεργασία σε τομείς όπως «η στρατηγική σταθερότητα, η κυβερνοασφάλεια, η Αρκτική και η διευκόλυνση διευθετήσεων περιφερειακών συγκρούσεων». Προσθέτει ωστόσο ότι «φυσικά, τέτοια συνεργασία μπορεί να διεξαχθεί με επιτυχία μόνο με προσαρμογή στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισοτιμίας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις».

Χτες, εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι νορβηγικά μαχητικά απογειώθηκαν για να «συνοδεύσουν» ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς και τη Νορβηγική Θάλασσα. Η Μόσχα αναφέρει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια 7ωρη πτήση πάνω από ουδέτερα ύδατα.

Εκπρόσωπος των νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι πρόκειται για σταθερή διαδικασία που ακολουθείται όποτε ρωσικά μαχητικά βρίσκονται σε διεθνή εναέριο χώρο κοντά στα νορβηγικά σύνορα, ότι είναι κάτι που «γίνεται σχεδόν κάθε βδομάδα» και ότι τα νορβηγικά αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους μετά τη διαδικασία αναγνώρισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...αναζητούν Κλουζό (2022-09-29 00:00:00.0)
Στρατιωτική κινητικότητα και αλληλοκατηγορίες για σχέδια επέμβασης στην Ουκρανία (2021-11-24 00:00:00.0)
Αναζήτηση «πρακτικών βημάτων» ενίσχυσης της διατλαντικής συνεργασίας (2021-07-17 00:00:00.0)
Προετοιμασία κυρώσεων και αντιποίνων για τον «Nord Stream 2» (2020-07-23 00:00:00.0)
Συνομιλίες Μέρκελ - Πούτιν με «πλήρη ατζέντα» (2018-08-21 00:00:00.0)
Θέλουν να διατηρηθεί η διέλευση αερίου μέσω Ουκρανίας (2018-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ