Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
«Τιμωρητικές οι μετακινήσεις πυροσβεστών στις ΕΜΑΚ»

Για τιμωρητικό χαρακτήρα των μετακινήσεων των πυροσβεστικών υπαλλήλων που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ σε άλλες υπηρεσίες, επειδή έκαναν χρήση του αναφαίρετου δικαιώματός τους και απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη κατά διαταγής του αρχηγείου, η οποία επέβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό, κάνει λόγο η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών».

Στην ουσία, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος με τη σχετική διαταγή τον περασμένο Μάη είχε διαμηνύσει στους 400 πυροσβεστικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών πως αν δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου του Covid-19 ή δεν προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους έως τις 11-6-2021 θα μετακινούνταν υποχρεωτικά προς άλλες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετά από αυτό, αρκετοί πυροσβέστες που υπηρετούν στις οκτώ ΕΜΑΚ, έκαναν χρήση του συνταγματικού τους δικαιώματος και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποφανθεί για το αν συνάδει η σχετική διαταγή με τις ισχύουσες νομικές διατάξεις του ελληνικού κράτους.

Οπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ΕΑΚΠ: «H παραπάνω εξέλιξη πέραν του ότι καταδεικνύει μερικούς από τους λόγους που θεσμοθετήθηκαν το Π.Δ. 93/2014 και ο ν. 4662/2020, εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μετακινήσεις όσων συναδέλφων είχαν εμβολιαστεί ή νόσησαν από κορονοϊό πριν το τέλος του χρονικού περιθωρίου που όριζε η σχετική διαταγή, έχουν χαρακτήρα τιμωρητικό, επειδή τόλμησαν να κάνουν χρήση ενός αναφαίρετου δικαιώματός τους και απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη για τη νομική υπόσταση της συγκεκριμένης διαταγής».

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» «πιστεύει ότι η επιβολή αυταρχικών και τιμωρητικών διατάξεων δεν ταιριάζει στους κατά τα άλλα "ήρωες" πυροσβέστες, που ήδη με τα εξοντωτικά και απάνθρωπα ωράρια και τις συνεχόμενες μετακινήσεις για να καλυφθούν ανέξοδα από το υπάρχον προσωπικό του ΠΣ οι τεράστιες ανάγκες του, τιμωρούνται καθημερινά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, στερούμενοι το αναφαίρετο δικαίωμα στον χρόνο ανάπαυσης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και οικογενειακού προγραμματισμού».

Για όλους τους παραπάνω λόγους «καταδικάζει και καταγγέλλει κάθε ίχνος τιμωρητικού και εκδικητικού χαρακτήρα που ενδεχομένως ενέχουν οι μετακινήσεις συναδέλφων από ΕΜΑΚ επειδή προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τη νομική υπόσταση της προαναφερόμενης διαταγής του ΑΠΣ». Και προτείνει: «Να ανακληθούν όλες οι μετακινήσεις των συναδέλφων μας από τις ΕΜΑΚ προς άλλες υπηρεσίες του ΠΣ. Να παρθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες ώστε να δοθεί βάρος στην έγκυρη ενημέρωση του προσωπικού του ΠΣ σχετικά με τον εμβολιασμό για να καμφθεί οποιαδήποτε επιφυλακτικότητα με διάλογο και επιχειρήματα και όχι με την επιβολή διοικητικών μέτρων που θυμίζουν άλλες εποχές. Να εξασφαλιστούν με ευθύνη της υπηρεσίας η διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων rapid tests και μοριακών για τον έλεγχο της υγείας όλου του προσωπικού του ΠΣ καθώς και τακτικών απολυμάνσεων στους χώρους των υπηρεσιών. Να παρέχεται επαρκής καθαριότητα σε καθημερινή βάση σε όλες τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια του ΠΣ καθώς και επαρκή ποσότητα υλικών και ατομικών μέσων προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.ά.) για το προσωπικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ