Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κατέληξαν σε συμβιβασμό για τον αγωγό «Nord Stream 2»

Με φόντο τις ευρωατλαντικές αντιθέσεις και στο θέμα της στάσης απέναντι στη Μόσχα

Copyright 2021 The Associated

Σε συμβιβασμό για τον ρωσικό αγωγό φυσικού «Nord Stream 2» - που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία μέσω Βαλτικής, διπλασιάζοντας τις ποσότητες που θα μεταφέρονται και παρακάμπτοντας την Ουκρανία - ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν ΗΠΑ και Γερμανία, διαμηνύοντας παράλληλα ότι «στηρίζουμε σταθερά την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ευρωπαϊκή οδό της Ουκρανίας» και τη δέσμευσή τους «να απωθήσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας και τις κακόβουλες ενέργειές της στην Ουκρανία και περαιτέρω».

Ο ιμπεριαλιστικός συμβιβασμός καταλήχθηκε με φόντο τις ευρωατλαντικές αντιθέσεις, που παραμένουν και στο θέμα της στάσης απέναντι στη Ρωσία (π.χ. ο «Nord Stream 2» ενισχύει τη θέση της Γερμανίας και υπονομεύει ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ), αλλά και την προτεραιότητα που Ουάσιγκτον και Βερολίνο δίνουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αναμέτρηση πρώτα και κύρια με την Κίνα.

Ετσι, στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα οι δύο πλευρές εμφανίζονται «ενωμένες ως προς την αφοσίωσή τους στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για την επιθετικότητά της και τις κακόβουλες δράσεις της μέσω της επιβολής κυρώσεων και άλλων εργαλείων», ενώ δηλώνουν ότι «θα συνεργαστούμε μέσω του νεοσύστατου Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΗΠΑ - ΕΕ για τη Ρωσία και μέσω διμερών διαύλων, για να διασφαλίσουμε ότι ΗΠΑ και ΕΕ παραμένουν έτοιμες, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων εργαλείων και μηχανισμών».

Μεταξύ άλλων η συμφωνία αναφέρει ότι σε σχέση με το «Nord Stream 2» αλλά και κάθε άλλον αγωγό, «αν η Ρωσία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ως όπλο την Ενέργεια ή να προβεί σε νέες επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, η Γερμανία θα αναλάβει περαιτέρω δράση σε εθνικό επίπεδο και θα πιέσει για αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για να περιορίσει τις ρωσικές εξαγωγικές ικανότητες στην Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα, όπως στο αέριο και σε άλλους σχετικούς κλάδους».

Ακόμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε «να διευκολυνθεί η επέκταση μέχρι και για 10 χρόνια της συμφωνίας μεταφοράς ουκρανικού αερίου με τη Ρωσία», θέμα για το οποίο μάλιστα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα διορίσει και ειδικό απεσταλμένο.

Κατά τ' άλλα, οι δύο πλευρές παραθέτουν μια σειρά άλλους στόχους και εργαλεία για κοινή δράση συνολικά στον τομέα της Ενέργειας (στο πλαίσιο και της Εταιρικής Κλιματικής και Ενεργειακής Συνεργασίας ΗΠΑ - Γερμανίας, που ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν - Μέρκελ), αλλά και ειδικά για τη «στήριξη της Ουκρανίας».

Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκπρόσωπός του που εξήγησε το σκεπτικό με το οποίο η Ουάσιγκτον συνυπέγραψε τη σχετική συμφωνία αναγνώρισε ότι «αν και παραμέναμε αντίθετοι στον αγωγό, καταλήξαμε ότι οι κυρώσεις δεν θα εμπόδιζαν την κατασκευή του (σ.σ. έχει ολοκληρωθεί ήδη κατά 95%) και ότι δημιουργήθηκε ο κίνδυνος υπονόμευσης της κρίσιμης συμμαχίας μας με τη Γερμανία, όπως και με την ΕΕ και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους».

Από τη μεριά της Γερμανίας ο ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε τη συμφωνία «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι η Γερμανία κατόρθωσε «να προωθήσει τους κοινούς στόχους και τις πεποιθήσεις της μαζί με τις ΗΠΑ όσον αφορά τη Ρωσία και την ενεργειακή πολιτική».

Συνομιλία Μέρκελ - Πούτιν

Προχτές το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος - σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου - «παρατήρησε τη συνεχή δέσμευση της Γερμανίας για την εφαρμογή του σχεδίου» του «Nord Stream», ενώ συζήτησαν και «τη δυνατότητα να παραταθεί η συμφωνία» μεταξύ της ρωσικής «Gazprom» και της ουκρανικής «Naftogaz Ukraine» για τη μεταφορά αερίου και μετά το 2024 (μέχρι τότε ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί).

Μία μέρα μετά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η Ρωσία ήταν και θα παραμείνει υπεύθυνος εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου και σε ευρύτερη, παγκόσμια κλίμακα», αλλά και ότι όσον αφορά τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας η Ρωσία περιμένει κατάλληλα «μηνύματα», όρους δηλαδή που ευνοούν και επιχειρηματικά τις ρωσικές εταιρείες.

Η Ουκρανία, μέσω του ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, επέμεινε ότι η κατασκευή του αγωγού «έχει δημιουργήσει πολιτικές, στρατιωτικές και ενεργειακές απειλές για την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη, ενώ ενίσχυσε την ικανότητα της Ρωσίας να αποσταθεροποιεί την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, διαιωνίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», και χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις προτάσεις που κατατέθηκαν, μιλώντας για «κενό ασφαλείας» που παραμένει.

Σημειωτέον, όλες τις σχετικές εξελίξεις - και όχι μόνο - ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι θα τις συζητήσει και στην επίσκεψη που θα κάνει στις ΗΠΑ στις 30 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ