Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΛΛΑ
Σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους

Σοβαρές ζημιές από πολυπληθείς ομάδες αγριόχοιρων υφίστανται οι καλλιέργειες στις παρυφές του Πάικου. Αν και πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα, η παρατεταμένη ξηρασία το έχει εντείνει, με τα ζώα να οργώνουν κυριολεκτικά φρεσκοποτισμένες καλλιέργειες με καλαμπόκια, να καταστρέφουν τα λάστιχα του αρδευτικού δικτύου στις δεντροκαλλιέργειες και να τρώνε τον φλοιό των νεαρών δέντρων, αλλά και τους καρπούς.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα», τα προβλήματα από τους αγριόχοιρους δημιουργούν τεράστιες επιπτώσεις στους αγρότες, ειδικά τη φετινή χρονιά, καθώς το εισόδημά τους έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι παγετοί της άνοιξης και οι έντονες χαλαζοπτώσεις που ακολούθησαν.

Την ανακοίνωση του ΑΣ Πέλλας κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, αναδεικνύοντας τα αιτήματα του Συλλόγου για μέτρα προστασίας των καλλιεργειών και αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, με παράλληλη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Ο ΑΣ Πέλλας διεκδικεί επίσης: Ο ΕΛΓΑ να ασφαλίζει και να αποζημιώνει έγκαιρα και δίκαια όλες τις αιτίες ζημιών και νόσων στο 100%. Να καλύπτει τις ζημιές που προκαλούνται από τα αγριογούρουνα ανεξάρτητα αν οι καλλιέργειες βρίσκονται σε περιοχές που προστατεύεται η άγρια πανίδα και χλωρίδα από τη συνθήκη RAMSAR. Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των βιοποριστικών και άλλων τρεχουσών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ