Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Δραματική η κατάσταση σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, λόγω της μη λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού σε πολλά σημεία του νοσοκομείου. Η δυσφορία που προκαλείται είναι τεράστια, γεγονός που αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, «αφού τα δωμάτια που "βράζουν" αποτελούν πλέον χώρους ακατάλληλους έως επικίνδυνους για την υγεία των ασθενών. Μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες, με τους συνωστισμένους θαλάμους και γραφεία και τους ...οικιακούς ανεμιστήρες!».

Οπως αναδεικνύει το Σωματείο, «η ανυπόφορη και απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν αποτελεί μια "κακιά στιγμή", ούτε αναπόφευκτη συνέπεια του καύσωνα ως νέου "αόρατου εχθρού". Οι εγκληματικές ευθύνες βαραίνουν κυβέρνηση - υπουργείο και τις διοικήσεις του νοσοκομείου, καθώς παρά τις διαχρονικές καταγγελίες και εκκλήσεις εργαζομένων, συνοδών και ασθενών για την αντικατάσταση παλιών μηχανημάτων, αυτή πάντα προσέκρουε στην κρατική χρηματοδότηση Είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας, της αντιμετώπισης της Υγείας ως κόστους, της επέκτασης των εργολάβων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Από τότε - ή μάλλον από πολύ πιο πριν - τεχνικοί και Σωματείο είχαμε προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες της υποστελέχωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας και των απαρχαιωμένων υποδομών».

Κι όλα αυτά «την ώρα που φουντώνει η συζήτηση από κυβερνητικά στελέχη για ανάγκη περιορισμού των εξόδων, για τη λειτουργία των νοσοκομείων ως "αυτοτελών και επικερδών" επιχειρήσεων και την ολοένα πιο σφιχτή σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα που προετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων και ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση των εργολαβιών και των άλλων ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία».

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ διεκδικεί μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση των εργολαβιών και των λοιπών ελαστικών σχέσεων εργασίας, τερματισμό κάθε ιδιωτικής λειτουργίας στον χώρο της Υγείας, σύγχρονες και επαρκείς υποδομές σε όλες τις βαθμίδες Υγείας, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Καστοριά: Ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και εξοπλισμό

Εκτός λειτουργίας είναι το μοναδικό διαθέσιμο μηχάνημα αερίων αίματος στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, ενώ μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στις διακομιδές από το νοσοκομείο, καθώς καλύπτονται από τα πληρώματα του ΕΚΑΒ από τα Γρεβενά. Παράλληλα, τα κενά σε οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο παραμένουν, καθώς σημειώνονται ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγου και πνευμονολόγου. Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας του Αργους Ορεστικού και της Καστοριάς, ενώ τα Περιφερειακά Ιατρεία στα χωριά υπολειτουργούν. Ολα τα παραπάνω αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «κυβέρνηση και διοίκηση κάνουν τα "στραβά μάτια" και αδιαφορούν συνειδητά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στους ασθενείς τέτοιες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό». Αναδεικνύει επίσης ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα και να πάρει όλα τα μέτρα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, προσφεύγει σε απειλές απέναντι στους υγειονομικούς που καταγγέλλουν και αναδεικνύουν τα προβλήματα. «Οσο αυταρχισμό και τρομοκρατία κι αν σκοπεύουν να επιστρατεύσουν, μάταια προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας», σχολιάζει χαρακτηριστικά η ΤΕ Καστοριάς.

Με έναν αναισθησιολόγο το Νοσοκομείο Βέροιας

Την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Βέροιας, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, αναδεικνύει με τη σειρά της η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, απαιτώντας πλήρη κάλυψη με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό των μονάδων υγείας στον νομό.

Στο νοσοκομείο προβλέπονται 5 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, από τις οποίες καλύπτεται μόνο η μία. Οι ανάγκες του νοσοκομείου εξυπηρετούνται και από μία ακόμα αναισθησιολόγο η οποία οργανικά ανήκει στο Νοσοκομείο Νάουσας. Ως αποτέλεσμα, «αυτήν τη στιγμή το Νοσοκομείο Βέροιας λειτουργεί ουσιαστικά μόνο με έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος εφημερεύει 30 μέρες τον μήνα», κάτι που εγκυμονεί πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Θανατηφόρες ελλείψεις και στο ΚΥ Αργαλαστής

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής 80χρονος λουόμενος στην παραλία Χόρτου, στο Πήλιο, ένιωσε αδιαθεσία ενώ κολυμπούσε, με τη βοήθεια άλλων κολυμβητών βγήκε στην ακτή και ειδοποιήθηκε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για ασθενοφόρο. Ωστόσο, και σε αυτήν την περιοχή δεν υπήρχε οδηγός για να εξυπηρετήσει το περιστατικό. Ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ και ξεκίνησε ασθενοφόρο από τον Βόλο, προκειμένου να μεταβεί στο Χόρτο, μετά από μία ώρα, οπότε ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τις θανατηφόρες αυτές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νότιου Πηλίου, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο περιστατικό «έρχεται να αναδείξει με τραγικό τρόπο, για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές Υγείας που έχει ο νομός Μαγνησίας και ειδικά το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει θανατηφόρο γεγονός από έλλειψη προσωπικού ή τραυματισμένοι από τροχαία μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών», προσθέτει.

Καλεί τον λαό της περιοχής «να απορρίψει συνολικά αυτήν την πολιτική, να παλέψει για μια πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό» και απαιτεί να μην κλείσει καμία δημόσια μονάδα Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εκτός λίστας» οι περισσότεροι ασθενείς που χειρουργήθηκαν στα απογευματινά (2024-03-28 00:00:00.0)
Σε κατάρρευση νευραλγικά τμήματα, όλο και μεγαλώνουν οι αναμονές των ασθενών (2023-03-22 00:00:00.0)
Η δωρεάν δημόσια Υγεία αργοπεθαίνει στη Δυτική Μακεδονία (2022-06-08 00:00:00.0)
«Στο κόκκινο» με χιλιάδες κενές θέσεις και εκατοντάδες συμβασιούχους πριν από την απόλυση (2020-10-01 00:00:00.0)
Διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας (2020-04-04 00:00:00.0)
Εφημερία χωρίς παθολόγο τις μισές μέρες του μήνα! (2014-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ