Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Αρχισε τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στη Λευκορωσία

Στο φόντο γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Η συνοριοφυλακή της Λιθουανίας άρχισε από προχτές να απωθεί μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μέσω της γειτονικής Λευκορωσίας, μια ακόμη περίπτωση «εργαλειοποίησης» των μεταναστών στο πλαίσιο γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Οπως κατήγγειλαν οι λιθουανικές αρχές, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας έχει «ενορχηστρώσει» τις μεταναστευτικές ροές ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στο Μινσκ, με τη Λιθουανία να πρωτοστατεί και να επαυξάνει, ενώ επίσης φιλοξενεί Λευκορώσους αντιπολιτευόμενους, μέλη αντικυβερνητικών οργανώσεων, ΜΜΕ κ.λπ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, «υπάρχουν αρκετά στοιχεία» για το ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση μεταναστών κυρίως από την Ασία και την Αφρική, «όπως βίντεο της FRONTEX με όχημα της λευκορωσικής συνοριοφυλακής που συνοδεύει ομάδα μεταναστών μέχρι τα σύνορα» με τη Λιθουανία. Επίσης, σημειώνεται ότι ήδη από τον Μάρτη το Μινσκ σταμάτησε να συνεργάζεται με τη Λιθουανία σε θέματα μετανάστευσης.

Από τις αρχές του έτους στη Λιθουανία έχουν μπει περισσότεροι από 4.000 μετανάστες, κυρίως Ιρακινοί, ενώ το 2020 καταγράφηκαν μόλις 81 αφίξεις.

Η απόφαση επιτρέπει στους Λιθουανούς συνοριοφύλακες να ασκούν βία για να επαναπροωθήσουν τους μετανάστες σε συνοριακές διαβάσεις ή σε διπλωματικές αποστολές, όπου μπορούν να ζητήσουν άσυλο νόμιμα, και ήδη προχτές στάλθηκαν πίσω στη Λευκορωσία 180 άτομα.

Πάντως, Λευκορώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, έχουν απειλήσει ότι η χώρα τους ενδεχομένως να πάψει να χρησιμεύει ως «φράγμα στον δρόμο της διακίνησης μεταναστών» προς την ΕΕ, δεδομένης της πολιτικής πίεσης που ασκείται από τη Δύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ