Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Γεωπολιτικές πιέσεις στο Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σκηνικό όξυνσης της έντασης σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές της διεθνούς ναυτιλίας και της μεταφοράς Ενέργειας επιχειρούν μεθοδικά να στήσουν Βρετανία, Ισραήλ, ΗΠΑ και μικρότερες χώρες - σύμμαχοί τους, που ρίχνουν «νερό στον μύλο» πιθανών νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, σε μια προσπάθεια να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις του Ιράν και του νέου Προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος από σήμερα Πέμπτη αναλαμβάνει και επίσημα τα ηνία της χώρας.

Η όξυνση της έντασης επιχειρείται με περίεργες εκρήξεις και επιθέσεις σε τάνκερ ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της ευρύτερης περιοχής, όπως αυτή που έγινε την περασμένη βδομάδα στο ισραηλινό δεξαμενόπλοιο «Mercier Street» με δύο νεκρούς, αλλά και με συγκεχυμένες πληροφορίες (ή και διαφαινόμενη σκόπιμη παραπληροφόρηση) περί «απόπειρας πειρατείας» σε 6 εμπορικά σκάφη βρετανικών ή ισραηλινών συμφερόντων, που φάνηκαν να χάνουν τον έλεγχο πλοήγησης για ώρες αργά το βράδυ της Τρίτης.

Βρετανοί αξιωματούχοι από το υπουργείο Αμυνας αρκέστηκαν χτες να αναφέρουν ότι η λεγόμενη «απόπειρα πειρατείας» έγινε τελικά μόνο στο σκάφος «Asphalt Princess» της εταιρείας «Dryad Global», με σημαία Παναμά, ενώ έπλεε ανοιχτά του λιμανιού Φουτζάιρα των ΗΑΕ.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Βρετανία μαζί με συμμάχους της θα θέσει το ζήτημα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τις επόμενες μέρες, ενώ τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται «συμπτωματικά» να συζητήσει την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας σε δημόσια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα υπό τον Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργό της Ινδίας, η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Αύγουστο.

Η αντίδραση του Ιράν

Ολα αυτά τα περιστατικά σημειώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία εμφανώς επιχειρείται να δημιουργηθεί «κλίμα έντασης», ώστε να κλιμακωθεί η πίεση έναντι της Τεχεράνης. Τα έμμεσα παζάρια του Ιράν με τις ΗΠΑ στη Βιέννη, έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τυπικά έχουν σταματήσει από τις 20 Ιούνη, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της κυβερνητικής εξουσίας στο Ιράν από την κυβέρνηση Ροχανί στη νέα του Ραϊσί. Είναι δε βέβαιο ότι στο παρασκήνιο το παζάρι συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα, και σίγουρα όχι μόνο για τη διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες και ερμηνεύει το επεισόδιο της προχτεσινής απόπειρας πειρατείας ως πρόσχημα για «εχθρική δράση» εναντίον του Ιράν. Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το συμβάν επισημαίνεται ως «ενέργεια των δυτικών χωρών και του Ισραήλ με στόχο (...) να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της διεθνούς κοινότητας για ανάληψη εχθρικής δράσης απέναντι στο ευγενές έθνος του Ιράν».

Αργότερα χτες το βράδυ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, ενημερώνοντας στο Τελ Αβίβ τους πρέσβεις των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέδειξε το Ιράν ως υπεύθυνο για την επίθεση στο «Mercier Street», ζητώντας «διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές ενέργειες». Ισχυρίστηκε επίσης ότι το Ιράν είναι 10 βδομάδες πίσω από τη δημιουργία εμπλουτισμένου ουρανίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η μεγαλύτερη αμερικανική άσκηση εδώ και 40 χρόνια

Στο φόντο των παραπάνω εξελίσσεται από χτες η μεγαλύτερη αμερικανική ναυτική άσκηση διεθνούς επιπέδου της τελευταίας 40ετίας, γνωστή ως «Ασκηση Μεγάλης Κλίμακας»(Large Scale Exercise - LSE).

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 16 Αυγούστου και συμμετέχουν σε αυτή χιλιάδες Αμερικανοί αξιωματικοί, πεζοναύτες, στρατιωτικοί εργολάβοι, διοικητικό και άλλο προσωπικό του Πενταγώνου και 35 πλοία πέντε στόλων. Τα πεδία της άσκησης, που γίνεται αμιγώς από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, εκτείνονται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο και από τη Νότια μέχρι την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.

Βασικός στόχος του σεναρίου είναι να εξασφαλιστεί το αξιόμαχο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σε σκληρές συνθήκες μάχης, «ακόμα και με μεγάλες απώλειες».

Ασκηση τύπου LSE είχε να γίνει από τη δεκαετία του 1980, ενώ στο μέλλον θα επαναληφθεί, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων «εταίρων και συμμάχων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλές ενόψει νέας προεδρίας στο Ιράν (2021-08-04 00:00:00.0)
Πολλές οι προτάσεις για «αποστολές» υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας (2019-07-24 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα σχέδια των ΗΠΑ περί νέου «συνασπισμού για την ασφάλεια» (2019-07-13 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι απειλές για το πυρηνικό πρόγραμμα (2009-12-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση (2006-02-02 00:00:00.0)
Πορεία προς σύγκρουση; (2005-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ