Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ως μια «ευκαιρία και όχι ως απειλή» κάλεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών την Τεχεράνη να υποδεχτεί την απόφαση των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας να ζητήσουν από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να αναφέρει το Ιράν στο Συμβούλιο με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Τζακ Στρο συναντήθηκε χτες με τον Ιρανό ομόλογό του Μανουχέρ Μοτάκι, στον οποίο επανέλαβε ότι ούτως ή άλλως το αίτημα προς τη ΔΕΑΕ δεν προβλέπει άμεσες αντιδράσεις αλλά μάλλον θα πάρει παράταση για το Μάρτη, οπότε θα παρουσιαστεί η επόμενη έκθεση των επιθεωρητών της Επιτροπής.

Στο χρονικό όριο του Μάρτη αναφέρθηκε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι αν η Τεχεράνη δε θελήσει μέχρι τότε να διαβεβαιώσει τη «διεθνή κοινότητα» για τις αγαθές προθέσεις του προγράμματός της, τότε η επιβολή κυρώσεων θα είναι δικαιολογημένη. Εκκληση στην ιρανική ηγεσία να συνεχίσει τη συνεργασία με τη ΔΕΑΕ αλλά και να εξετάσει, και πάλι, την πρόταση της Μόσχας για μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος έτσι ώστε να κατευναστούν οι ανησυχίες, φέρονται να απηύθυναν χτες Ρώσοι και Κινέζοι διπλωμάτες που μετέβησαν στην ιρανική πρωτεύουσα.

Από την άλλη, μετά τον Πρόεδρο Αχμαντινεντζάντ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το Ιράν δεν πρόκειται να δεχτεί εκβιασμούς στην προσπάθειά του να αποκτήσει φτηνή ενέργεια και ότι φυσικά θα προστατεύσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίθεσης, δηλώσεις έκανε και ο αρμόδιος Ιρανός αξιωματούχος Αλί Λαριτζανί. Ο Λαριτζανί τόνισε ότι αν η ΔΕΑΕ, το συμβούλιο των κυβερνητών της οποίας συνεδριάζει σήμερα, αποφασίσει να παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε όχι μόνο θα διακοπεί κάθε συνεργασία, αλλά θα αρχίσει άμεσα και μαζικά η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και θα αποχωρήσει η Τεχεράνη από το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, που προβλέπει τη διενέργεια ελέγχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ