Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δράση ενάντια στη φορομπηχτική δημοτική μεταρρύθμιση

Μήνας κινητοποιήσεων ο Φλεβάρης

Αρχίζουν να εκδηλώνονται στη Ρωσία οι πρώτες «νιφάδες» της «χιονοθύελλας» των κινητοποιήσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα, ενάντια στη νέα φορομπηχτική μεταρρύθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και των άλλων κοινωφελών οργανισμών. Ο νέος «δημοτικός κώδικας» προβλέπει όχι απλώς την αύξηση των τιμών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά ακόμη και την έξωση από τα σπίτια, σε περίπτωση που δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί των δημοτικών τελών, του νερού, του ρεύματος κλπ.

Ετσι την περασμένη Κυριακή εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης του Ριαζάν κατέβηκαν, μετά από πρόσκληση του ΚΚΡΟ, στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Δεκάδες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της Ρωσίας για το επόμενο διάστημα.

Για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Γενάρη στη Μόσχα η 3η παρρωσική συνδιάσκεψη της «Ενωσης των Συντονιστικών Συμβουλίων». Να σημειωθεί, πως οι δύο προηγούμενες συνδιασκέψεις έγιναν τον Ιούλη και τον Οκτώβρη του 2005. Στη συνδιάσκεψη πήραν μέρος οι αντιπρόσωποι από 20 περιοχές της Ρωσίας. Εκπροσωπήθηκαν τα ΚΚ της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, και ΚΚΡΟ), αλλά και άλλες οργανώσεις και κόμματα της ρωσικής αντιπολίτευσης, όπως το κόμμα «Πατρίδα», κι η οργάνωση «Εργαζόμενη Ρωσία».

Οπως σημειώθηκε από πολλούς ομιλητές, το πρόβλημα έχει αρχίσει πλέον να εκδηλώνεται, αφού αυτήν την περίοδο αρχίζουν να καταφθάνουν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί των κοινωφελών οργανισμών. Ετσι, όπως είπε ο Β. Σορόκιν, γνωστός στη Ρωσία οργανωτής του κινήματος των ανθρακωρύχων από την πόλη της Βορκουτά, οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ξεπέρασαν το 20-30% και αυτό γίνεται σε μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βωξίτες και άνθρακα. Οπως κατήγγειλε ο ίδιος, στην πόλη Βορκουτά οι τοπικές αρχές ήδη προσπάθησαν να εμποδίσουν τις αντιδράσεις ξυλοκοπώντας μέχρι θανάτου ορισμένους οργανωτές του αγώνα κατά των αντικοινωνικών «μεταρρυθμίσεων». «Τα κακουργήματα των αρχών δε θα παραμείνουν ατιμώρητα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ήδη συγκροτήθηκε ισχυρή αντιπολιτευτική δημοτική ομάδα, κοινωνική βάση της οποίας αποτελεί το συνδικάτο των ανθρακωρύχων «Ζαστσίτα» («Υπεράσπιση»), τόνισε ο Σορόκιν.

Στη συνδιάσκεψη τέθηκαν δύο βασικά ζητήματα, γύρω από τα οποία αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση. Το πρώτο ζήτημα αφορούσε τον καθορισμό της ημερομηνίας της γενικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας σε όλη τη Ρωσία, κατά των μεταρρυθμίσεων δημοτικών υπηρεσιών. Το δεύτερο θέμα ήταν η στάση προς το νέο «δημοτικό κώδικα».

Παίρνοντας το λόγο ο Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ και βουλευτής της Κρατικής Δούμας, εξήγησε την ουσία της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης των δημοτικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα λόγια του, ο βασικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι η υποδούλωση των ανθρώπων. Κι αυτό γιατί όταν τα έξοδα για την κατοικία ξεπερνούν το μισό μισθό, τότε θα είναι δύσκολο να διαμαρτυρηθεί κάποιος στο χώρο της δουλιάς, διότι η απόλυση από τη δουλιά θα σημαίνει και την έξωση από το σπίτι, την απώλεια της στέγης! «Βασικός στόχος μας, στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να είναι να μην επιτρέψουμε στο κράτος να παραιτηθεί από την ευθύνη του για τη συντήρηση και λειτουργία της λαϊκής στέγης», συμπλήρωσε ο Β. Τιούλκιν.

Στη συγκέντρωση δόθηκε ο λόγος και στον εκπρόσωπο των δημοτικών υπηρεσιών της Μόσχας, που ευθέως κατηγόρησε τους συγκεντρωμένους ότι δε θέλουν να δουλέψουν εποικοδομητικά, και για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι οι διαδηλώσεις. Ιδιαίτερα τον εξόργισαν οι ομιλίες εναντίον του νέου δημοτικού κώδικα. Σε κάποια αποστροφή του λόγου του, κι απευθυνόμενους στους συγκεντρωμένους, αναρωτήθηκε: «Μα θέλετε να μείνουν όλα έτσι όπως είναι τώρα;», για να πάρει την απάντηση από τον Β. Τιούλκιν: «Οχι, θέλουμε να γίνουν όπως ήταν πριν. Δηλαδή δωρεάν παροχή κατοικίας και πληρωμή συμβολικού ενοικίου για την παροχή όλων των υπηρεσιών! Κι αυτό μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να το καταφέρουμε!»

Στη συνδιάσκεψη φανερά μειοψήφησαν οι «φωνές» που καλούσαν ενάντια στην «κομματικοποίηση», ζητώντας ουσιαστικά την αποχώρηση των ΚΚ από τις κινητοποιήσεις.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ