Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ανάγκη η κοινή δράση σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση

Συνέντευξη του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «902» για τη συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων από τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ευρώπη που έγινε στη Βενεζουέλα

Για την 5η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων από τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28/2 στο Καράκας της Βενεζουέλας, μίλησε στο ραδιόφωνο του «902», ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα: ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Βενεζουέλας, ΚΚ Βραζιλίας, Βραζιλιάνικο ΚΚ, ΚΚ Εκουαδόρ, Κολομβιάνικο ΚΚ, ΚΚ Κούβας, ΚΚ Πουέρτο Ρίκο, ΚΚ ΗΠΑ, Περουβιανό ΚΚ, ΚΚ Χιλής, ενώ από την Ευρώπη το ΚΚ Ισπανίας, το Πορτογαλικό ΚΚ, η «Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας», το Γαλλικό ΚΚ και ως παρατηρητής το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας(Τσεχίας).

O Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Οι συναντήσεις αυτές έχουν καθιερωθεί, ούτως ώστε να υπάρχει ανταλλαγή εμπειριών των κομμουνιστικών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής, με τη συμμετοχή των κομμάτων από τη Νότια Ευρώπη. Ηταν ενδιαφέρουσα, και λόγω της συγκυρίας, των συνθηκών που επικρατούν στη Βενεζουέλα αλλά και γενικότερα στη Λατινική Αμερική.

Υπάρχουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες εξελίξεις και σημαντικές νίκες των λαϊκών δυνάμεων. Ιδιαίτερα, όταν στη Λατινική Αμερική βρίσκεται η Σοσιαλιστική Κούβα που δέχεται μια μεγάλη επίθεση εκ μέρους του ιμπεριαλισμού και με το εμπάργκο και με τις διώξεις των πέντε Κουβανών πατριωτών και με μια σειρά προβοκάτσιες της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αβάνα και των αμερικάνικων υπηρεσιών.

Εχουμε, επίσης, τις εξελίξεις της μπολιβαριανής διαδικασίας στη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος Τσάβες, στην ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση την Παρασκευή το βράδυ, στο Καράκας, μίλησε για εμβάθυνση της αντιιμπεριαλιστικής πορείας της Βενεζουέλας και των χωρών και των λαϊκών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής. Μίλησε για αλληλεγγύη με τη Σοσιαλιστική Κούβα, για την αναγκαιότητα προώθησης της διαδικασίας αυτής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, τη συνεργασία των κινημάτων και των χωρών της Λατινικής Αμερικής που βρίσκονται σε ένα αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό και την αντίθεσή του με το βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό».

Αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση, ανέφερε:

«Από τα Κομμουνιστικά Κόμματα και τους κομμουνιστές δε λείπει η επαναστατική αισιοδοξία. Ομως οι κομμουνιστές αντιμετωπίζουμε ρεαλιστικά την κατάσταση κι αυτό εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης των 17 Κομμουνιστικών Κομμάτων που βρεθήκαμε στο Καράκας.

Δηλαδή, από τη μια μεριά υπάρχουν αυτές οι επιτυχίες, αυτές οι θετικές εξελίξεις. Ομως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα που λέει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται όλο και πιο επιθετικός ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός. Δημιουργούνται νέες συνθήκες επίθεσης ενάντια στα λαϊκά κινήματα. Από την άποψη αυτή, δε χρειάζεται επανάπαυση, που μπορεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη αισιοδοξία, αλλά χρειάζεται κινητοποίηση, δράση, κοινή δράση των ΚΚ, ένταση της αλληλεγγύης.

Εδώ φυσικά, υπάρχουν και προβλήματα. Υπάρχουν κόμματα, για παράδειγμα, από τη Νότια Ευρώπη - γεγονός που εκφράστηκε και σε αυτή τη συνάντηση - χαρακτηριστικά αναφέρω το Γαλλικό ΚΚ ή την "Κομμουνιστική Επανίδρυση της Ιταλίας", κόμματα τα οποία όχι μόνο διακατέχονται από αυταπάτες, αλλά ηγούνται του ρεύματος του οπορτουνισμού μέσα στο εργατικό κίνημα και στην Ευρώπη και βεβαίως, θέλουν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και προς το χώρο της Λατινικής Αμερικής. Για να πούμε ειλικρινά, από τη μια μεριά μπαίνει η κοινή δράση και οι συναντήσεις, αλλά από την άλλη, συνεχίζει και οξύνεται η διαπάλη - και αυτό είναι καλό δεν είναι κακό - μέσα στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος. Πιστεύουμε τελικά ότι στο παγκόσμιο κίνημα - παρ' όλες τις δυσκολίες - θα επικρατήσει η συνεπής αντιιμπεριαλιστική γραμμή, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού. Γιατί άλλωστε βρισκόμαστε και σε μία εποχή όπου το ερώτημα "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;" είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ