Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ - «ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ»
Βάφτισε την ιμπεριαλιστική επιβολή προάσπιση της ειρήνης

Διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το αμερικανικό Κογκρέσο

Ο αρχιτρομοκράτης Μπους πάλι έκανε το μαύρο άσπρο...

Associated Press

Ο αρχιτρομοκράτης Μπους πάλι έκανε το μαύρο άσπρο...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με πιο έντονο ύφος από το συνηθισμένο του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, έκανε χτες την καθιερωμένη ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου για την «κατάσταση του Εθνους» σε τηλεοπτική μετάδοση σε όλη την αμερικανική ήπειρο και πολλά μέρη του πλανήτη. Κύριο στοιχείο της εμφάνισης αυτής ήταν η προσπάθειά του να προασπίσει την ηγεμονική θέση των ΗΠΑ ως... «μονόδρομο για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης». Δηλαδή της επιβολής των ιμπεριαλιστικών της συμφερόντων στον ανταγωνισμό και με άλλα κέντρα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, βάφτισε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ως «προάσπιση της ελευθερίας από τους επερχόμενους κινδύνους της διεθνούς τρομοκρατίας»... και μίλησε για την κατάσταση στην Παλαιστίνη μετά την επικράτηση της «Χαμάς», στο Ιράν και το Ιράκ, αλλά και για την εξάρτηση των ΗΠΑ από το πετρέλαιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη «Χαμάς» - τη νικήτρια των εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη - να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να καταθέσει τα όπλα και «να εργαστεί για την ειρήνη». Επίσης, ο Μπους κάλεσε τους πολίτες του Ιράν να παλέψουν για την «ελευθερία» τους και προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι η διεθνής κοινότητα δε θα επιτρέψει στο Ιράν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Σχετικά με το Ιράκ, επανέλαβε όλες αυτές τις γνωστές και απολύτως ψευδείς δικαιολογίες για τον πόλεμο εναντίον του και τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κερδίζουν τη μάχη... ωστόσο, θα ήταν λάθος να αποχωρήσουν τώρα και να εγκαταλείψουν τους Ιρακινούς τους συμμάχους... Μια σαφής απάντηση σε όσους ζητούν την άμεση απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και στο αντιπολεμικό κίνημα και την κοινή γνώμη που έχουν στραφεί πλέον εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ιράκ. Μάλιστα, δεν ξέχασε να αναφερθεί στον «φαντομά» Μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι αν αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα αυτός και οι συνεργάτες του «θα ανέλθουν στην εξουσία»!

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε εσωτερικά ζητήματα. Στο θέμα των πηγών ενέργειας, σημείωσε ότι η Αμερική είναι υπερβολικά εξαρτημένη από το πετρέλαιο, που εισάγεται από «ασταθείς περιοχές». «Το έθνος μας πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή την εξάρτηση μέσα από την τεχνολογία. Πρέπει να επιδιώξουμε 22% αύξηση των κονδυλίων που θα διατεθούν στην έρευνα για καθαρότερες πηγές ενέργειας» εξήγησε, για να συμπληρώσει ότι έως το 2025 οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή κατά 75%. Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης των πολιτών, με το πρόσχημα της ασφάλειας.

Λίγο προτού αρχίσει η ομιλία του Μπους, η αστυνομία συνέλαβε την ειρηνίστρια Σίντι Σίχαν. Η τελευταία είχε προσκληθεί να παρακολουθήσει την ομιλία του προέδρου από την Λιν Γούλσεϊ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με το CNN, η Σίχαν συνελήφθη όταν ξεδίπλωσε ένα πανό υπέρ της ειρήνης και κρατήθηκε στο Καπιτώλιο έως ότου τελειώσει η ομιλία του Αμερικανού προέδρου. Την ίδια στιγμή έξω από το Καπιτώλιο, όσο διαρκούσε η ομιλία Μπους, πραγματοποιόταν διαδήλωση εναντίον της πολιτικής του αμερικανού προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ