Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενεργοποιείται «στρατηγικός διάλογος» με την Ινδονησία

Την ενεργοποίηση ενός πλαισίου «στρατηγικού διαλόγου» με την Ινδονησία ανακοίνωσε προχτές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσουντί, στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν σε ζητήματα που περιλαμβάνουν την υπεράσπιση στης ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον αναζητεί και ενισχύει συμμαχίες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού απέναντι στην Κίνα. Σημαντική αμυντική συμφωνία ενεργοποιήθηκε και μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν την περασμένη βδομάδα στις Φιλιππίνες, ενώ προηγουμένως είχε επαφές στο Βιετνάμ.

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη χώρα και οικονομία μεταξύ των δέκα μελών της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν πριν από τη συμμετοχή του Μπλίνκεν σε ψηφιακή διάσκεψη με τις χώρες της ASEAN, ενώ αρκετές χώρες - μέλη έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα απέναντι στις διεκδικήσεις της Κίνας.

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει το 2015 να οργανώσουν μία «στρατηγική συνεργασία», αλλά σύμφωνα με τον Μπλίνκεν ο διάλογος μόλις τώρα ενεργοποιείται.

Από τη μεριά της η Μαρσουντί υπογράμμισε ότι μία δυνατή συνεργασία με την Ινδονησία θα είναι «ένα σημαντικό στοιχείο για την αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες για την ASEAN στη «διαμόρφωση προοπτικής» στην περιοχή Ινδίας - Ειρηνικού.

Τέλος, οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν «κοινές απόψεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» και δεσμεύτηκαν «να υπερασπιστούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην κυβερνοασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ