Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Εγκλημα διαρκείας στις πλάτες του λαού από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις

  • Αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε έργα δασοπροστασίας και η αγωνία για την επόμενη μέρα των καταστροφών
  • Μεγάλα τα προβλήματα για τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού, που σε πολλές περιοχές είναι αντιμέτωποι με τον αφανισμό

Στο πλευρό των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, που δοκιμάστηκαν για περίπου μια βδομάδα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, σε συνέχεια των προηγούμενων δραστηριοτήτων του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Στο κλιμάκιο του Κόμματος, που περιόδευσε στον οικισμό του Λαμπετίου, στα χωριά Κολύρι, Βαρβάσαινα, Λαντζόι του δήμου Πύργου και Χελιδόνι, Κρυονέρι, Λάλα, Νεμούτα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, συμμετείχαν ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος της ΚΕ, οι Δημήτρης Αγγελόπουλος και Διονύσης Κλάδης, μέλη του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, ο Χρήστος Γιάνναρος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας, καθώς και οι Γιώργος Καραπάνος και Γιώργος Τζαβάρας, στελέχη της τοπικής Οργάνωσης.

Με τις ομιλίες και τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν με κατοίκους αλλά και τοπικούς φορείς στις χτυπημένες από την πύρινη λαίλαπα περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, τα στελέχη του ΚΚΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη του Κόμματος στους πληγέντες, σε όσους έχασαν το βιος τους ή είδαν τις ζωές τους να κινδυνεύουν, καλώντας ταυτόχρονα σε οργάνωση της πάλης του λαού για την άμεση, πραγματική αποκατάσταση και ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί, αλλά και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων για την αντιμετώπιση, το επόμενο διάστημα, των συνεπειών των πυρκαγιών.


Παράλληλα ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), που όπως και στην υπόλοιπη χώρα, έτσι και στην Ηλεία, που πολλάκις έχει δοκιμαστεί από παρόμοιες καταστροφές (στα τέλη της δεκαετίας του '90 αλλά και το 2007), μέχρι και σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο πυρασφάλειας και δασοπροστασίας, ώστε να προστατευτεί παράλληλα και η λαϊκή περιουσία, αλλά αντιθέτως δίνουν ψίχουλα που δεν επαρκούν για τις πραγματικές ανάγκες.

Παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής του λαού

Σε μια περιοχή όπου η έκταση της ζημιάς υπολογίζεται σε χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει συνολική εκτίμηση, καθώς υπάρχουν ενεργές μικρές εστίες, οι κάτοικοι αναφέρθηκαν στην τραγική έλλειψη οποιουδήποτε έργου πυροπροστασίας.

«Δεν πήραν μέτρα ούτε για να καθαρίσουν τα μικρά καλάμια», ανέφερε κάτοικος στο Λαμπέτι, επισημαίνοντας πως η κατάσταση ήταν γνωστή σε όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και κρατικές υπηρεσίες.

Αντίστοιχη ήταν η αγανάκτηση των κατοίκων και στο Λαντζόι, όπου αναφέρθηκε ότι το χωριό σώθηκε από τις φλόγες λόγω της φοράς που πήραν οι άνεμοι, αλλάζοντας κατεύθυνση, ενώ τόνισαν ότι από το 2007 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για την προστασία του δάσους και των παρακείμενων καλλιεργειών.

Μεγάλη είναι η αγωνία των κατοίκων και για την επόμενη μέρα και πιθανές νέες καταστροφές από πλημμύρες. «Η φωτιά πέρασε, κινδυνεύουμε όμως τώρα από τις βροχές», σημείωσε η κ. Ευγενία Αθάνατου, κάτοικος στο Λαντζόι, επισημαίνοντας πως «το δάσος συγκρατούσε το έδαφος δίπλα από το ποτάμι, σήμερα κινδυνεύουμε με πλημμύρες με τα πρωτοβρόχια». Αντίστοιχες ήταν οι αναφορές πολλών κατοίκων στη Βαρβάσαινα, στο Χελιδόνι και στο Κρυονέρι, όπου οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Μεγάλες καταστροφές ειδικά για τους αγροτοκτηνοτρόφους

Οπως τονίστηκε από αρκετούς κατοίκους στα χωριά όπου έγινε η περιοδεία, οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες εκτός από τις δασικές εκτάσεις και στη λαϊκή περιουσία, ειδικά σε ελαιόδεντρα, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες. Στο Χελιδόνι η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Αγρότης του χωριού έχασε 800 ελαιόδεντρα, που καλλιεργούσε για να ζήσει την οικογένειά του και «τώρα όλα έγιναν στάχτη, θα σηκωθούμε να φύγουμε, δεν έχουμε τι να κάνουμε πια...», όπως είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την απόγνωση και άλλων αγροτών για το αύριο.

Πρόκειται δε για ζημιές που δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από μία αποζημίωση για τη φετινή καταστροφή. Απαιτείται να υπάρξει μέριμνα για την αναπλήρωση του συνόλου του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων αγροτών, όπως τόνισαν αρκετοί, καθώς χρειάζονται χρόνια για να μεγαλώσει και να αποδώσει π.χ. ένα ελαιόδεντρο, που αποτελεί μία από τις βασικές καλλιέργειες της περιοχής.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλοί κτηνοτρόφοι. Οσοι δεν έχασαν τα ζώα και τις στάνες τους από τις φλόγες, και όσοι φυσικά μετρούν και τέτοιες απώλειες, έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλη έλλειψη ζωοτροφών. Ψάχνουν να ταΐσουν τα ζώα τους πάνω στην καμένη γη, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια σε κάθε αρμόδιο φορέα, διαφορετικά δεν θα έχουν μέλλον.

Το «χτύπημα» ήταν ιδιαίτερο στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα, στη Νεμούτα και αλλού. Εκεί κάηκαν και στάνες, ενώ δεν υπήρχε ακόμα εκτίμηση για απώλειες σε ζώα, ειδικά στα αμνοερίφια.

«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ο κόσμος είχε επενδύσει σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τα οποία καταστράφηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεμούτας Δημήτρης Κανελλόπουλος, σημειώνοντας πως «το 90% των κατοίκων ασχολείται με τις ελαιοκαλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Αυτήν τη στιγμή δεν έχει σημασία μόνο αν θα δοθεί αποζημίωση και πόση, αλλά πώς θα αναπληρωθεί πιο συνολικά η απώλεια εισοδήματος των κατοίκων. Τι θα γίνει με το ελαιόλαδο και την απώλεια των ελαιόδεντρων, που θα μπορούν να είναι και πάλι παραγωγικά σε 10 χρόνια;».

Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του

Τη βοήθεια και συνδρομή του ΚΚΕ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών, να δοθούν αποζημιώσεις αλλά και να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα όπου είναι απαραίτητο, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λάλα Νίκος Νικολόπουλος. Οπως είπε, στο χωριό κάηκαν δύο σπίτια, πολλά υπέστησαν ζημιές, ενώ πολλές είναι οι απώλειες και στους κτηνοτρόφους (σε ζώα, στάνες, αποθήκες). Στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Κόμματος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλη σχεδόν την προηγούμενη βδομάδα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, στην πολύ μεγάλη κούραση και αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί, αλλά και στην ανάγκη άμεσης βοήθειας προς όλους τους πληγέντες.

Από την πλευρά του ο Δ. Αρβανιτάκης επεσήμανε με συγκεκριμένα στοιχεία τη γύμνια στον τομέα της δασοπροστασίας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, από τα 630.000 ευρώ που ζητήθηκαν το 2021 από το Δασαρχείο Ηλείας για την πραγματοποίηση έργων, χορηγήθηκαν μόλις 58.000 ευρώ (δηλαδή μόλις το 9,2% της αναγκαίας πίστωσης). Αντίστοιχα, η Υπηρεσία της Αρχαίας Ολυμπίας είχε ζητήσει κονδύλια 280.000 ευρώ, για να λάβει μόλις 19.000 ευρώ (6,78% των αναγκαίων πιστώσεων).

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ από τις 9 Μάη είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς την κυβέρνηση για τα συνολικά αναγκαία μέτρα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, επανήλθε ξανά και με άλλες πρωτοβουλίες, προειδοποιούσε την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο πυρκαγιών και την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα.

Ο Δ. Αρβανιτάκης, στη συνάντηση και συνολικά στην περιοδεία στην Ηλεία, κάλεσε τον λαό, ακόμα και αυτήν την ώρα, να συγκροτήσει ομάδες πυροπροστασίας και περιφρούρησης των δασών, καθώς και ταυτόχρονης διεκδίκησης των αναγκαίων υποδομών και μέσων, για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Ηλείας, να μη θρηνήσουμε νεκρούς, να δυναμώσει η αλληλεγγύη προς όλες τις λαϊκές οικογένειες που δοκιμάζονται, και από την πλευρά του κράτους να εξασφαλιστούν άμεσα η σίτιση, η στέγαση και η διαβίωση των πυρόπληκτων οικογενειών.

Επεσήμανε πως πρέπει χωρίς όρους και προϋποθέσεις να αποζημιωθούν στο 100% οι λαϊκές οικογένειες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι (με άμεση καταγραφή των ζημιών), καθώς και να εξασφαλιστεί το εισόδημά τους για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Τέλος, αναφέρθηκε στις επόμενες πρωτοβουλίες που θα λάβει το Κόμμα, με συνεχή ενημέρωση του λαού αλλά και παρεμβάσεις στη Βουλή και στην Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια, δήμους), για την αντιμετώπιση των άμεσων και επειγόντων προβλημάτων του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ