Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
«Ευκαιρία» εμπλοκής και οι πυρκαγιές

Eurokinissi

Είκοσι ελικόπτερα έχει αναπτύξει συνολικά το ΝΑΤΟ στη χώρα, με πρόσχημα τη βοήθεια στη δασοπυρόσβεση.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, ΝATO Support and Procurement Agency (NSPA - Οργανισμός Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ), κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων ελληνικών αρχών, έστειλε στην Ελλάδα 8 βαρέων βαρών και 12 μεσαίων βαρών ελικόπτερα, μαζί με πιλότους, λοιπά πληρώματα και τεχνικούς, που, όπως λένε οι ΝΑΤΟικοί, έχουν αναπτυχθεί «σε διαφορετικές στρατηγικές τοποθεσίες». Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιεί η NSPA, τα ελικόπτερα είναι ιδιωτών - «εργολάβων» τις υπηρεσίες των οποίων μίσθωσε με σύμβαση.

Σημειωτέον, όπως έχει αποκαλύψει με σειρά δημοσιευμάτων του ο «Ριζοσπάστης» και έχει αναδείξει σε Βουλή και Ευρωβουλή το ΚΚΕ, η Πολιτική Προστασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ αξιοποιείται με διττό σκοπό: Από τη μια, διαμορφώνει το πλαίσιο για την ανάμειξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε νευραλγικές δομές και υπηρεσίες, πολιτικές και στρατιωτικές, των κρατών - μελών και άλλων «εταίρων», στο όνομα της διαχείρισης μιας κρίσης από φυσική καταστροφή, ή από τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές», που μπορεί βέβαια να ερμηνευτούν κατά το δοκούν. Κι από την άλλη, δίνει το πρόσχημα για την ανάπτυξη καθαρά επιθετικής δράσης σε βάρος ανταγωνιστικών κέντρων, όπως δείχνει και το «καλεντάρι» των ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε σενάρια Πολιτικής Προστασίας που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα από το ΝΑΤΟ σε περιοχές που «φλέγονται» από τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Εννοείται ότι σ' αυτόν τον σχεδιασμό είναι πλήρως ενταγμένες και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όπως και τα Σώματα Ασφαλείας.

Διόλου τυχαία και ο σχετικός νόμος 4662/2020, για την «αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», την «αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος» κ.λπ., μεταξύ άλλων στρατιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα και συνδέει ευθέως την Πολιτική Προστασία με το ΝΑΤΟ, με τη σύσταση ειδικού γραφείου της λυκοσυμμαχίας μέσα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), ενώ προβλέπει τη συνεργασία με τη Γιουροπόλ (Ευρωπαϊκή Αστυνομία) και την εγγραφή στον προϋπολογισμό της ΓΓΠΠ «ειδικής πίστωσης απόρρητων εθνικών αναγκών».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, W. Sherman, την οποία και ευχαρίστησε για «την παροχή βοήθειας εκ μέρους των ΗΠΑ».

Θυμίζουμε ότι οι Αμερικανοί έστειλαν να επιχειρεί στην Ελλάδα, αντί για πυροσβέστες ή πυροσβεστικά αεροσκάφη, αεροσκάφος του Πολεμικού τους Ναυτικού, τύπου P-8A, ειδικευμένο στις θαλάσσιες περιπολίες, στον εντοπισμό πλοίων και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Με βάση διαθέσιμα στοιχεία, το αεροσκάφος, τις προηγούμενες μέρες, όντως επιχείρησε πάνω από περιοχές που πλήττονταν από πυρκαγιές, ωστόσο δεν παρέλειψε να απλώσει το δρομολόγιό του και πάνω από την Κρήτη, όπως και στη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι την Κατερίνη, τη Χαλκιδική, το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, σκανάροντας τεράστιες ζώνες.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στην Εύβοια βρέθηκαν Αμερικανοί τεχνικοί σύμβουλοι από τη διαβόητη USAID (US Agency for International Development) και την U.S. Forest Service, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες. Η πρεσβεία διαμηνύει ότι «παραμένουμε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές ως απάντηση στις πυρκαγιές και στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Στο μεταξύ, τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Denys Shmyhal, τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, και τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Klaus Werner Iohannis. Τους ευχαρίστησε για την αρωγή των χωρών τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ