Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Παρεμβάσεις σωματείων ενάντια σε απολύσεις και διώξεις

Την ανάκληση της απόλυσης εκλεγμένου συνδικαλιστή από μεταφορική εταιρεία απαίτησαν με παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της, την Τετάρτη 11 Αυγούστου, σωματεία της Κέρκυρας.

Στη συγκεκριμένη μεταφορική εταιρεία, ο εργαζόμενος, μέλος της διοίκησης του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, απολύθηκε «επειδή διεκδίκησε για τους συναδέλφους του και τον ίδιο τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Επειδή υπερασπίστηκε τον συνάδελφό του όταν εκδικητικά τον απέλυσαν. Επειδή απαίτησε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του κοινού, όταν εμφανίστηκε κρούσμα κορονοϊού στην επιχείρηση», καταγγέλλει ο Σύνδεσμος.

«Ούτε οι εργοδότες ούτε οι πολιτικοί τους υπάλληλοι, που έχουν στήσει βιομηχανία εξώδικων, μηνύσεων κ.λπ. κατά συνδικαλιστών, δεν μας τρομάζουν ούτε μας πτοούν. Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν! Να πάρουν τώρα πίσω απολύσεις και μηνύσεις!», τονίζει.

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο διώξεων έχουν βρεθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο πρόεδρος, ο ταμίας και ο αναπληρωτής γραμματέας του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού του νησιού.

Η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε μηνύσεις, με αφορμή την ιδιαίτερα μαζική διαδήλωση που οργάνωσε το συνδικάτο στις 10 Ιούνη, με ψευδείς, συκοφαντικές και αστήριχτες κατηγορίες για «απόπειρα φθοράς ξένης περιουσίας» και άλλα παρόμοια. Το συνδικάτο προειδοποιεί πως «θα κουραστούν να μας βλέπουν μπροστά τους ακόμα πιο δυνατούς, αν δεν προχωρήσουν άμεσα στην ανάκληση απολύσεων, μηνύσεων, εκδικητικής δράσης και κλίματος τρομοκρατίας».

Την ανάκληση των απολύσεων από το Ασυλο Ανιάτων διεκδικούν από τη διοίκηση του ιδρύματος και τη δημοτική αρχή Καλαμάτας σωματεία της Μεσσηνίας. Ο πρόεδρος και ένα μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του νεοσύστατου Σωματείου Εργαζομένων στο Ασυλο Ανιάτων επανήλθαν στην εργασία τους με προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι οι απολύσεις των εργαζομένων αμέσως μετά την ίδρυση του Σωματείου έγιναν λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Η απόφαση αυτή ήρθε κόντρα στην εργοδοσία, κόντρα στις υπεκφυγές της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου Καλαμάτας, αλλά και τα "ήξεις - αφήξεις" της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, Οικοδόμων, Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Επισιτισμού - Τουρισμού.

Τέλος, την εργοδοτική αυθαιρεσία που «ανθίζει» στις παιδικές κατασκηνώσεις της περιοχής καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων. Αναδεικνύει απαράδεκτες πρακτικές, όπου ομαδάρχες είναι χωρίς συμβάσεις εργασίας, με άγνοια όχι μόνο του πόσο χρόνο θα δουλέψουν, αν και πότε δικαιούνται άδεια, αλλά ακόμα και της αμοιβής τους, σε καθεστώς μηδενικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οπως αναφέρει, με διάφορα προσχήματα γίνονται μείωση ή εκδιώξεις εργαζομένων, με την πίεση μάλιστα να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις και να στερούνται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και δεδουλευμένα. Καταγγέλλει, τέλος, ότι ακόμα και στις υπάρχουσες συμβάσεις, οι περισσότεροι όροι που αφορούν την εργασία μένουν σκοπίμως αδιευκρίνιστοι, με αποτέλεσμα να χάνονται ημερομίσθια για ομαδάρχες και στελέχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ