Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολοι στην πάλη για να μείνει στα χαρτιά το νομοθετικό έκτρωμα

Βάλσαμος Συρίγος: «Στήνουμε τείχος προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, να μην περάσει η 10ωρη απλήρωτη δουλειά!»

«Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μαζικό κίνημα, μια πλατιά συσπείρωση συνδικάτων που θα μπλοκάρει την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων και ιδιαίτερα του νόμου Χατζηδάκη, θα είναι μεγάλη νίκη για το κίνημα, θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα άνοδο στην οργάνωση των εργαζομένων, την αναζωογόνηση των συνδικάτων, των αγώνων. Εχουμε την απόφαση και τη φιλοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Απλώνουμε το χέρι σε όλους τους συναδέλφους. Είναι η ώρα το κίνημα να δείξει τη δύναμή του»:

Με τα παραπάνω λόγια ο Βάλσαμος Συρίγος, παρουσιάζοντας την εισήγηση στη χτεσινή σύσκεψη, μετέφερε το κάλεσμα οργάνωσης της πάλης σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα.

Πρότεινε μάλιστα εκ μέρους των Ομοσπονδιών νέα, πλατιά σύσκεψη συνδικάτων την 1η Οκτώβρη«για τον συντονισμό της δράσης Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα, επιδιώκοντας να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και συνδικαλιστές» ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - έκτρωμα.

Ταυτόχρονα κάλεσε τα συνδικάτα «να οργανώσουν τη δράση τους για μια σειρά από οξυμένα προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με τη ζωή της εργατικής οικογένειας. Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε με αγωνιστικές μορφές όλο το φθινόπωρο, Οκτώβρη, Νοέμβρη, σπάζοντας την τρομοκρατία, και προτείνουμε τη συγκρότηση μεγάλου απεργιακού μετώπου. Στον συντονισμό θα συζητήσουμε και θα καταθέσουμε τέτοιο σχέδιο», σημείωσε, παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές το σχέδιο κλιμάκωσης για τα συνδικάτα.


Λίγο νωρίτερα είχε ξεκινήσει την ομιλία του αναφερόμενος στην απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί το διάβα του και η παρουσία του σε αυτόν τον τόπο είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε εδώ, να συνεχίσουμε την πάλη για να "ανθρωπέψει ο άνθρωπος"».

Μιλώντας για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ξεχώρισε την αλληλεγγύη που «άνθισε» μέσα από «τις φλόγες και το κάρβουνο, τις στάχτες και τα αποκαΐδια» και πρόσθεσε πως «αυτά τα θετικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, του εργαζόμενου λαού, των συνδικάτων είναι ανάγκη να ενταθούν σε όλη την κλίμακα της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Κυρίως όμως πρέπει να πολλαπλασιαστούν μέσα στους χώρους δουλειάς, και σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να δούμε πώς καλύτερα θα οργανώσουμε τον αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση με την ακρίβεια σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα ενοίκια, παντού», όπως με την κινητοποίηση της Παρασκευής στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα (βλ. σελ. 28).

Χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναστολή καθηκόντων υγειονομικών, τονίζοντας ότι «χρειάζεται η επιστροφή όλων στην εργασία τους και επιστημονική στήριξη σε αυτόν τον κόσμο για να πεισθεί να εμβολιαστεί. Καμία ιδιωτικοποίηση, κανένας εργολάβος στα δημόσια νοσοκομεία».

Ο νόμος - τομή υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

Εστιάζοντας στο αντεργατικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στις αρχές του καλοκαιριού, ο Β. Συρίγος υπογράμμισε ότι «με την ψήφιση του νόμου και σε συνέχεια άλλων αντεργατικών νόμων έχει πλέον διαμορφωθεί ένα ισχυρό νομοθετικό οπλοστάσιο υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, που τους δίνει τη δυνατότητα να εκτινάξουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης». «Με το οπλοστάσιο αυτό λύνονται τα χέρια της εργοδοσίας και του αστικού κράτους από τα ελάχιστα τυπικά εμπόδια που υπήρχαν για να εξαπολύσουν επίθεση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης. Στόχος είναι να υπάρξει σιγή νεκροταφείου από το εργατικό κίνημα», τόνισε.

Σε αυτήν την επίθεση ξεχώρισε τρεις βασικούς άξονες: Τον πρώτο που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας και κατ' επέκταση τους μισθούς, τον δεύτερο, για την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στη δράση των συνδικάτων και τον τρίτο, για την υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος.

Ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου

Ως προς τον πρώτο άξονα, και αφού θύμισε τη διαχρονική επίθεση στον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, διαδοχικά από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «με τον νόμο Χατζηδάκη το καινούργιο που έρχεται να επιβάλει η κυβέρνηση είναι ότι πλέον η διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιβάλλεται από την εργοδοσία με ατομική σύμβαση. Είναι μία μεγάλη ανατροπή αφού ακυρώνει και τυπικά τη δυνατότητα τα συνδικάτα μέσα από τις ΣΣΕ, επιχειρησιακές και κλαδικές, να καθορίζουν συνολικά τους όρους εργασίας. Παράλληλα, με την καθιέρωση της απλήρωτης υπερωρίας, προχωρά τυπικά και η κατάργηση του 8ωρου, αυξάνει τον βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης».

Με μαζική απειθαρχία ορθώνουμε τείχος προστασίας στη συνδικαλιστική δράση

Ο δεύτερος άξονας αποσκοπεί στο τσάκισμα της οργάνωσης της εργατικής τάξης. «Η ίδρυση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) και η εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κρατικό - εργοδοτικό μητρώο ως υποχρεωτική προϋπόθεση για την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους (...) θίγουν τον πυρήνα των δικαιωμάτων των συνδικάτων και οδηγούν σε κατάλυση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης. Δηλαδή, μας ζητάνε με τη δική μας συγκατάθεση να παραδώσουμε ηλεκτρονικά μια τεράστια μαύρη λίστα στην εργοδοσία. Να δώσουμε στον Σκρέκα, τον μέχρι πρότινος διευθυντή του ΣΕΒ, τα μητρώα των σωματείων. Ολοι θυμόμαστε, πριν από λίγα χρόνια τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ, είχαν καταγγείλει ότι οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας έχουν δημιουργήσει μαύρη λίστα στα κοινωνικά δίκτυα για όσους είναι γραμμένοι στα σωματεία».

Με βάση τα παραπάνω, ο Β. Συρίγος ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα κλειδιά των συνδικάτων στην εργοδοσία!». Και κάλεσε σε «μαζική απειθαρχία». Ενώ απαντώντας σε κυβερνητικά στελέχη που «μας λένε για τις συνέπειες του νόμου», σημείωσε: «Συνάδελφοι, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για το σήμερα και το αύριο αν παραδοθούμε».

Ο τρίτος άξονας αναφέρεται στο απεργιακό δικαίωμα που ουσιαστικά καταργείται αφού όποια οργάνωση «δεν αυτοφακελωθεί στο κρατικό μητρώο του Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας, ΓΕΜΗΣΟΕ, δεν μπορεί να πάρει απόφαση για απεργία. Η ειρωνεία είναι ότι με τον νόμο είναι ζήτημα αν θα υπάρχει έστω και μία απεργία που δεν θα κρίνεται παράνομη!».

Οσο για την απάντηση που δίνουν τα συνδικάτα, ο Β. Συρίγος υπογράμμισε καλώντας σε δράση ενάντια στην εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου:

«Δεν γραφόμαστε στο εργοδοτικό - κρατικό μητρώο φακελώματος.

Λέμε όχι στη μαύρη λίστα.

Δεν κάνουμε τα καταστατικά των σωματείων μας, τα αποφασισμένα μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, κουρελόχαρτα.

Δεν πειθαρχούμε στη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, το λεγόμενο "Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Εργασίας".

Δεν θα αφήσουμε να φτιάχνουν τα ΔΣ των συνδικάτων και των Ομοσπονδιών οι εργοδότες με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με πλατφόρμες διαβλητές στη νοθεία».

Να ανατραπεί με κάθε τρόπο το αντεργατικό έκτρωμα

«Αυτό το αντεργατικό έκτρωμα», τόνισε, «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», «με κάθε τρόπο πρέπει να ανατραπεί».

Μίλησε μάλιστα για την πείρα που έχουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, από αγώνες που έδωσαν, αφήνοντας αντεργατικές διατάξεις στα χαρτιά.

Εφερε ως παράδειγμα τη ΣΣΕ που υπογράφτηκε το 2018 από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής για τη Ζώνη του Περάματος, που διατήρησε το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και επέβαλε αυξήσεις στο μεροκάματο. Σύμβαση που δεν έγινε υποχρεωτική από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως με την πάλη του συνδικάτου επιβλήθηκε σε μια σειρά από εργολάβους. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι οι εργοταξιακές συμβάσεις που υπέγραψε τα τελευταία χρόνια το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, οι αγώνες κλαδικών συνδικάτων και ορισμένων επιχειρησιακών σωματείων στα ξενοδοχεία που κατάργησαν στην πράξη την απαράδεκτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που επιβάλλει η κλαδική ΣΣΕ. Επίσης οι αγώνες της ΟΕΝΓΕ και των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν μπλοκάρει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων και η οργανωμένη απειθαρχία των συνδικάτων μετέτρεψαν τους νόμους της ΝΔ για "την απαγόρευση των διαδηλώσεων" αλλά και τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεπε τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς σε "ιδιώνυμο αδίκημα" σε ανενεργούς. Αντίστοιχα ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, έμεινε στα χαρτιά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο συνδικαλιστής, για να αναδείξει:

«Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την αξία της οργάνωσης, της ταξικής πάλης, επιβεβαιώνουν ότι με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, να αφήσουν στα χαρτιά αντεργατικούς νόμους, να αποσπούν ορισμένες κατακτήσεις».

Περιφρούρηση και διεύρυνση εργασιακών δικαιωμάτων

«Η πάλη για το ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων, η διεκδίκηση σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και η προστασία των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων αντικειμενικά μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της δράσης των συνδικάτων», υπογράμμισε και ξεχώρισε την ανάγκη να γίνει αυτή η πάλη αντικείμενο πλατιάς συζήτησης στους χώρους δουλειάς. «Να γίνει πρώτα από όλα συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων. Διαμορφώνουμε και συζητάμε σήμερα σχέδιο που θα εξασφαλίσει ένα πλατύ άνοιγμα στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των κλάδων, σχέδιο συγκεντρώσεων και συνελεύσεων ώστε να μπουν στη μάχη με μεγάλη αποφασιστικότητα εκατοντάδες σωματεία, συνδικαλιστές, χιλιάδες απλοί εργαζόμενοι.

Παλεύουμε για την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κλαδικές, τοπικές, επιχειρησιακές, που επιβάλλουν και περιφρουρούν το σταθερό ωράριο, δεν επιτρέπουν τις απλήρωτες υπερωρίες, δίνουν αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρώνουν την Κυριακή - αργία.

Στήνουμε τείχος προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης. Η ακύρωση των απολύσεων για συνδικαλιστική δράση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, των συνδικάτων, άλλων μαζικών φορέων, στην πόλη, στον κλάδο, να υψώνεται ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα ώστε να αποτρέπονται οι διώξεις.

Ολα τα παραπάνω θέτουμε για συζήτηση ώστε να τα επεξεργαστούμε καλύτερα και γενικά και κατά κλάδο, και κατά χώρο δουλειάς και κατά επιχείρηση. Σκοπός μας είναι να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, να γίνουν συνεδριάσεις ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις συνδικάτων. Να ακουστούν γνώμες, να εμπλουτιστεί όλος αυτός ο προβληματισμός, να ενισχυθεί η αποφασιστικότητα των εργαζομένων και να δημιουργηθεί αγωνιστικό κλίμα για την ανατροπή του νόμου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη οι εργασίες, με διαπάλη για τον προσανατολισμό του κινήματος (2022-12-07 00:00:00.0)
Σε ΦΕΚ το φακέλωμα συνδικάτων και συνδικαλιστών (2021-09-22 00:00:00.0)
Πρώτη προτεραιότητα το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης (2021-08-27 00:00:00.0)
Στα χέρια των συνδικάτων η οργάνωση της απεργιακής μάχης! (2021-06-01 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα, η συλλογική οργάνωση και πάλη (2021-05-22 00:00:00.0)
Τα νέα χτυπήματα που βρίσκονται στα σκαριά (2020-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ