Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
38ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Σε εξέλιξη οι εργασίες, με διαπάλη για τον προσανατολισμό του κινήματος

Πρόταση για απεργιακή κλιμάκωση κατέθεσαν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ελπιδοφόρα η ενίσχυση της ΔΑΣ τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνονται και νέες δυνατότητες

Η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και το αν θα βρεθεί σε θέσεις αναμονής, όπως επιδιώκουν το κεφάλαιο, η σημερινή κυβέρνηση και τα κόμματα που διεκδικούν να την αντικαταστήσουν, ή οργάνωσης και κλιμάκωσης της διεκδίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης χθες, πρώτη μέρα του 38ου τακτικού Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, το οποίο συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με τις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων. Φυσικά, δεν έλειψαν για άλλη μια φορά οι απαράδεκτες εικόνες με τις άδειες καρέκλες, με κύρια ευθύνη των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ), κάτι που κατήγγειλαν επανειλημμένα οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Η ΔΑΣ πρότεινε μάλιστα το Συνέδριο να πάρει απόφαση για απεργιακή κλιμάκωση, σε συνεννόηση με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα το επόμενο διάστημα, σε χρόνο που θα δίνει το περιθώριο για την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας, μια πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα.

Αποδοχή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών από ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΕΑΕΔ (ΣΥΡΙΖΑ)

Να σημειωθεί ότι από την αρχή των εργασιών καταγράφηκε η κοινή στάση των ηγεσιών των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΔΗΣΥΠ και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» (προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ), οι οποίες αποδέχτηκαν τη συμμετοχή αντιπροσώπων που αναδείχθηκαν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κατ' εφαρμογή του νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη και σε αντίθεση ακόμα και με το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου για κατάργηση του νόμου. Το ζήτημα της μη νομιμοποίησης των συγκεκριμένων αντιπροσώπων έθεσε η Βέτα Πανουτσάκου εκ μέρους της ΔΑΣ, αναδεικνύοντας ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία αποτελεί ένα από τα κεντρικά μέτρα του νόμου για την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση. Θύμισε την απόφαση που είχε πάρει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ ότι ο νόμος «θα μείνει στα χαρτιά», όμως σήμερα η συνδικαλιστική πλειοψηφία αλλάζει στάση. Το ερώτημα που μπαίνει, είπε, είναι αν τα συνδικάτα είναι με τη δύναμη της συλλογικής δράσης, της συζήτησης και αντιπαράθεσης, ή με τα «κλικ» και τα «like». Και έθεσε ζήτημα το Συνέδριο ως ανώτατο όργανο να πάρει την πολιτική απόφαση μη νομιμοποίησης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με την πρόταση της ΔΑΣ συμφώνησαν οι «Παρεμβάσεις» και η ΕΑΣ (ΜΕΤΑ).

Σε ένα ρεσιτάλ «κωλοτούμπας», οι ηγεσίες των ΕΑΕΚ, ΔΗΣΥ και «Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής» έλεγαν χαρακτηριστικά ότι είναι κατά του νόμου αλλά ...δεν γίνεται να μη νομιμοποιήσουν τους αντιπροσώπους αυτούς, δηλαδή την ηλεκτρονική ψηφοφορία, γιατί δεν το επιτρέπει ο νόμος! Η ΔΑΚΕ μάλιστα, σε πλήρη και απροκάλυπτη στοίχιση με τον νόμο - έκτρωμα, δήλωσε ότι θεωρεί αναγκαία την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στη βάση αυτή, το σώμα του Συνεδρίου αποφάσισε την αποδοχή των αντιπροσώπων αυτών, με τη ΔΑΚΕ να υπερψηφίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία μαζί με την ΕΑΕΚ, τη ΔΗΣΥ και τη «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή».

Ελπίδα και αισιοδοξία από την ενίσχυση της ΔΑΣ

Ακολούθησαν οι κεντρικές τοποθετήσεις των παρατάξεων, με τον Αλέκο Αρβανιτίδη εκ μέρους της ΔΑΣ να ασκεί σφοδρή κριτική στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι ενόψει εκλογών στήνουν την παγίδα της κυβερνητικής εναλλαγής, προκειμένου να εγκλωβίσουν τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια. Θύμισε πόσα έχασαν οι εργαζόμενοι όταν στοιχήθηκαν με τέτοια σχέδια, αναφερόμενος στα αντεργατικά και αντιλαϊκά επιτεύγματα των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σήμερα της ΝΔ. Το κράτος, σημείωσε, «έχει συνέχεια, είναι αυτό το κράτος που αποκαλεί τους δημοσίους υπαλλήλους τεμπέληδες, σέρνει στα δικαστήρια όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων». Και τόνισε ότι η κυβερνητική αλλαγή δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής, δεν σημαίνει ότι θα επανέλθουν ο 13ος και ο 14ος μισθός, ότι θα καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι κ.ο.κ. «Σημαίνει ότι, όπως λέει ο λαός, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

Απέναντι σε αυτήν τη στρατηγική που υπηρετούν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο Αλ. Αρβανιτίδης αντέταξε την ελπίδα και την αισιοδοξία που δίνει η ενίσχυση της ΔΑΣ, που τα τελευταία 12 χρόνια έχει διπλασιάσει τις δυνάμεις της, ενώ ήδη καταγράφονται δυνατότητες για νέα αύξηση των δυνάμεων από το τρέχον συνέδριο, για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι, τόνισε, έχουν ανάγκη από ένα γερό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, την αγωνιστική στάση ζωής, τη συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης. «Φίλοι μας», είπε, «είναι οι λαϊκοί αγώνες, η αντίσταση, να γίνουμε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, καμία αναμονή, η δυσαρέσκεια να γίνει οργανωμένος αγώνας». Μόνο το ΠΑΜΕ έχει αυτήν τη γραμμή πάλης, είπε και κάλεσε όλους να φανταστούν πώς θα ήταν τα πράγματα σήμερα αν δεν υπήρχαν τα συνδικάτα που είπαν «όχι» στον νόμο Χατζηδάκη, αν δεν υπήρχαν οι εμβληματικοί αγώνες στους οποίους συνέβαλε το ΠΑΜΕ, όπως των χαλυβουργών, των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, της «e-food», των λιμενεργατών του Πειραιά κ.ο.κ.

«Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες: 'Η θα είμαστε με τους Πάτσηδες, που αγοράζουν τα "κόκκινα" δάνεια και ξεσπιτώνουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ή θα είμαστε με συνδικαλιστές όπως ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που δικάζεται με το "ιδιώνυμο" του ΣΥΡΙΖΑ στις 19 Δεκέμβρη για τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας υπογράμμισε ξανά την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων και στην ΑΔΕΔΥ, για να αποκαθηλωθεί ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, να ενισχυθεί η γραμμή της ταξικής πάλης.

Στο μεταξύ, νωρίτερα ο Γ. Πάιδας, επικεφαλής της ΔΑΚΕ και πρόεδρος της «Οικονομικής - Κοινωνικής Επιτροπής», εξέφραζε τη ...θλίψη του που έλειπαν από το συνέδριο εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κομμάτων, την ίδια στιγμή που ο ίδιος μίλαγε μπροστά σε άδειες καρέκλες, καθώς έλειπαν ακόμα και αντιπρόσωποι που εξελέγησαν με τη δική του παράταξη, απαξιώνοντας τις διαδικασίες. Μάλιστα γκρίνιαζε για τη «χαμηλή συμμετοχή» εργαζομένων στις Γενικές Συνελεύσεις, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπερασπιζόταν φανατικά τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Από τη μεριά δε της ΔΗΣΥΠ, οι τοποθετήσεις της αναλώθηκαν σε μια αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων των εργαζομένων και των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, εξαντλώντας τον όποιο προβληματισμό τους στην ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης. Αναγνώρισαν βέβαια, μέσω συνδικαλιστή τους, τη «θεσμική συμπεριφορά» του σημερινού υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, λέγοντας ότι «σέβεται το συνδικαλιστικό κίνημα»! Αντίστοιχα, ο Μπ. Λυμπεράς, εκπρόσωπος της ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), τόνισε ανάμεσα σε άλλα τη σημασία να αλλάξει η κυβέρνηση, με τον «όρο» να υπάρχει δυνατό κίνημα, προφανώς για να τη στηρίζει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ