Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΝΙΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στους αποκλεισμούς σωματείων από το Εργατικό Κέντρο

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό τους από τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, έκαναν το απόγευμα της Δευτέρας το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» ν. Χανίων και το παράρτημα Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΧ έχει απορρίψει τα αιτήματα των δύο σωματείων να ενταχθούν στη δύναμή του, με τη προκλητική αιτιολογία ότι δέχονται στις γραμμές τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως freelancer, στην περίπτωση των διανομέων, και με «μπλοκάκι» στην περίπτωση των τεχνικών.

«Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες», βροντοφώναξαν τα σωματεία στην κινητοποίηση και την πορεία που ακολούθησε μέχρι την πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στο πλευρό τους βρέθηκαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζόμενων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ν. Χανίων και το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου απέρριψε τα αιτήματα των δύο σωματείων με τον αστείο ισχυρισμό ότι όσοι δουλεύουν με τις συγκεκριμένες εργασιακές σχέσεις «είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή και εργοδότες» (!), τη στιγμή που το «μπλοκάκι» και το «συνεργατικό» μοντέλο αξιοποιούνται από την εργοδοσία για να στερεί από διανομείς και τεχνικούς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, μέσα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας, αγωνίζεται ενάντια στο freelancing, αγωνίζεται για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα εξασφαλίζουν συγκροτημένα δικαιώματα για όλους τους συναδέλφους. Αν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θέλει να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματά μας, γιατί απορρίπτει το αίτημά μας; Για ποιο λόγο προσπαθούν να απομονώσουν το Σωματείο μας από τα υπόλοιπα σωματεία; Τους λέμε καθαρά ότι δεν θα τα καταφέρουν», υπογράμμισε ο Γιώργος Εμμανουηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων και γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου της «e-food».

«Ολοι όσοι δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας και αμείβονται με μπλοκάκι είναι κομμάτι των εργαζομένων και έχουν θέση στα σωματεία τους. Χρέος του σωματείου δεν είναι να υιοθετεί τη θέση των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Χρέος του σωματείου είναι να ενώνει όλους όσοι εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από το ποιον τρόπο αμοιβής έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες. Χρέος του σωματείου είναι να αγωνίζεται σταθερά για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα εξασφαλίζουν συγκροτημένα δικαιώματα για το σύνολο των εργαζομένων και για την εφαρμογή τους στο σύνολο των χώρων δουλειάς», ξεκαθάρισε η Γιασεμή Μοργιανού, πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Το επόμενο διάστημα τα δύο σωματεία θα συνεχίσουν να ενημερώνουν συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς για την άδικη και ανυπόστατη απόφαση του Εργατικού Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ