Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Δεκάδες νεκροί και διασωληνωμένοι, με την ίδια εγκληματική συνταγή «απαντά» η κυβέρνηση

Aλλοι 154 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια βδομάδα, δεκάδες οι διασωληνωμένοι, χιλιάδες οι νέες λοιμώξεις και οι επαναλοιμώξεις

Eurokinissi

Με όλο και μεγαλύτερη ένταση αποτυπώνονται οι τραγικές συνέπειες από την πανδημία λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, με τη βδομάδα 28 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου να χάνουν τη ζωή τους άλλοι 154 άνθρωποι με COVID-19. Καταγράφεται δηλαδή αύξηση 19%, ενώ από την έναρξη της πανδημίας ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 34.482 θανάτους.

91 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανέρχονται σε 1.188, ενώ αυτά βουλιάζουν επιβαρυμένα από κάθε νόσο λόγω της έλλειψης προσωπικού, κλινών κ.ά.

Επιβεβαιώθηκαν άλλα 43.748 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 28%, και ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.448.700.

Και με την εικόνα αυτή να δείχνει ότι ο ιός σέρνεται με μεγάλους κινδύνους για τον λαό, με δεκάδες νεκρούς κάθε βδομάδα και διασωληνωμένους, η κυβέρνηση δίνει παράταση σε «μέτρα» διαχείρισης του προβλήματος, τα οποία βολεύουν και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, όπως την παράταση της αναστολής εργασίας σε εργαζόμενους στο «γονατισμένο» δημόσιο σύστημα Υγείας «ενόψει της επέλευσης της χειμερινής περιόδου που συνδέεται με επίταση των επιπτώσεων της πανδημίας».

Συγκεκριμένα σε νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα, το οποίο τέθηκε προχτές αργά το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις τάχα «για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας», αναπαράγοντας το ίδιο έργο των προηγούμενων χρόνων, που έφερε τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Στο Κεφάλαιο Γ' προβλέπεται η παράταση της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έως την 31η.3.2023, με την κυβέρνηση να αξιοποιεί το «παραθυράκι» που άφησε η απόφαση του ΣτΕ για τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή εργασίας. Επίσης παρατείνονται μέχρι και τον Μάρτη όλα όσα επιδείνωσαν την προϋπάρχουσα άθλια κατάσταση, όπως η μετατροπή ΚΥ σε εμβολιαστικά κέντρα, η ανάθεση υπηρεσιών για την εξέταση δειγμάτων σε ιδιωτικούς παρόχους, η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης (για 6 μήνες παράταση στους γιατρούς που δουλεύουν με ...μπλοκάκι στον ΕΟΔΥ).

Στο Κεφάλαιο Δ' γίνεται σαφές ότι η κρατική μέριμνα για τον λαό αρχίζει και τελειώνει στη διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ, με την κυβέρνηση να αρνείται τα αυτονόητα και να επιφυλάσσει την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή διαχείρισης: Μετατροπή κλινών, κλινικών, ΜΕΘ και ΜΑΦ σε COVID στα δημόσια νοσοκομεία. Μετακινήσεις προσωπικού από δομή σε δομή και από νομό σε νομό. Παράταση στην προστασία των κλινικαρχών, οι οποίοι μέχρι τον Μάρτη θα αρπάζουν τη διπλάσια αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων (μέσω ΕΟΠΠΥ) για κάθε κρεβάτι και υπηρεσία που «προσφέρουν».

Νέες μετακινήσεις με «εντέλλεσθε»

Συνεχίζοντας στον ίδιο «ντορό» των μετακινήσεων και των μπαλωμάτων, την απόφαση μετακίνησης παθολόγων από το ΓΝ Καβάλας στο ΓΝ Ξάνθης για τους επόμενους 4 μήνες κοινοποίησε την περασμένη Δευτέρα η 4η ΥΠΕ, τινάζοντας στον αέρα τις εφημερίες και τους προγραμματισμούς αδειών για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και διογκώνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου.

Την απόφαση καταγγέλλει η Ενωση Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας Καβάλας και παράλληλα υπενθυμίζει πως τους τελευταίους μήνες έχουν μετακινηθεί από το ΓΝ Καβάλας σε διάφορα νοσοκομεία αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι της Καρδιολογικής Κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ σχολιάζει πως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση συνεχίζει τη γνωστή τακτική της «κοπτοραπτικής», τα «μπαλώματα» στο ΕΣΥ, όπως έπραξε κατ' επανάληψη σε όλη την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, όταν και ανοιγόκλεινε τα Περιφερειακά Ιατρεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπονομεύοντας και τη στοιχειώδη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Με αυτά τα "υλικά" χτίζεται το "νέο ΕΣΥ"», τονίζει η ανακοίνωση και επισημαίνει πως «τα "σπασμένα" θα κληθούν να τα πληρώσουν εκτός από τους γιατρούς και οι ίδιοι οι ασθενείς σε Καβάλα και Ξάνθη, αφού ούτε στο Νοσοκομείο της Καβάλας περισσεύουν οι γιατροί, πράγμα που θα οδηγήσει σε αναβολές προγραμματισμένων τακτικών ιατρείων, μείωση της αναλογίας ιατρών προς νοσηλευόμενους, αλλά και οι ανάγκες των ασθενών στο Νοσοκομείο της Ξάνθης δεν πρόκειται να καλυφθούν, καθώς το αναγκαστικά μετακινούμενο ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ ταυτόχρονα διαρρηγνύεται η απαραίτητη σταθερότητα στην παρακολούθηση κυρίως των χρονίως πασχόντων της Παθολογίας (π.χ. διαβητικοί, υπερτασικοί κ.λπ.)».

Η Οργάνωση του Κόμματος καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση και καλεί όλο τον λαό να πάρει στα δικά του χέρια την υπόθεση της προάσπισης της υγείας του. «Οι ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων, σε όλη τη χώρα και στην περιοχή μας, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια και την απαραίτητη κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και σε κάθε επίδοξο "σωτήρα" που με τα ίδια υλικά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας υπόσχεται διαφορετικά δήθεν αποτελέσματα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ