Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Οδικός χάρτης» για εξαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου για τον Λίβανο

Από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας και Πετρελαίου των τεσσάρων χωρών στο Αμμάν
Από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας και Πετρελαίου των τεσσάρων χωρών στο Αμμάν
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ιράν για αύξηση της επιρροής τους στον Λίβανο οδηγεί προς την επαναλειτουργία του Αραβικού Αγωγού φυσικού αερίου, που λειτουργούσε μέχρι τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» και την έναρξη του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία το 2011.

Υπενθυμίζεται ότι στο φόντο των 22ωρων καθημερινών μπλακ άουτ ηλεκτρικού στον Λίβανο, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και καυσίμων, η ισλαμιστική οργάνωση «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσε συμφωνία με το Ιράν για εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, παρά την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Αμέσως μετά η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βηρυτό, Ντόροθι Σι, έσπευσε να προτείνει εναλλακτικό σχέδιο, για εξαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου το οποίο θα φτάσει στον Λίβανο μέσω Συρίας και Ιορδανίας με τη μορφή ηλεκτρικού ρεύματος (παραγόμενου στην Ιορδανία).

Το σχέδιο επαναλειτουργίας του Αραβικού Αγωγού φυσικού αερίου συμφωνήθηκε χτες στο Αμμάν μεταξύ των υπουργών Ενέργειας και Πετρελαίου Αιγύπτου, Ιορδανίας, Συρίας και Λιβάνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων «Πέτρα», οι υπουργοί των παραπάνω χωρών συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για την εξαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου με στόχο την ηλεκτροδότηση του Λιβάνου. Αποφάσισαν η κάθε χώρα να αναλάβει το κόστος και τον έλεγχο της υποδομής στο κομμάτι του αγωγού που της αναλογεί και περνά από το έδαφός της, καθώς έχει περάσει μια δεκαετία μετά την τελευταία λειτουργία του και αφού μεσολάβησε ο πόλεμος στη Συρία...

Ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας Ρ. Γαζάρ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση του σχεδίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την Ιορδανία, που θα παραχθεί με το αιγυπτιακό φυσικό αέριο μέσω του Αραβικού Αγωγού.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ αλ Μόλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν η εξαγωγή φυσικού αερίου στον Λίβανο», προσθέτοντας πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι στο αιγυπτιακό τμήμα του αγωγού.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA δεν αναφέρθηκε χτες άμεσα στο αποτέλεσμα της χτεσινής συνόδου στο Αμμάν. Ωστόσο, προβάλλοντας τη σχετική είδηση επεσήμανε ότι η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε άμεσα στο αίτημα του Λιβάνου για βοήθεια στη μεταφορά αιγυπτιακού φυσικού αερίου και ιορδανικού ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του συριακού εδάφους, στο πλαίσιο συρο-λιβανέζικων συνομιλιών που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Δαμασκό, κατά τη συνάντηση υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας Λιβανέζων υπουργών μεταξύ άλλων και με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Η παραπάνω εξέλιξη, με το προωθούμενο «ξεπάγωμα» του Αραβικού Αγωγού φυσικού αερίου και με την Ουάσιγκτον να υποστηρίζει ένα σχέδιο που βάζει στο τραπέζι του «περιφερειακού διαλόγου» και τη Συρία, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το ρευστό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ποιος είναι ο Αραβικός Αγωγός

Ο Αραβικός Αγωγός φυσικού αερίου κατασκευάστηκε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη άρχισε από το Αλ Αρίς της Αιγύπτου και ολοκληρώθηκε το 2003, φτάνοντας μέχρι την Ακαμπα της Ιορδανίας, με μήκος 262 χλμ. και δυνατότητα μεταφοράς 10 δισ. κ.μ. αιγυπτιακού φυσικού αερίου τον χρόνο. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2006 από την Ακαμπα και έφτασε μέχρι το Ριχάμπ της βόρειας Ιορδανίας τον Μάρτη του 2008, με μήκος αγωγού 393 χλμ. Η τρίτη φάση ξεκίνησε τον Ιούλη του 2008 σε συριακό έδαφος, κατά την επέκταση του αγωγού από τα σύνορα με την Ιορδανία, στην πόλη Χομς, με μήκος 320 χλμ.

Το 2008, Συρία και Τουρκία συμφώνησαν στην κατασκευή αγωγού μήκους 63 χλμ. για τη σύνδεση της Χομς με το Κιλίς.

Τον Νοέμβρη του 2009 ξεκίνησε η εξαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου μεταξύ άλλων και στον Λίβανο μέσω Ιορδανίας και Συρίας, μέχρι το 2011, όταν ξέσπασαν η λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» και ο πόλεμος που προκάλεσαν στη Συρία οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ