Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αύριο η μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση στην πλατεία ΧΑΝΘ

Σε χώρους δουλειάς μεταφέρεται μέχρι την τελευταία στιγμή το αγωνιστικό κάλεσμα

Με περιοδείες και άλλες παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς αλλά και στις γειτονιές, μέχρι και την τελευταία ώρα, τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης μεταφέρουν στους εργαζόμενους το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που πραγματοποιούν αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ. Μπροστά και στη ΔΕΘ, τους καλούν να διαδηλώσουν δυνατά και μαχητικά την απόφασή τους να μετατρέψουν τη δίκαιη οργή τους σε δύναμη οργάνωσης και αγώνα, που θα φέρει στο προσκήνιο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκαν και χτες οι περιοδείες σε δεκάδες χώρους δουλειάς της Βιομηχανίας, των Κατασκευών, του Εμπορίου, των Υπηρεσιών, του Επισιτισμού, στις υπηρεσίες των δήμων, της Περιφέρειας, σε σχολεία, νοσοκομεία και αλλού.

Στο Μετρό

Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης περιόδευσε στα εργοτάξια του Μετρό στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, στη Βενιζέλου, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων, και στο Αμαξοστάσιο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, το χτύπημα των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, συνολικά ο οδοστρωτήρας αντιλαϊκών μέτρων που συνθλίβει τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.


Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, κάλεσε τους εργαζόμενους να μπλοκάρουν την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, να δυναμώσουν τον αγώνα συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο. Να συμμετάσχουν στις πρωτοβουλίες και στις απεργίες που έχουν μπροστά τους, για να μείνει στα χαρτιά κάθε αντεργατικό τερατούργημα που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν κυβέρνηση και εργοδοσία. «Κανένας δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει την επίθεση. Ολοι μαζί μπορούμε να τους φοβίσουμε και να έχουμε και αποτελέσματα. Μόνο αυτόν τον δρόμο καταλαβαίνουν, τον δρόμο του αγώνα», είπε.

Στη ΜΕΒΓΑΛ

Την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και λήψης μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς έφεραν στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους τα κλιμάκια συνδικαλιστών που περιόδευσαν χτες το πρωί στην ΕΚΜΕ (επιχείρηση μετάλλου) και στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, μαζί με την Ελένη Μπακιρλή, εργαζόμενη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ.

Στη ΜΕΒΓΑΛ, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Μανώλη Καραντούσα, και του κλαδικού Συνδικάτου Κεντρικής Μακεδονίας, συναντήθηκε και με το επιχειρησιακό σωματείο.

Από τις χτεσινές περιοδείες σε χώρους δουλειάς
Από τις χτεσινές περιοδείες σε χώρους δουλειάς
Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν ενίσχυσε καμία δομή του δημόσιου συστήματος Υγείας (μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, άνοιγμα νοσοκομείων, άνοιγμα ΜΕΘ κ.λπ.), αντίθετα αποδυνάμωσε την ΠΦΥ. Και η οποία επιπλέον αξιοποιεί το θέμα του εμβολιασμού, που είναι αναγκαίος για όλους, για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τις δικές της ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις, για τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια ώρα προωθεί το «νέο ΕΣΥ», που ενισχύει την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, το κλείσιμο νοσοκομείων κ.λπ.

Επίσης, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Σωματείου Ημαθίας - Πέλλας περιόδευσε σε διαλογητήρια στη Νάουσα.

Εργάτες - αγρότες - φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι ενώνουν τη φωνή τους

Μαζί με τους εργαζόμενους ενώνουν τη φωνή τους οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, σε μαζική συμμετοχή καλεί και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» (μπλόκο Γυψοχωρίου).

Ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης σημειώνει πως «το άνοιγμα της αγοράς και η "επιστροφή στην κανονικότητα" δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους μικρούς εμπόρους. Το τούνελ της "επόμενης μέρας" αποδείχτηκε πολύ μακρύ και σκοτεινό», αφού όπως αναδεικνύει δεν λήφθηκε κανένα μόνιμο μέτρο προστασίας του εισοδήματός τους. Αντίθετα, και τα όποια χρήματα και επιδόματα δόθηκαν η κυβέρνηση θα τους τα πάρει πίσω μέσω της φορολογίας, της ακρίβειας, των νέων μέτρων που ετοιμάζει.

Καλεί τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες να πάρουν θέση στον συλλογικό αγώνα και να ορθώσουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική με τη συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο, αλλά και μαζικοποιώντας τον ΣΜΑΕΘ στις αρχαιρεσίες του επόμενου διαστήματος.

Διεκδικεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, ειδικά για όσους έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, όπως: Διαγραφή του 30% του υπόλοιπου χρέους σε εφορία και τράπεζες για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους. Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Διαγραφή των χρεών που αφορούν την εισφορά Υγείας. Ρύθμιση χρεών για ηλεκτρική ενέργεια, φθηνότερο τιμολόγιο. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα, έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο. Η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα, άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Στο αυριανό συλλαλητήριο καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, αναφέροντας: «Κατεβαίνουμε στον δρόμο του αγώνα γιατί η προστασία της υγείας μας, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, το εισόδημα των οικογενειών μας, η στήριξη των ηλικιωμένων έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που - όπως και εκείνη των προηγούμενων - είναι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων».

Στο φόντο αυτό υπενθυμίζει ότι για άλλη μια χρονιά «χιλιάδες παιδιά έμειναν έξω από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν τροφεία είτε στους δημοτικούς είτε στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς», καθώς και «να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους για μια θέση σε έναν παιδικό σταθμό ή σε ένα νηπιαγωγείο». Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει τους γονείς αντιμέτωπους «με τον εφιάλτη της αγοράς των σχολικών ειδών, με την ακρίβεια που ήδη κατατρώει το πενιχρό μας εισόδημα».

«Δεν συμβιβαζόμαστε με το να είναι οι ανάγκες μας στο περιθώριο ενώ υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλοι και όλες σταθερή δουλειά με ικανοποιητικό εισόδημα και σταθερό ωράριο, να έχουμε ελεύθερο χρόνο και δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας δεν χωράει σε μια κοινωνία που έχει για θεό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει η ΟΓΕ και απευθύνει στις γυναίκες κάλεσμα: «Με πυξίδα τις ανάγκες μας δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση, ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ