Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προς νέα αύξηση κρουσμάτων από το άνοιγμα των σχολείων

...εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας και αναχαίτισης της εξάπλωσης

Πυρκαγιά σε νοσοκομείο στη Β. Μακεδονία

Associated Press

Πυρκαγιά σε νοσοκομείο στη Β. Μακεδονία
Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν 223,7 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 4,6 εκατ., ενώ σε μια σειρά κράτη το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας έχει προκαλέσει ήδη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Στη Βρετανία η κυβέρνηση προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων, καθώς τα παιδιά στην Αγγλία επιστρέφουν στις τάξεις αυτή τη βδομάδα, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσης στα σχολεία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι ειδικοί συμφωνούν πως τα κρούσματα θα αυξηθούν μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, όπως ακριβώς συνέβη στη Σκοτία, όπου τα σχολεία ανοίγουν νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι η Σκοτία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων δυο βδομάδες μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, με περίπου 6.000 κρούσματα και εκατοντάδες νοσηλείες.

Στο μεταξύ οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους, καθώς καταργήθηκαν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης των μαθητών (φούσκα) και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, την ώρα που στις τάξεις αναγκάζονται να συνωστίζονται 25 - 30 παιδιά.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η βρετανική μεικτή επιτροπή εμβολιασμού και εμβολιασμού (JCVI) την προηγούμενη βδομάδα αρνήθηκε να εγκρίνει τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών, λέγοντας ότι τα οφέλη για την υγεία υπερτερούν οριακά μόνο των κινδύνων σπάνιων δυνητικών αρνητικών παρενεργειών (μυοκαρδίτιδα).

Αντίστοιχα και στις ΗΠΑ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το άνοιγμα των σχολείων ίσως αποδειχθεί τραγωδία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς την τελευταία βδομάδα 252.000 παιδιά νόσησαν με COVID-19, ενώ τον Ιούνη το αντίστοιχο νούμερο στις παιδικές ηλικίες ήταν 8.000. Από το σύνολο των εβδομαδιαίων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, το 26,8% αφορά παιδιά.

Νεκροί από πυρκαγιά σε ΜΕΘ στη Β. Μακεδονία

Τουλάχιστον 14 ασθενείς με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης σε λυόμενη προκατασκευασμένη μονάδα για ασθενείς με κορονοϊό στο νοσοκομείο στην πόλη Τέτοβο στη Βόρεια Μακεδονία.

Στη μονάδα νοσηλεύονταν 26 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ 12 μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Τα αίτια για την ώρα παραμένουν άγνωστα. Η λυόμενη μονάδα για ασθενείς με COVID-19 στήθηκε την περασμένη χρονιά στο νοσοκομείο στο Τέτοβο, πόλη περίπου 60.000 κατοίκων, όπου ζουν κυρίως μέλη της αλβανικής εθνικής κοινότητας.

Το τραγικό περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια για άλλη μια φορά την κατάσταση των δημόσιων συστημάτων Υγείας ανά τον κόσμο, με υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα, διαρκείς περικοπές στις κρατικές δαπάνες, ελλείψεις, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αντίστοιχα περιστατικά, με εκρήξεις αναπνευστήρων και πυρκαγιές σε ΜΕΘ COVID-19, έχουν συμβεί αρκετές φορές σε νοσοκομεία της Ρωσίας, με δεκάδες νεκρούς. Πέρυσι τον Ιούνη στο Ιράν έκρηξη φυσικού αερίου σε νοσοκομείο της Τεχεράνης σκότωσε δεκάδες, ενώ φέτος τον Ιούλη στο Ιράκ τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 67 τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά που πιθανώς προκλήθηκε από έκρηξη δεξαμενής οξυγόνου σε νοσοκομείο COVID-19. Στο δε Μεξικό πριν λίγες μέρες 14 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 πέθαναν μετά από πλημμύρες...

Εξετάζεται η παραλλαγή «Μu»

Η παραλλαγή «Μu», που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Γενάρη, είναι «ενδεχομένως ανησυχητική», αλλά δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα που να δείχνουν ότι μπορεί να ξεπεράσει την παραλλαγή «Δέλτα» ως κυρίαρχο στέλεχος, δήλωσε χτες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η παραλλαγή «Μu» «είναι ίσως πιο ανησυχητική, επειδή θα μπορούσε να δείχνει έναν ενδεχόμενο κίνδυνο ανοσοποιητικής διαφυγής (αντίστασης στα εμβόλια)», δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΜΑ. «Ομως δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι διαδίδεται τόσο όσο η "Δέλτα" ή ότι υπάρχουν πιθανότητες να ξεπεράσει την παραλλαγή "Δέλτα" ως κυρίαρχο στέλεχος», συμπλήρωσε.

Η παραλλαγή αυτή ταξινομήθηκε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις αρχές Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία (2022-03-23 00:00:00.0)
Ξέπλυμα στους κλινικάρχες, με το βλέμμα στο «νέο ΕΣΥ» της επιχειρηματικής λειτουργίας (2022-02-04 00:00:00.0)
Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικών καθώς επελαύνει η «Ομικρον» (2022-01-05 00:00:00.0)
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας (2021-09-24 00:00:00.0)
Τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα των μικρότερων ηλικιών επιβεβαιώνουν στοιχεία από τις ΗΠΑ (2021-08-19 00:00:00.0)
Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ινδία (2021-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ