Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Αστήριχτες οι κατηγορίες περί «συνδρόμου της Αβάνας»

Η Κουβανική Ακαδημία Επιστημών σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα αρνήθηκε τις κατηγορίες που απευθύνουν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ, σύμμαχοί τους και διάφορα αστικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, για το περιβόητο «σύνδρομο της Αβάνας», τις φερόμενες «ηχητικές επιθέσεις που προκαλούν προβλήματα υγείας σε διπλωμάτες των ΗΠΑ, του Καναδά και άλλων χωρών» οι οποίοι βρίσκονταν στην Κούβα και είχαν αναφερθεί το 2017. Αντίστοιχες κατηγορίες για «ηχητικές επιθέσεις» σε διπλωμάτες λένε ότι συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ο γενικός διευθυντής του Κουβανικού Κέντρου Νευροεπιστημών, Μισέλ Βαλντές Σόσα, κατήγγειλε τα περί «συνδρόμου της Αβάνας» ως συκοφαντίες και «ένα αφήγημα που έχει κατασκευαστεί χωρίς πραγματικές επιστημονικές βάσεις».

Ο Σόσα, ως επικεφαλής 20 ερευνητών που ετοίμαζαν μια τεχνική έκθεση με διάφορες υποθέσεις, σημείωσε ότι «τα επιχειρήματα που προσπαθούν να υποστηρίξουν την υπόθεση των φερόμενων επιθέσεων με ενεργειακά ή υπερηχητικά όπλα απορρίπτονται». Και πρόσθεσε ότι «μετά από σχεδόν 5 χρόνια ερευνών, τα άγνωστα περιστατικά υγείας σε διπλωμάτες των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα αποδεκτή εξήγηση, οπότε και ο όρος "σύνδρομο της Αβάνας" δεν είναι κατάλληλος. Δεν μπορεί να ονομαστεί κάτι που δεν υπάρχει. Μια τέτοια ετερογενής ποικιλία συμπτωμάτων δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια κοινή αιτία. Καμία γνωστή μορφή Ενέργειας δεν μπορεί να προκαλέσει επιλεκτικά εγκεφαλική βλάβη (με χωρική ακρίβεια παρόμοια με ακτίνα λέιζερ) υπό τις συνθήκες που περιγράφονται για τα υποτιθέμενα περιστατικά στην Αβάνα».

Οι ειδικοί επιμένουν στην έκθεση ότι «εάν αυτές οι μορφές Ενέργειας είχαν βλάψει τον εγκέφαλο, θα έπρεπε να είχαν ακουστεί ή να γίνουν αισθητές βλάβες και σε άλλους ανθρώπους. Επίσης θα είχαν προκαλέσει ζημιές και σε ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ στην περίπτωση των μικροκυμάτων θα προκαλούνταν και άλλοι τραυματισμοί (όπως ρήξη τυμπάνου ή εγκαύματα δέρματος), τα οποία δεν αναφέρθηκαν οποιαδήποτε στιγμή».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι «παρόλο που υπάρχουν όπλα που χρησιμοποιούν ήχο ή μικροκύματα, αυτά είναι μεγάλα και δεν υπάρχει πιθανότητα αυτός ο τύπος όπλων να περνούσε απαρατήρητος (ή να μην αφήσει ίχνος) εάν είχε αναπτυχθεί στην Αβάνα. Ούτε η κουβανική αστυνομία ούτε το αμερικανικό FBI ούτε η βασιλική καναδική αστυνομία έχουν ανακαλύψει στοιχεία "επιθέσεων" σε διπλωμάτες στην Αβάνα, παρά τις εντατικές έρευνες».

Αναφέρεται επίσης ότι «κάποιοι άνθρωποι εμφανίζεται να έχουν ανιχνεύσιμη δυσλειτουργία του εγκεφάλου, η πλειοψηφία λόγω εμπειριών πριν από την παραμονή τους στην Αβάνα ή λόγω άλλων ιατρικών καταστάσεων».

Οι Κουβανοί επιστήμονες δηλώνουν έτοιμοι και διαθέσιμοι για συνεργασία με επιστήμονες από άλλες χώρες για να εξεταστούν τα όποια ευρήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για συμπτώματα υγείας που αναφέρθηκαν από διπλωμάτες «δείχνουν πόσο άδικα ήταν τα μέτρα των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας που δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί» και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ζήτημα που πρόωρα, και για λόγους πολιτικής χειραγώγησης, έπαψε να διερευνάται στους τομείς της Επιστήμης και της Υγείας, όπου μπορεί να διευκρινιστεί μόνο με διαφάνεια και συνεργασία και στους δύο τομείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ