Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών

Αποπέμφθηκε χτες από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών του Ιράν ο Αμπάς Αραγκτσί, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων στην κυβέρνηση που συγκρότησε ο Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο Αραγκτσί, που υποβιβάζεται σε σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών, αντικαθίσταται από τον έτερο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Αλί Μπαγκέρι, ενόψει της επανέναρξης έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ στη Βιέννη σχετικά με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν διευκρίνισε άμεσα αν ο Μπαγκέρι θα είναι επίσης επικεφαλής διαπραγματευτής στις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα. Οι συζητήσεις στη Βιέννη έχουν σταματήσει από τον περασμένο Ιούνη με αφορμή τις ιρανικές προεδρικές εκλογές.

Η διεθνής συμφωνία του 2015 προσφέρει στην Τεχεράνη μια χαλάρωση των κυρώσεων της Δύσης και του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και να μειώσει δραστικά το πυρηνικό πρόγραμμά της, το οποίο έχει τεθεί υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ. Η Τεχεράνη εγκατέλειψε ωστόσο σταδιακά την πλειονότητα των δεσμεύσεών της μετά τη μονομερή αποχώρηση των Αμερικανών από τη συμφωνία το 2018.

Οι αλλαγές στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνονται μερικές μέρες μετά τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την επιτήρηση των ιρανικών εγκαταστάσεων.

Ο 53χρονος Μπαγκέρι, που θεωρείται προσκείμενος στον Ιρανό ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, είχε οριστεί το 2019 αναπληρωτής διεθνών υποθέσεων της δικαστικής Αρχής από τον Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος έγινε Πρόεδρος της χώρας τον Αύγουστο. Ο Μπαγκέρι είχε αποδοκιμάσει ανοιχτά πολλές φορές τον πρώην Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, θεωρώντας πως είχε αποδεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και ότι είχε επιτρέψει σε «ξένους» να έχουν πρόσβαση σε ιρανικές εγκαταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ