Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Οργανώνονται και συνεχίζουν τον αγώνα οι νοσηλευτές

Με πρόστιμα και απειλές απαντούν η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και οι εργατοπατέρες

Από τη Γενική Συνέλευση και την κινητοποίηση της Τετάρτης στο νοσοκομείο «Herlev Hospital» της Κοπεγχάγης
Από τη Γενική Συνέλευση και την κινητοποίηση της Τετάρτης στο νοσοκομείο «Herlev Hospital» της Κοπεγχάγης
Με απειλές, πιέσεις και πρόστιμα η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός παλεύουν να χτυπήσουν τον συνεχιζόμενο δίκαιο αγώνα των νοσηλευτών της χώρας, οι οποίοι «τόλμησαν» να απεργήσουν κόντρα στους εργατοπατέρες της Ομοσπονδίας Νοσηλευτών, διεκδικώντας αυξήσεις, ίση αμοιβή για γυναίκες και άντρες του κλάδου, προσλήψεις για να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις.

Το Εργατοδικείο επέβαλε πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε κάθε νοσηλευτή - στους άλλοτε «ήρωες» της πανδημίας - «για καθυστέρηση της δουλειάς τους». Πρόκειται βέβαια για μια πάγια πρακτική του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, βάσει του «δανέζικου μοντέλου» εργασιακής «ειρήνης». Οταν οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργίες που δεν έχουν την έγκριση της Ομοσπονδίας, οι ίδιες οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών σε ρόλο «δικαστή» επιβάλλουν πρόστιμα για κάθε μέρα «παράνομης» απεργίας...

Υπενθυμίζεται ότι μετά από περίπου δυο μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων η δανέζικη κυβέρνηση μετέτρεψε σε νόμο την απαράδεκτη ΣΣΕ που είχε προτείνει η Ομοσπονδία Νοσηλευτών και είχαν απορρίψει με απανωτές ψηφοφορίες οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων.

Από τα τέλη Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση τερμάτισε με αυτόν τον τρόπο «πραξικοπηματικά» την απεργία, οι υγειονομικοί προχωρούν σε στάσεις εργασίας και πρωινές συγκεντρώσεις σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ενώ συνέστησαν πανεθνική Επιτροπή Αγώνα Νοσηλευτών.

Σε Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Αγώνας την Τετάρτη το πρωί στην είσοδο του νοσοκομείου της Κοπεγχάγης «Herlev Hospital», αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν τον αγώνα και τις στάσεις εργασίας, παρά τους εκβιασμούς της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Νοσηλευτών, τα πρόστιμα του Εργατοδικείου, τις πιέσεις της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας κάλεσε προκλητικά «να σταματήσουν αμέσως τις κινητοποιήσεις και να προετοιμαστούν ώστε σε τρία χρόνια που θα ξαναγίνουν διαπραγματεύσεις για την ΣΣΕ να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι»!

Δίνοντας απάντηση στην υπονόμευση από τους εργατοπατέρες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα, Τόμας Σόρενσεν, τόνισε ότι οι υγειονομικοί δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς, δεν φοβούνται τις αντεργατικές αποφάσεις.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας και παρέδωσε ψήφισμα στήριξης στους απεργούς, που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα. Ακόμα μεταφέρθηκαν πείρα και από τον αγώνα των υγειονομικών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ