Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ξεκινούν σήμερα οι βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα

Καταγγελίες από το ΚΚΡΟ για αποκλεισμούς από ΜΜΕ και άλλες μεθοδεύσεις

Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές, αλλά με μειωμένα ποσοστά

Copyright 2021 The Associated

Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές, αλλά με μειωμένα ποσοστά
Βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) διεξάγονται από σήμερα έως και την Κυριακή στη Ρωσία.

Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» (UR) αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να επικρατήσει ξανά, αν και με μειωμένο ποσοστό. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2016, είχε καταγράψει ρεκόρ, κερδίζοντας 343 από τις 450 έδρες.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του κέντρου VTSIOM, η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 48%-51% και 5 κόμματα να υπερβούν το εκλογικό όριο του 5% για την είσοδο στη Δούμα. Η «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία (54,2% στις εκλογές του 2016), συγκεντρώνοντας 41%-44%, ενώ αισθητή άνοδος καταγράφεται για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στο 18%-22% (από 13,3%). Το εθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κινείται στο 10%-13% (13,14% το 2016) και ακολουθείται από τον συνασπισμό «Δίκαιη Ρωσία - Πατριώτες - Για την Αλήθεια» με 7%-9% (είχε 6,22%) και το νεοσύστατο «Νέοι Ανθρωποι» με 4%-6%.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε χτες ότι θα λάβει μέτρα εναντίον των ΗΠΑ για «ανάμειξη στις εκλογές» και ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα διαθέτει «αδιάψευστα» στοιχεία για αμερικανικές διαδικτυακές πλατφόρμες που παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία ενόψει των εκλογών.

Η κατάσταση περιπλέκεται από την απόφαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να μην στείλει παρατηρητές στις εκλογές, μετά από αίτημα της Ρωσίας να μειώσει τον αριθμό τους με πρόσχημα την πανδημία (σε 50 από 500). Οι ΗΠΑ στήριξαν την απόφαση.

Η δε Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πρότεινε στην ΕΕ να προετοιμαστεί ακόμη και για μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων των επερχόμενων ρωσικών εκλογών, εάν οι Βρυξέλλες θεωρήσουν ότι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες.

Παρεμβαίνοντας την Τετάρτη με τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπενθύμισε ότι «το ανανεωμένο Σύνταγμα της Ρωσίας» παραχωρεί στην Κρατική Δούμα την αρμοδιότητα να επικυρώνει το διορισμό του προέδρου της κυβέρνησης, των αναπληρωτών του και των ομοσπονδιακών υπουργών. Σε έναν «περίπλοκο σύγχρονο κόσμο» που «αλλάζει ορμητικά, συχνά απρόβλεπτα» για να ανταποκριθεί η Ρωσία σε αυτές τις «προκλήσεις» «χρειάζεται ένα ισχυρό και με κύρος Κοινοβούλιο, ώστε οι βουλευτές της νεοεκλεγείσας Δούμας να ενεργούν προς το συμφέρον της Ρωσίας (...) να διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα σε όλους τους τομείς», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Το ΚΚΡΟ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει περιορισμένη προβολή από τα ΜΜΕ, σε αντίθεση με την υπέρμετρη προβολή της δραστηριότητας του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλ. Πούτιν.

Καταγγέλλει ακόμα μαζική λογοκρισία δημοσιογράφων και ΜΜΕ «σύμφωνα με τα νέα άρθρα του ποινικού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και τονίζει ότι «υπάρχει μια λίστα με τις λεγόμενες απαγορευμένες "ασφαλείς λέξεις" που περιλαμβάνει για παράδειγμα ονόματα εθνικών ή περιφερειακών πολιτικών ηγετών, οι οποίες επιτρέπονται μόνο μετά από έγκριση του αρχισυντάκτη ή του αρμόδιου επόπτη».

Επισημαίνει ακόμα ότι περιφερειακές και δημοτικές αρχές βοηθούν την «Ενωμένη Ρωσία» «στη μαζική διάδοση πληροφοριών, καθώς και στη διοργάνωση συναντήσεων με πολίτες».

Επίσης, μεταξύ άλλων μεθοδεύσεων, καταγγέλλει «συνεχείς επιθέσεις σε μερικούς δημοφιλείς υποψηφίους του ΚΚΡΟ», που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και σε επιβολή ακύρωσης υποψηφιοτήτων από τον εκλογικό κατάλογο του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ