Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές για επέμβαση «μεγάλης κλίμακας» στην Τζενίν

Με στρατιωτική επέμβαση «μεγάλης κλίμακας» στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης απείλησε το βράδυ της Τετάρτης ο Ισραηλινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Αβίβ Κοχαβί, με αφορμή τις προσπάθειες των ισραηλινών κατοχικών αρχών να συλλάβουν τους τελευταίους δύο από τους συνολικά έξι Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που δραπέτευσαν στις 6 Σεπτέμβρη από τις φυλακές Γκιλμπόα.

Ο Α. Κοχαβί, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, δεν έκρυψε τα σχέδια για επέμβαση του στρατού στην Τζενίν, επικαλούμενος «στοιχεία» που προέκυψαν από τη βίαιη ανάκριση του συλληφθέντα κρατουμένου Ζακάρια Ζουμπέιντι, που θεωρείται επικεφαλής της ομάδας των έξι Παλαιστινίων που απέδρασαν από τις φυλακές ασφαλείας. Ο Κοχαβί ισχυρίστηκε πως κατά την ανάκριση αποκαλύφθηκε αρχικό σχέδιο των έξι δραπετών να καταφύγουν στην Τζενίν, προτού αυτή αποκλειστεί από τα δρακόντεια μέτρα του στρατού που τέθηκαν σε εφαρμογή ελάχιστες ώρες αφότου έγινε γνωστή η απόδραση.

Στο μεταξύ, χτες εκπρόσωπος της Ενωσης Παλαιστινίων Κρατουμένων ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται τα σχέδια για τη σημερινή έναρξη μαζικής απεργίας πείνας περίπου 1.400 Παλαιστινίων κρατουμένων, επειδή ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα που είχαν θέσει για τη βελτίωση των συνθηκών φυλάκισης και την τήρηση βασικών δικαιωμάτων τους.

Η αρχική απόφαση για μαζική απεργία πείνας είχε ληφθεί μετά τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής για χιλιάδες Παλαιστινίους μέσα στις ισραηλινές φυλακές, με τις κατοχικές αρχές να προβαίνουν σε αντίποινα και «συλλογική τιμωρία» για την απόδραση των έξι Παλαιστινίων κρατουμένων από τις φυλακές Γκιλμπόα.

Παλαιστίνιοι δικηγόροι, μετά τη συνάντησή τους με δύο από τους τέσσερις Παλαιστίνιους που δραπέτευσαν και συνελήφθησαν ξανά από τους Ισραηλινούς, κατήγγειλαν φρικτά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν οι συλληφθέντες από τους ανακριτές του ισραηλινού στρατού.

ΠΑΜΕ: Λευτεριά στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

Την κλιμάκωση της ισραηλινής βαρβαρότητας εναντίον των χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που δραπέτευσαν από τις φυλακές Γκιλμπόα και συνελήφθησαν ξανά, υπογραμμίζει, αντιμετωπίζουν βασανιστήρια με «ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς, στέρηση ύπνου και τροφής (...) για να αποκαλύψουν ποιοι τους βόηθησαν να αποδράσουν». Επιπλέον, «εφαρμόστηκαν τακτικές "συλλογικής τιμωρίας" στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στη φυλακή Γκιλμπόα, με κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων, εκδικητικές μεταφορές σε άλλες φυλακές και ανακρίσεις στα όρια του βασανισμού».

«Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας», τονίζει το ΠΑΜΕ, «στέκονται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, που για μια ακόμη φορά βιώνει τη βία και τη βαρβαρότητα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Απαιτούμε να σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι τιμωρίες των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων. Αμεση απελευθέρωσή τους. Να σταματήσει το έγκλημα της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, που συνεχίζεται με τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Οι ελληνικές κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Να ακυρωθεί τώρα η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ