Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Παραμένει από τη Δευτέρα το σκηνικό έντασης στα σύνορα

Οι αρχές του προτεκτοράτου ανέπτυξαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στα σύνορα με τη Σερβία

Copyright 2021 The Associated

Οι αρχές του προτεκτοράτου ανέπτυξαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στα σύνορα με τη Σερβία
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση από τη Δευτέρα 20/9 στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση των αρχών στην Πρίστινα να απαιτείται η αντικατάσταση των σέρβικων πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που περνούν τα σύνορα, με πινακίδες κοσοβάρικης έκδοσης.

Οι αρχές του προτεκτοράτου παρουσιάζουν την απόφασή τους ως κίνηση στο πλαίσιο της «αμοιβαιότητας», αφού αντίστοιχη απαίτηση έχει επιβάλει και το Βελιγράδι στα αυτοκίνητα με κοσοβάρικες πινακίδες που μπαίνουν στη Σερβία (με δεδομένο ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την «ανεξαρτησία» του Κοσόβου).

Εκατοντάδες Σέρβοι κάτοικοι του βόρειου Κοσόβου έστησαν οδοφράγματα σε δύο διαβάσεις κοντά στα σύνορα με τη Σερβία (Γιαρίνιε και Μπρνιάκ) και τα ενίσχυσαν με βαριά φορτηγά οχήματα.

Δυνάμεις της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των αρχών της Πρίστινας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία διαψεύδει η αστυνομία του Κοσόβου, τρεις Σέρβοι τραυματίστηκαν την Πέμπτη από συμπλοκές με την αστυνομία.

Ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας, Ν. Στεφάνοβιτς, μετέβη στα σύνορα, όπου μέρος των δυνάμεων του σερβικού στρατού έχουν αυξήσει την ετοιμότητα μάχης στο υψηλότερο επίπεδο. «Ο στρατός μας δεν προκαλεί, ωστόσο είναι έτοιμος να προστατεύσει τον λαό σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», ανέφερε. «Είναι σημαντικό για μένα να δω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι και έτοιμοι. Ο εξοπλισμός που προμηθεύσαμε είναι στα σωστά χέρια των επαγγελματιών».

Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Πρίστινα κάλεσε τις δύο πλευρές «να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες, να μειώσουν τις εντάσεις - αμέσως, χωρίς καθυστέρηση».

Το δε υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης, κατηγορώντας τόσο την Πρίστινα πως αποσκοπεί σε «πρόκληση με στόχο τη συνέχιση της εθνοκάθαρσης και την απέλαση Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο», όσο και την ΕΕ για αποτυχία αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Την Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε ότι έλαβε πρόταση από τις χώρες Quint του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) και την ΕΕ για επίλυση των εντάσεων, την οποία απέρριψε.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Μ. Λάιτσακ, βρίσκονται σε τηλεφωνικές επαφές με τον Σέρβο Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Α. Κούρτι, με στόχο την αποκλιμάκωση και την ενδεχόμενη διενέργεια συνάντησης μεταξύ τους στις Βρυξέλλες.

Το Βελιγράδι, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος, απαιτεί από την Πρίστινα να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013, με βασικό σημείο τον σχηματισμό της Κοινότητας Σερβικών Δήμων στο Βόρειο Κόσοβο, την απόσυρση των βαριά οπλισμένων δυνάμεων, την παροχή αδειών λειτουργίας σε δύο σερβικές επιχειρήσεις παροχής ρεύματος και αλλαγές στο δικαστικό σύστημα.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Κούρτι, μετά από συνάντηση με τους πρέσβεις της ομάδας Quint και της ΕΕ, δήλωσε πως «είτε κι οι δύο θα διατηρήσουμε το θέμα αυτό με τις πινακίδες, είτε όχι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ