Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προεκλογική φιέστα για τα πειραματικά σχολεία

Με χρήση της ψηφιακής τηλεόρασης υπόσχεται το υπουργείο Παιδείας να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών ώστε περισσότερα από ένα σχολεία να μπορούν να μοιράζονται τον ίδιο εκπαιδευτικό. Το παραπάνω είναι μία από τις... καινοτομίες που εισάγονται από το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόγραμμα για τα «Σχολεία Εφαρμογής Πειραματικών Προγραμμάτων», τα συμπεράσματα από τα οποία παρουσιάζονται στην τριήμερη έκθεση που ξεκίνησε χτες στο Ζάππειο.

Στην έκθεση, η οποία αναπόφευκτα έχει και προεκλογικό χαρακτήρα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή πειραματικών προγραμμάτων, τα οποία όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, ξεκινούν πιλοτικά και θα γενικευτούν. Τη διετία 1997-1999 εφαρμόστηκαν 83 πειραματικά προγράμματα σε 600 περίπου σχολεία, με τη συμμετοχή 7.000 περίπου εκπαιδευτικών και περισσότερων από 70.000 μαθητών. Ανάμεσα σε άλλα, εφαρμόζονται προγράμματα αναδιάταξης της σχολικής τάξης, χρήση νέων τεχνολογιών, εισαγωγή νέων γνωστικών αντικειμένων κλπ.

Αυτά τα προγράμματα, όπως άλλωστε επισημαίνει και το υπουργείο Παιδείας, παίρνουν υφιστάμενα γνωστικά αντικείμενα και με «καινοτόμες δράσεις» έχουν στόχο να ερευνηθεί πώς σύγχρονες μέθοδοι και τεχνολογίες μπορούν να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία του μαθήματος και να το κάνουν πιο πλούσιο σε περιεχόμενο και με συμμετοχή του μαθητή. Πάντως, είναι εμφανές ότι με την αλλαγή της μεθόδου διδασκαλίας δεν αλλάζει το σχολείο, εφόσον το περιεχόμενό του παραμένει το ίδιο, οι ελλείψεις στην εκπαίδευση χρονίζουν και το σχολείο είναι ασφυκτικά δεμένο με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ