Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕΤΕ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Μια διαφορετική προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης από τους εικαστικούς τού σήμερα

Βολονάκη Ουρανία: «… Και εχύθει καταχθόνια μια βοή, και του Ρήγα σου απεκρίθη πολεμόκραχτη η φωνή», 2021. Μεικτή τεχνική, 138x116 εκ.
Βολονάκη Ουρανία: «… Και εχύθει καταχθόνια μια βοή, και του Ρήγα σου απεκρίθη πολεμόκραχτη η φωνή», 2021. Μεικτή τεχνική, 138x116 εκ.
Με αθρόα προσέλευση φίλων της εικαστικής τέχνης και με πραγματοποίηση ξεναγήσεων σε μαθητές σχολείων της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, συνεχίζεται στην Αγορά «Αργύρη» και τη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση «Προς Επισκευήν Ολομελείας - μια διαφορετική προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης από τους εικαστικούς τού σήμερα», που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ).

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 115 εικαστικοί καλλιτέχνες με 148 έργα, περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες μορφές έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις κ.λπ.) και έχει στόχο την αποτύπωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα την Επανάσταση του 1821.

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τα μέλη της ομάδας εργασίας του ΕΕΤΕ για το 1821, τον Αντώνη Μυρωδιά, γλύπτη και μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του ΕΕΤΕ, και τον Νάσο Χαλκίδη, ζωγράφο και μέλος του ΔΣ του ΕΕΤΕ, οι οποίοι μας περιγράφουν το σκεπτικό της έκθεσης, την ανταπόκριση που είχε από τους ίδιους τους εικαστικούς, αλλά και τα επόμενα σχέδια του Επιμελητηρίου γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Φωτίζει σκοτεινά σημεία, δίνει συνέχεια στην Ιστορία...

Μπορουτζή Στέλλα, «Ως πότε 2», 2021 Μελάνι σε χαρτί, 60x39 εκ.
Μπορουτζή Στέλλα, «Ως πότε 2», 2021 Μελάνι σε χαρτί, 60x39 εκ.
Ποια είναι η «ταυτότητα» της έκθεσης του Επιμελητηρίου για το 1821; Ζητήσαμε από τον Ν. Χαλκίδη να μας πει λίγα λόγια για το περιεχόμενο της έκθεσης. «Δεν ξέρω πόσο απέχουμε από την εποχή που οι εργαζόμενοι και μαζί τους οι καλλιτέχνες δεν θα χρειάζονται να βαδίζουν σε προδιαγεγραμμένες πορείες και μέσα σε κατασκευασμένες αφηγήσεις που εξυπηρετούν εξουσίες - της αστικής τάξης - είτε για να τις διαιωνίζουν είτε για να τις καλλωπίζουν ή και τα δύο. Σίγουρα ζούμε την εποχή που οι μύθοι φτιάχνονται από την αστική τάξη για να μπορέσουν στη συνέχεια να ζητήσουν από τον λαό να τους οικειοποιηθεί, να τους εφαρμόσει μετά, ώστε στο τέλος να κάνει τις θυσίες που απαιτούνται για τη διαιώνιση της εξουσίας της.

Σε αυτό το background η έκθεση του ΕΕΤΕ φωτίζει σκοτεινά σημεία, δίνει συνέχεια στην Ιστορία, αναδεικνύει πλευρές και κορυφαίες στιγμές, ξύνει το πέπλο του κυρίαρχου αφηγήματος και είτε βάζει είτε απαντά σε ερωτήματα που αφορούν τη χώρα και τον λαό της».

Ο Α. Μυρωδιάς στέκεται στο τι διαφορετικό έχει η συγκεκριμένη έκθεση του Επιμελητηρίου σε σχέση με την υπόλοιπη πολιτιστική δραστηριότητα γύρω από το '21. «Οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις που αφορούν το 1821, έχουν απογυμνώσει την ιδέα της Επανάστασης από ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά προτάγματα και μηνύματα, διαμορφώνοντας, ή μάλλον διαιωνίζοντας ένα αφήγημα εθνικόφρονου και εκλεκτικού θρησκευτικού πατριωτισμού. Κι αυτό με έναν φαντασμαγορικό και πρόσκαιρο χαρακτήρα που δεν δημιουργεί πολιτισμική υποδομή και παρακαταθήκη για το μέλλον. Το γεγονός οπτικοποιείται περιγραφικά και ιστορικοποιείται, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία ανατροφοδότησης και αναστοχασμού για τα 200 χρόνια που συνιστούν το νέο ελληνικό κράτος.

Βλάσσης Αγγελος, Ρήγας ΙΙ, 1981 Γύψος, 21x114x26 εκ.
Βλάσσης Αγγελος, Ρήγας ΙΙ, 1981 Γύψος, 21x114x26 εκ.
Εδώ βρίσκεται η διαφορά της έκθεσής μας, του ΕΕΤΕ. Ο τίτλος "Προς επισκευήν ολομελείας", μέσα στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων του Επιμελητηρίου "200+", ξεκαθαρίζει και τις προθέσεις μας: Επιδίωξή μας είναι να φέρουμε στο φως, να αποτυπώσουμε όσα αποσιωπήθηκαν, στρεβλώθηκαν, καταδικάστηκαν στη λήθη. Να συμπληρώσουμε την εικόνα απαντώντας σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την Επανάσταση και τα χρόνια που πέρασαν μέχρι τις μέρες μας. Να αποτυπώσουμε μιαν εικόνα περισσότερο αληθινή - εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές δεν έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός; - για τους αγώνες του ελληνικού λαού στη διαχρονία, με παντοτινό αίτημα την ελευθερία».

Ενα φιλόδοξο και τολμηρό εγχείρημα που ενθάρρυνε κάθε είδους εικαστική εφαρμογή

Ο Α. Μυρωδιάς αναφέρεται και στην ανταπόκριση που συνάντησε το συγκεκριμένο εγχείρημα του ΕΕΤΕ. «Με την καθολική αποδοχή της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου, συγκροτήθηκε Επιτροπή οργάνωσης της δράσης που για 8 δύσκολους μήνες της πανδημίας δούλεψε εντατικά, εισάγοντας ένα διευρυμένο ιδεολογικό και ιστορικό πλαίσιο και αναζητώντας την πιο κατάλληλη στέγη για την έκθεση - να εντοπίσω την ένθερμη πρόσκληση από τον δήμο Πάτρας να φιλοξενήσει στους δύο κεντρικούς του χώρους την έκθεση. Υλοποίησε ένα φιλόδοξο όσο και τολμηρό εγχείρημα, καλώντας σε συμμετοχή τους συναδέλφους, ενθαρρύνοντας κάθε είδους εικαστική εφαρμογή.

Το τελικό αποτέλεσμα ανταμείβει πλήρως την προσπάθεια αυτή, καθώς οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν - σε πραγματικά δύσκολους για την πολιτιστική δημιουργία και τους καλλιτέχνες καιρούς - με εξαιρετικά έργα, με ιδιαίτερες και προσωπικές δημιουργίες και εφαρμογές, που είχαν στην πλειονότητα μια κριτική ματιά και καίριες αναφορές στην 200ετία».

Και όσο για το τι θα δει το κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεση, ο Α. Μυρωδιάς μάς λέει ότι «ο θεατής θα δει 148 έργα από 105 εικαστικούς καλλιτέχνες που διαπραγματεύονται, διόλου στατικά, όχι μόνο το ίδιο το γεγονός της Επανάστασης αλλά και τη μέχρι σήμερα πορεία. Η έκθεση στη δυναμική της διαμορφώνει ένα παραγωγικό πεδίο διαλόγου για το μέλλον.

Η έκθεση ως εκ τούτου απευθύνεται στον καθέναν μας που δεν αρκείται στη στείρα ανακύκλωση ενός κατασκευασμένου, εξιδανικευμένου παρελθόντος, στον καθένα που στέκεται επιφυλακτικά απέναντι στο εθνικό αφήγημα που η κατευθυνόμενη θεσμική μνήμη επέβαλε. Σε όλους όσοι αναζητούν την εθνική αυτογνωσία, απαραίτητη στον δρόμο για την τρίτη εκατονταετία του νέου ελληνικού κράτους. Σε όσους αναρωτιούνται "ποιαν εντέλει Ελλάδα θέλουμε;"».

Τη συγκεκριμένη έκθεση, πέρα από το κοινό της Πάτρας, θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει το αθηναϊκό κοινό, αφού όπως μας είπε ο Ν. Χαλκίδης, «η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις 17 Δεκέμβρη στην Αθήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" στο Θησείο και στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός"», ενώ «έχει προετοιμαστεί η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που αφορά την Επανάσταση του '21 όπως προβάλλεται από έργα ζωγραφικής».

  • Η έκθεση θα λειτουργεί στην Πάτρα έως τις 20 Οκτώβρη και είναι ανοιχτή, Τρίτη έως Σάββατο από τις 10.00 έως τις 14.00, Τρίτη έως Παρασκευή από τις 18.00 έως τις 21.00.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ