Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Φωτογραφίες της επιφάνειας του Ερμή από τις κάμερες του BepiColombo, με επισήμανση των σημαντικότερων κρατήρων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Φωτογραφίες της επιφάνειας του Ερμή από τις κάμερες του BepiColombo, με επισήμανση των σημαντικότερων κρατήρων στις συγκεκριμένες περιοχές.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ «BEPICOLOMBO»
Στενή «επαφή» με τον Ερμή

Την πρώτη κοντινή υπέρπτηση πάνω από τον Ερμή, τον κοντινότερο στον Ηλιο από όλους τους πλανήτες, πραγματοποίησε την 1η Οκτώβρη η διαστημοσυσκευή «BepiColombo» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA), περνώντας σε ύψος μόλις 200 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνειά του. Η αποστολή αποτελείται από ένα ζευγάρι δορυφόρων που το 2025 θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, αφού όμως πρώτα θα έχουν πραγματοποιήσει άλλα πέντε κοντινά περάσματα πάνω από την επιφάνειά του. Ο δορυφόρος του οποίου την ευθύνη θα έχει ο ESA θα περιφέρεται σε χαμηλή τροχιά, ενώ ο δεύτερος που θα είναι στην ευθύνη της JAXA θα περιφέρεται σε πιο μακρινή, ώστε να μελετήσει καλύτερα τη μαγνητόσφαιρα (το μαγνητικό πεδίο) του Ερμή. Η αποστολή αποσκοπεί να δώσει πληροφορίες που θα επιτρέψουν τη βαθύτερη κατανόηση της προέλευσης και της εξέλιξης πλανητών τόσο κοντά στο μητρικό τους άστρο.

Ο σχεδιασμός της αποστολής περιλαμβάνει 9 (!) περάσματα κοντά από πλανήτες για να εκμεταλλευτεί τη βαρυτική τους έλξη, ώστε να εκτοξευτεί όλο και μακρύτερα και προς τη σωστή κατεύθυνση. Ενα πέρασμα έγινε κοντά στη Γη, δύο κοντά στην Αφροδίτη και έξι θα γίνουν με τον Ερμή να είναι η «σφεντόνα». Αυτή η σχεδίαση διαδρομής μπορεί να κάνει την αποστολή οικονομικότερη, αλλά απαιτεί εξαιρετικά μεγάλης ακρίβειας πλοήγηση βαθέος Διαστήματος, ώστε το σκάφος να προσεγγίσει τον πλανήτη την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη γωνία και ταχύτητα. Το «BepiColombo» έχει φυσικά και το δικό του προωθητικό σύστημα, με κινητήρα ιόντων που τροφοδοτείται με Ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία και χρησιμοποιείται για μικροδιορθώσεις μετά από κάθε πλανητικό πέρασμα. Στην απόσταση των 100 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή το σκάφος, απαιτούνται περίπου 6 λεπτά για να φτάσουν σε αυτό οδηγίες και η διατήρησή του στη σωστή τροχιά με απόκλιση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια των περασμάτων πάνω από τον Ερμή, δεν είναι δυνατή η λήψη υψηλής ανάλυσης φωτογραφιών με την κύρια κάμερα της διαστημοσυσκευής, καθώς αυτή καλύπτεται από το σύστημα μεταφοράς, όσο το «BepiColombo» βρίσκεται σε διάταξη ταξιδιού (πριν δηλαδή τεθούν τα δύο κομμάτια του σε τροχιά). Ωστόσο, δύο άλλες κάμερες μπόρεσαν να τραβήξουν φωτογραφίες της επιφάνειας του πλανήτη 5 λεπτά μετά την εγγύτερη προσέγγιση του πλανήτη και μέχρι 2 ώρες αργότερα. Καθώς το «BepiColombo» προσέγγισε τον Ερμή από τη σκοτεινή του πλευρά, οι συνθήκες δεν επέτρεψαν τη λήψη φωτογραφιών την ώρα της μικρότερης απόστασης από την επιφάνεια, αλλά μόνο όταν η διαστημοσυσκευή θα έφτανε - απομακρυνόμενη - σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων. Το «BepiColombo» έχει ήδη στείλει στο κέντρο ελέγχου στη Γη πολλές φωτογραφίες και πληροφορίες από άλλα επιστημονικά όργανα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του κοντινού περάσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ