Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
Βλέπουν τους μαθητές μόνο ως αριθμούς και εξαφανίζουν χιλιάδες τμήματα

Πλήθος διαμαρτυριών ενάντια σε συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σε όλη τη χώρα

Εκατοντάδες είναι καθημερινά τα διαβήματα, οι έγγραφες διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία όλης της χώρας απέναντι στην ανάλγητη πολιτική του υπουργείου Παιδείας, που εξαφανίζει τμήματα σχολείων και στοιβάζει μαθητές σε υπερμεγέθη τμήματα εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να μην προσλάβει τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς.

Τις διαμαρτυρίες των φορέων που λαμβάνει από όλη τη χώρα για το θέμα το ΚΚΕ τις καταθέτει ως Αναφορές στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, πιέζοντας με κάθε τρόπο ώστε να σταματήσει αυτή η γενικευμένη επιχείρηση υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο όνομα του κόστους.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε σχετικές Ερωτήσεις που συζητήθηκαν στη Βουλή, η απάντηση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι «εφαρμόζουμε τον νόμο», διαβάζοντας ποια είναι τα ανώτατα όρια μαθητών ανά τμήμα και αντιμετωπίζοντας τους μαθητές μόνο ως αριθμούς, αδιαφορώντας για τις συνθήκες της πανδημίας, τις μορφωτικές απώλειες που έχει επιφέρει, τις κακές υποδομές των σχολείων κ.λπ. Πρόκειται για περίσσιο θράσος όταν ειδικά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η κυβέρνηση ανερυθρίαστα αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα πέρυσι το καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας!

Αποκαλυπτική των στοχεύσεων της κυβέρνησης ήταν εξάλλου η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλ. Κόπτση, ο οποίος την περασμένη βδομάδα χαρακτήρισε τη διαδικασία συγχωνεύσεων «εξορθολογισμό» και «βελτιωτική κίνηση» για να μη γίνεται «κατασπατάληση εκπαιδευτικού προσωπικού»...

Σ' αυτό το πλαίσιο του δικαιολογημένου κύματος διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει, η Ενωση Γονέων Νίκαιας καταγγέλλει την προσπάθεια συγχωνεύσεων στο 9ο Γυμνάσιο στη Νεάπολη και στο 7ο Γυμνάσιο, και προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόφαση και να καλυφθούν τα κενά.

Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Παμφίλων Λέσβου καταγγέλλει τη σύμπτυξη δύο τμημάτων Α' τάξης του σχολείου σε ένα με 26 μαθητές, προσθέτοντας εκτός όλων των άλλων ότι σε αυτό φοιτούν τέσσερις μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και επιπλέον μια μαθήτρια με αναπηρία, που συνοδεύεται από ειδική καθηγήτρια. Στο σχολείο περιόδευσε χτες και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα. Αντίστοιχη διαμαρτυρία ενάντια στις συγχωνεύσεις στη Μυτιλήνη έχει καταθέσει η Ενωση Γονέων της πόλης.

Στο 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται τμήματα Α' και Β' Λυκείου επειδή στη μία περίπτωση έφυγε μια μαθήτρια σε άλλο σχολείο, και στην άλλη μια μαθήτρια που ανήκει σε ευπαθή ομάδα πέρασε σε τηλεκπαίδευση. Αποτέλεσμα είναι οι υπόλοιποι μαθητές να στοιβαχτούν σε τμήματα των 27 μαθητών μέσα σε αίθουσες 35 τ.μ.! Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για να ανακληθεί η απόφαση.

Στον νομό Χανίων, από τα στοιχεία που δημοσιεύονται, κινδυνεύουν ήδη τμήματα στα Λύκεια Κολυμπαρίου, Αλικιανού και Βουκολιών, στο 6ο Γυμνάσιο Χανίων και στα Δημοτικά Σχολεία: 1ο Κισάμου, 1ο Κουνουπιδιανών, 2ο Χανίων, 2ο Σούδας, Ταυρωνίτη, Πλατανιά, Κολυμπαρίου, Ασκύφου, Χρυσοπηγής, Αγίας Μαρίνας. Επίσης, αποφασίστηκε ο υποβιβασμός του Δημοτικού Καντάνου, το οποίο είναι δυσπρόσιτο και φοιτούν τα παιδιά από τις ορεινές περιοχές του δήμου Καντάνου - Σελίνου. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία των Χανίων και το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μην υποβιβαστεί κανένα σχολείο, να μη συγχωνευτούν τμήματα, αλλά να εγκριθούν όλα με βάση τις ανάγκες των μαθητών και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Ιεράπετρας κινητοποιείται ενάντια στην απόφαση συγχώνευσης τμημάτων Β' τάξης στο 2ο Λύκειο Ιεράπετρας και δημιουργίας τμημάτων με 27 μαθητές. Εισπράττει από τη μια τη συμπάθεια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, από την άλλη όμως την επιμονή υλοποίησης της απαράδεκτης απόφασης.

Η Τομεακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ επίσης καταγγέλλει ότι στον νομό προχωρούν δεκάδες συγχωνεύσεις, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (όπου συγχωνεύονται 13 τμήματα), και φτιάχνονται τμήματα άνω των 25 μαθητών. Η ΤΕ Θεσπρωτίας καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με τον αγώνα τους να επιβάλουν το δίκιο τους για την απαιτούμενη αραίωση των μαθητών στις τάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ