Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Νέες αποφάσεις - «φωτιά» με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή

Με νέες αποφάσεις - «φωτιά» σφραγίστηκε η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί ενέκριναν το Στρατηγικό Σχέδιο του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (Αμερικανού πτέραρχου Τ. Γουόλτερς), με αναδιάταξη δυνάμεων και περισσότερες μονάδες σε υψηλή ετοιμότητα, ετοιμοπόλεμες και με βαρύ οπλισμό, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν «τις κατάλληλες δυνάμεις στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ρόλο της Ελλάδας, καθώς η χώρα αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης δυνάμεων προς και από την Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, κυρίως μέσω Αλεξανδρούπολης.

Παραπέρα, 17 κυβερνήσεις (ανάμεσά τους η ελληνική) υπέγραψαν συμφωνία να στηθεί το λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟNATO Innovation Fund»), με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο «επενδύσεις» σε τεχνολογίες «διπλής χρήσης» σε Αμυνα και Ασφάλεια, ώστε συνδυαστικά με τον «Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας για τον Βόρειο Ατλαντικό» («Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic» - DIANA, η σύστασή του αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Ιούνη, θα απλωθεί σε μια σειρά από χώρες με ένα δίκτυο δοκιμαστικών κέντρων), «να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μιας προστατευμένης διατλαντικής κοινότητας καινοτομίας» για να διατηρηθεί το «τεχνολογικό πλεονέκτημα» της λυκοσυμμαχίας, κόντρα σε άλλα κέντρα. Και οι δύο πρωτοβουλίες προγραμματίζεται να είναι σε πλήρη λειτουργία έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη τον Ιούνη του 2022. Επίσης, υπήρξε συμφωνία και για την, πρώτη στην ιστορία του, Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με σκοπό να βρει εφαρμογή στην ανάλυση δεδομένων και την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Απέναντι στη Ρωσία συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας των κρατών - μελών, όπως και την ενίσχυση του οπλοστασίου τους με μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, θέματα όπου η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνιστεί. Διόλου τυχαία, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, επισήμανε στη Σύνοδο τη «σπουδαιότητα» του νεοσύστατου Κέντρου Αριστείας Αεροπορικής και Πυραυλικής Αμυνας (IAMD CoE), που εγκαινιάστηκε την Τρίτη στη Σούδα, ενώ δρομολογείται και αγορά μαχητικών «F-35».

Πάντα απέναντι στη Μόσχα οι υπουργοί συμφώνησαν και στην ανάγκη για «βελτίωση της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας» της πυρηνικής «αποτροπής» του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, ο Στόλτενμπεργκ είπε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να θέσει βέτο για παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες όπως η Ουκρανία...

Απέναντι στην Κίνα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η «άνοδός» της «έχει συνέπειες για την ασφάλειά μας, σχετίζεται επίσης με τα πάντα, σχετίζεται με τη σημασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, τις γραμμές εφοδιασμού και τη σημασία της δυνατότητας να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τον εξοπλισμό, το υλικό, τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την άμυνά μας και σε περιόδους κρίσης», είπε.

Συνεδρία έγινε και σε επίπεδο ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, με τον Στόλτενμπεργκ να διακηρύσσει ότι τάχα η λυκοσυμμαχία, που ανάμεσα στα άλλα έχει σε ισχύ το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, ανανεώνει τις δυνατότητές της, επειδή... «δεν πιστεύουμε στο μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό. Δεν πιστεύουμε ότι ένας κόσμος όπου Ρωσία, Κίνα και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και εμείς όχι, είναι ένας ασφαλέστερος κόσμος».

Ξεχωριστή συνεδρία έγινε και με τους «εταίρους» από Φινλανδία, Σουηδία και ΕΕ, με τον Στόλτενμπεργκ να υπογραμμίζει σχετικά ότι η συνεργασία των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα έχει ήδη αναβαθμιστεί «σε πρωτοφανή επίπεδα», αλλά χρειάζεται ενίσχυσή της σε τομείς όπως η στρατιωτική κινητικότητα, η ανθεκτικότητα, η αντιμετώπιση παρενοχλητικών τεχνολογιών. Εν αναμονή και μιας νέας, τρίτης Κοινής Διακήρυξης ΝΑΤΟ - ΕΕ (πιθανόν μέχρι τον Δεκέμβρη για την παραπέρα ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων), καλωσόρισε τις «αυξημένες προσπάθειες της ΕΕ στην Αμυνα», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει να ντουμπλάρουν το ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε περισσότερες ικανότητες, όχι νέες δομές»...

Διόλου τυχαία, την Πέμπτη έγινε στις Βρυξέλλες και ειδικό «εργαστήριο» των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, με αντικείμενο τη «Στρατηγική Πυξίδα» πριν το κείμενο μπει για συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Νοέμβρη. Το εν λόγω κείμενο - δόγμα έρχεται σε αντιστοίχιση με τη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ να καθορίσει κατευθύνσεις και στόχους έως το 2030, βασισμένο στους τέσσερις πυλώνες της (Διαχείριση Κρίσεων, Ανθεκτικότητα, Ανάπτυξη Δυνατοτήτων, Συνεργασία με εταίρους), με γνώμονα «να καταστεί η ΕΕ αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας και σταθερότητας για τα κράτη - μέλη και τους πολίτες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ