Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πολύτιμα μαθήματα Ιστορίας, με διδάγματα για το σήμερα και το αύριο

Πλούσια δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ μπροστά στην 28η Οκτωβρίου και τιμώντας την επέτειο 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ

Από ιστορικό περίπατο στο Γεντί Κουλέ
Από ιστορικό περίπατο στο Γεντί Κουλέ
«Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τον ηρωικό αγώνα του λαού μας. Μαθαίνουμε την αλήθεια και πρωτοστατούμε στη διάδοσή της». Τα παραπάνω κάνουν πράξη με μία πολύμορφη δραστηριότητα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τιμώντας την επέτειο 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Στο κάλεσμά της η ΚΝΕ με αφορμή τις επετείους τονίζει μεταξύ άλλων: «Η 28η Οκτωβρίου του 1940, η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας, καθώς και η μετέπειτα πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική - τριπλή - κατοχή, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, αποτελούν πηγή έμπνευσης, αλλά και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα που η Ιστορία ξαναγράφεται με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, ακόμα και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων».

Αναδεικνύει ότι «η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει όσα εκατομμύρια κι αν ξοδέψουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι δυνάμεις του συστήματος στην προβολή της προσβλητικής θεωρίας των "δύο άκρων", που εξισώνει ανιστόρητα τον ναζισμό με τον κομμουνισμό» και επισημαίνει: «Αποδεικνύεται ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο φασισμός χρειάζεται οργανωμένος και μαζικός αγώνας του λαού και της νέας γενιάς, που θα στοχεύει όχι μόνο τον ίδιο τον φασισμό, την αναγκαία απόκρουση και απομόνωσή του παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και Εκπαίδευσης, σε κάθε γειτονιά, αλλά συνολικά τον πραγματικό αντίπαλο, τη ρίζα του κακού, τη δικτατορία του κεφαλαίου σε όλες τις μορφές της».

Από επίσκεψη Οργανώσεων της ΚΝΕ στην έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανή
Από επίσκεψη Οργανώσεων της ΚΝΕ στην έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανή
Με το παραπάνω περιεχόμενο, αυτό το διάστημα ξεδιπλώνεται από την ΚΝΕ ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει οργανωμένους ιστορικούς περιπάτους σε μέρη που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πάλη του λαού, εκδηλώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, με μεγάλη ανταπόκριση από νέους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους. Δραστηριότητα μέσα από την οποία η Ιστορία δένεται με τις τωρινές εξελίξεις, αναδεικνύοντας το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, «όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος», όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Στην Αττική

Μπροστά στις επετείους της 28ης Οκτωβρίου και των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ προγραμματίζει τις παρακάτω δραστηριότητες:

Ιστορικούς περιπάτους το Σάββατο 30/10 οργανώνουν:

  • Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά στο κέντρο του Πειραιά, με αφετηρία την πλατεία Τερψιθέας στις 12 μ.
  • Η ΤΟ ΕΜΠ στις 11 π.μ. στην Καλλιθέα, με αφετηρία το μνημείο στην πλατεία Ελπίδος στο Κουκάκι.
  • Οι ΤΟ ΦΜΣ και Παντείου στις 11 π.μ. στον Υμηττό, με αφετηρία το μνημείο στον χώρο της «Πυρκάλ».

Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Οταν η Ιστορία γίνεται δύναμη» διοργανώνουν:

  • Η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στο Μενίδι.
  • Η ΤΟ ΠΑΠΕΙ το Σάββατο 30/10 στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ «Τραβέρσο».
  • Η ΤΟ Πειραιά την Κυριακή 31/10, επίσης στις 7 μ.μ. στο «Τραβέρσο».

Τέλος, επισκέψεις στην έκθεση της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής προγραμματίζουν αυτές τις μέρες οι εξής Οργανώσεις της ΚΝΕ:

  • Η ΤΟ Επισιτισμού σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ.
  • Οι ΤΟ ΠΑΔΑ την Παρασκευή 29/10 στις 7 μ.μ.

Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες οργανωμένες επισκέψεις Τομεακών Οργανώσεων της ΚΝΕ στην έκθεση.

Δραστηριότητες της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ
  • Οι Εδαφικές Οργανώσεις της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 5/11 στις 8 μ.μ., διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Βελισσαρίου 5).
  • Οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το Σάββατο 6/11 ιστορικούς περιπάτους στις γειτονιές της Τούμπας και σε περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
  • Η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος; Εμείς θα νικήσουμε», την Παρασκευή 29/10 στον κινηματογράφο «Μακεδονικό» στις 8.30 μ.μ.
  • Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Παρασκευή 29/10 προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και το Σάββατο 6/11 ιστορικό περίπατο στις γειτονιές της Καλαμαριάς.
  • Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Σάββατο 30/10 ιστορικό περίπατο για τη δράση του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ στις γειτονιές της Ανω Πόλης και των Συκεών. Επίσης, ιστορικό περίπατο στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και στις γειτονιές των Αμπελοκήπων.
  • Η ΤΟ Σερρών το Σάββατο 30/10 διοργανώνει ιστορικό περίπατο στην πόλη των Σερρών.
  • Η γυμνασιακή ΟΒ Κατερίνης το Σάββατο 30/10 διοργανώνει προβολή της ταινίας «Ο φωτογράφος του Μαουτχάουζεν» στα γραφεία του ΚΚΕ.
Εκδρομή στα Αμπελάκια

Οι ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή την Κυριακή 31/10 στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, στο χωριό Αμπελάκια του νομού Λάρισας. Στον παραδοσιακό οικισμό των Αμπελακίων από το 2008 λειτουργεί Μουσείο το οποίο φιλοξενεί μνήμες, ιστορίες και διδάγματα της θρυλικής δεκαετίας του 1940 - 1949 και των δύο ένοπλων αναμετρήσεων. Η ύπαρξη του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια δεν έγινε γνωστή ούτε μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές. Οι 5 - 6 άνθρωποι που γνώριζαν το μυστικό το κράτησαν καλά φυλαγμένο στην καρδιά τους και κρυμμένο στη μνήμη τους. Μαθεύτηκε πολύ αργότερα, το 1985, όταν έφτασε στα γραφεία της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ φωτοτυπημένο υλικό...

Επίσης, οι ΤΟ Βόλου της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο την Κυριακή 31/10, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών».

Εκδρομή στα Ανώγεια

Εκδρομή στα Ανώγεια Ρεθύμνου διοργανώνουν το Σάββατο 30/10 οι ΤΟ της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Κρήτης. Το ιστορικό χωριό των Ανωγείων αποτέλεσε πυρήνα του αντάρτικου αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή ενάντια στους φασίστες κατακτητές, γι' αυτό και το «εκδικήθηκαν» με 3 ολοκαυτώματα.

Συμμετοχές και πληροφορίες στα τηλέφωνα 6955719974 για Ηράκλειο και Λασίθι, 6947605973 για τα Χανιά και 6943293117 για το Ρέθυμνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ