Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αναγκαίος και αναντικατάστατος ο ρόλος τους

Ο ιδιαίτερος, αναγκαίος και αναντικατάστατος ρόλος του σχολικού νοσηλευτή αναδεικνύεται ανάγλυφα μέσα από την περιγραφή των καθηκόντων του στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όπως περιγράφονται στον πιο πρόσφατο νόμο του 2018.

Σύμφωνα με αυτόν, ο σχολικός νοσηλευτής υποστηρίζει τους μαθητές για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης υποστήριξης, καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και σε περιπάτους, εκδρομές κ.λπ. Συνεργάζεται με τους γονείς των υποστηριζόμενων μαθητών και τους θεράποντες ιατρούς, καταρτίζει το ιστορικό των μαθητών που παρακολουθεί, χορηγεί την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή μετά τις έγγραφες οδηγίες των θεραπόντων ιατρών. Διαμορφώνει σχέδιο επείγουσας παρέμβασης λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των υποστηριζόμενων μαθητών, ενώ σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η μεταφορά του μαθητή σε νοσηλευτικό ίδρυμα, συνοδεύει τον μαθητή και παραμένει σε αυτό μέχρι την άφιξη του γονέα ή του κηδεμόνα και μεριμνά για την πλήρη ενημέρωσή τους. Επίσης, σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου ενημερώνει και δίνει κατάλληλες οδηγίες στο προσωπικό του σχολείου, έχει την ευθύνη ενημέρωσης των υπόλοιπων μαθητών ανάλογα με την ηλικία τους όταν υπάρχει ανάγκη κ.ά.

Επιπλέον, η ύπαρξη του σχολικού νοσηλευτή σε ένα σχολείο έχει ευεργετική επίδραση σε όλο το σχολικό περιβάλλον, καθώς προβλέπεται ότι πέραν του μαθητή που παρακολουθεί, στα καθήκοντά του είναι να παρέχει πρώτες βοήθειες για όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας, να φροντίζει για τη διαμόρφωση του φαρμακείου του σχολείου, να ενημερώνει και συμβουλεύει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για θέματα υγείας, για την προστασία του σχολείου από ιογενείς καταστάσεις, εποχιακές λοιμώξεις και επιδημίες, συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας, διοργανώνει σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών στο προσωπικό του σχολείου, αναλαμβάνει την επικοινωνία με τις υγειονομικές υπηρεσίες σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Με άλλα λόγια, από αυτό το θεσμικό πλαίσιο γίνεται φανερό ότι η ύπαρξη σχολικού νοσηλευτή είναι μια ανάγκη για όλο το σχολείο, καθώς ο ρόλος και η βοήθειά του είναι πολύτιμη, πόσο μάλλον και σε περιόδους πανδημίας όπως αυτή που διανύουμε.

Να πώς επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι είναι ανάγκη σήμερα, στον 21ο αιώνα, και όχι πολυτέλεια η θέση του ΚΚΕ ότι πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχολείο ή συγκρότημα σχολείων ένας υγειονομικός σταθμός που θα παρακολουθεί και θα προάγει την υγεία των μαθητών και θα είναι διασυνδεδεμένος με ένα πλήρως στελεχωμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν κάλυψη όλων των αναγκών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς (2022-08-24 00:00:00.0)
Παραμένουν υποστελεχωμένα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης (2022-03-02 00:00:00.0)
Διεκδικούν μέτρα προστασίας σε σχολεία και πανεπιστήμια (2022-01-11 00:00:00.0)
Εγκληματική η μη κάλυψη με σχολικούς νοσηλευτές όλων των μαθητών που έχουν ανάγκη (2021-10-30 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης στα Ειδικά Σχολεία, σε ΚΕΠΑ, ΟΠΕΚΑ και ΕΟΠΥΥ (2021-09-10 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για την Ειδική Αγωγή (2021-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ