Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Σε συμφωνία κατέληξαν τα - μέχρι τώρα αντιπολιτευόμενα - κεντρώα και κεντροδεξιά κόμματα της Τσεχίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όπως και για τη βασική ατζέντα της, δήλωσε ο πρόεδρος του Πολιτικού Δημοκρατικού Κόμματος (ODS) και υποψήφιος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα. Τα εν λόγω κόμματα, συγκεντρωμένα σε δύο συνασπισμούς, κέρδισαν 108 έδρες στην Κάτω Βουλή των 200 εδρών στις πρόσφατες εκλογές, νικώντας τον σημερινό πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, του οποίου οι βασικοί σύμμαχοι έμειναν εκτός κοινοβουλίου.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί, μιλώντας χτες στη δημόσια τηλεόραση, τόνισε πως το Ιράν επιθυμεί τη συμμετοχή του στις συνομιλίες της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (η επανέναρξή τους ορίστηκε για τις 29 Νοέμβρη), αλλά θα σταθεί απέναντι σε υπερβολικές απαιτήσεις που αποβλέπουν στην καταφορά «βλάβης σε εθνικά συμφέροντα». Παράλληλα, χτες, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την προχτεσινή επικοινωνία των υφυπουργών Εξωτερικών Κίνας και Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι Πεκίνο και Μόσχα είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη «στρατηγική αλληλεπίδραση» σε σχέση με τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού για το τρέχον έτος κατάφερε να εξασφαλίσει στην ισραηλινή Βουλή η πολυκομματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ν. Μπένετ, ξεπερνώντας τον σκόπελο της διεξαγωγής νέων πρόωρων εκλογών. Το σχέδιο προϋπολογισμού (το πρώτο που υπερψηφίζεται από το 2018) εγκρίθηκε με 61 ψήφους υπέρ και 59 κατά. Αργότερα χτες ξεκίνησε η συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Συνάντηση με Λίβυους αξιωματούχους στο υπουργείο Εσωτερικών στην Τρίπολη είχε την Τετάρτη τουρκική αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων, συζητώντας τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και για θέματα που αφορούν τη λιβυκή Ακτοφυλακή.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Η Δανία ανέφερε την εμφάνιση εστίας του ιδιαίτερα παθογόνου ιού της γρίπης των πτηνών H5 σε εκτροφείο γαλοπούλας στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων. Το ξέσπασμα σε μια φάρμα 27.600 ζώων στο Σλάγκελσε ξεκίνησε στις 30 Οκτώβρη και επιβεβαιώθηκε την 1η Νοέμβρη.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Σημαντική μείωση της εκλογικής του δύναμης κατέγραψε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) στις δημοτικές εκλογές στη Νότια Αφρική, συγκεντρώνοντας 46% των ψήφων, από 54% στις εκλογές του 2016. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η αντιπολιτευόμενη «Δημοκρατική Συμμαχία», με 22%, και στην τρίτη οι «Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας» με 10%.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εντεκα έρευνες «για διασυνδέσεις με την άκρα δεξιά» διεξήχθησαν προχτές στο Βέλγιο - τρεις σε στρατόπεδα, οκτώ σε σπίτια - ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η έρευνα επικεντρωνόταν ιδιαίτερα σε τέσσερις νεαρούς γαλλόφωνους στρατιώτες που αντάλλασσαν τέτοιες απόψεις, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΑΝΑΑ.-- Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πάνω από 200 ένοπλοι Σιίτες Χούτι σκοτώθηκαν το τελευταίο διήμερο σε συγκρούσεις με τον στρατό του Προέδρου της Υεμένης, Χάντι, που στηρίζει την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα. Οι συγκρούσεις έγιναν εντός και εκτός της στρατηγικής πόλης Μαρίμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ