Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνυμα διεκδίκησης και απεργιακής κλιμάκωσης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων!

Στην Αθήνα, χτες, σωματεία και εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, από δεκάδες χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών και μαζικοί φορείς συναντήθηκαν στο Σύνταγμα, σε μια μεγάλη συγκέντρωση που αποτελεί ήδη παρακαταθήκη για τη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, στο πλευρό των σωματείων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών.

Στα μπλοκ των διαδηλωτών βρέθηκαν σωματεία και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ενάντια σε απολύσεις που στοχεύουν ιδιαίτερα τη συνδικαλιστική δράση, με διεκδικήσεις για τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς, για να γυρνάνε σώοι και υγιείς στο σπίτι τους μετά το τέλος της βάρδιας.

Ταυτόχρονα, το μεγάλο συλλαλητήριο εξέπεμψε το μήνυμα διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, για άμεσες προσλήψεις, στον αντίποδα του «νέου ΕΣΥ» που φέρνει η κυβέρνηση με ένταση της επιχειρηματικής δράσης.

«Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών», έγραφαν οι πικέτες που κρατούσαν οι εργαζόμενοι στα μπλοκ μιας σειράς σωματείων, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

«Οχι στις απολύσεις - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», απαίτησαν με το πανό τους οι συμβασιούχοι καθαριστές της ΣΤΑΣΥ, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση μαζί με σωματεία των αστικών συγκοινωνιών.

Δίνουμε ηχηρή απάντηση, διεκδικούμε ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας


«Είμαστε εδώ για να δώσουμε ηχηρή απάντηση στα προκλητικά, χωρίς ίχνος ντροπής ψέματα της κυβέρνησης για δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν ρημάξει από τραγικές ελλείψεις προσωπικού», τόνισε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως κατήγγειλε, τα «θωρακισμένα» νοσοκομεία «μετράνε 1.250 λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς ενώ οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας αποθεώνονται και η χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΑΤ, στο οποίο «τον Σεπτέμβρη του '19 μετράγαμε 88 εργαζόμενους με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας και σήμερα 309», ενώ την ίδια ώρα «οι κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο εκτοξεύτηκαν στις 599». «Δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο. Δεν θα συμβιβαστούμε με την εργασιακή περιπλάνηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια να οργανωθεί ένα μαζικό μαχητικό κίνημα, με σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», ώστε να δοθεί η απαιτούμενη απάντηση στο τερατούργημα της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ».

Στον αγώνα για τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών

Τη φωνή του αγώνα των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, «για ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που δεν θα τους διαχωρίζει, θα παρέχει ενιαία γνώση, θα τους μορφώνει και δεν θα τους εξοντώνει», μετέφερε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης», μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Από το βήμα της συγκέντρωσης αναρωτήθηκε «πώς αξιολογεί το υπουργείο Παιδείας» τη δική του ευθύνη για το περιστατικό, χτες το πρωί, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας όπου έπεσε ένα ολόκληρο ταβάνι και ευτυχώς η δασκάλα πρόλαβε να βγάλει τους μαθητές από την αίθουσα, γιατί αλλιώς θα μιλούσαμε για τραγωδία. Σε άλλο σημείο επισήμανε πως οι εκπαιδευτικοί «νιώσαμε στο πετσί μας, με τις αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές, τις απειλές και την τρομοκρατία, όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει χτιστεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ». Κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε υπερήφανοι που σήμερα ανταμώνουμε στον δρόμο του αγώνα με όλους τους εργαζόμενους. Ο αγώνας μας είναι κοινός, είναι δίκαιος».

Δεν θα ανεχτούμε τα 10ωρα


Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», χαιρέτισε το συλλαλητήριο και στάθηκε στην πάλη ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχθούν τα 10ωρα, γενικά τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας. Τόνισε ότι θα παλέψουν για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν ανέχονται να υπάρχουν κάθε μέρα δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες διασωληνωμένοι, με την κυβέρνηση να λέει ότι το σύστημα Υγείας έχει πεπερασμένες δυνατότητες, τη στιγμή που τα ποσά που δαπανά για πολεμικούς εξοπλισμούς τείνουν στο άπειρο.

Στη μάχη για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στις απολύσεις

Ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, χαιρέτισε τους χιλιάδες απεργούς οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις κατασκευές που χτες νέκρωσαν τους χώρους δουλειάς με την πανοικοδομική απεργία. Μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των οικοδόμων, σημείωσε ότι με την πίεση που άσκησαν στους εργοδότες, χτες τους ανακοινώθηκε ότι είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν σύμβαση, μετά από 12 χρόνια. «Προετοιμαζόμαστε για απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα, όπως είχαμε αποφασίσει στη μεγάλη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ, αλλά ακόμη και νέες κλαδικές κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούμε κατακτήσεις και δικαιώματα και περνώντας στην επίθεση για σύγχρονους όρους και συνθήκες δουλειάς και ζωής», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ενας δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους, αγώνας με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες, με βάση τις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες του σήμερα, για να έρθουν στο προσκήνιο τα συμφέροντα των εργαζομένων, όλου του λαού».


«Τα μέτρα που έχουν πάρει οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις η εταιρεία τα εφαρμόζει κατά γράμμα», σημείωσε ο Γεράσιμος Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία «Praktiker». Το Σωματείο, όπως εξήγησε, πάλεψε ενάντια σε όλα αυτά τα μέτρα και πέτυχε νίκες που δίνουν θάρρος στους εργαζόμενους. Στην κατεύθυνση αυτή, μίλησε για τον αγώνα διεκδίκησης επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης και για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή του στη Λάρισα, καθώς και εργαζομένων που συμμετέχουν στη δράση του Σωματείου. «Αυτά δεν θα μείνουν αναπάντητα», τόνισε και κάλεσε στην απεργία που έχει προκηρύξει αύριο Σάββατο και στη συγκέντρωση έξω από το κατάστημα του Ταύρου.

Ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και του επιχειρησιακού Σωματείου στην «TASTY», αναφέρθηκε στη δράση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στον κλάδο, όπως στη σύσκεψη που πραγματοποίησε το κλαδικό Συνδικάτο με ΔΣ επιχειρησιακών Σωματείων της Αττικής, για τον καθορισμό διεκδικητικού πλαισίου πάλης, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για το ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Επισήμανε πως τα επιχειρησιακά σωματεία του Ομίλου Φιλίππου βρίσκονται σε συντονισμό για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, ενώ πρόσφατα στην «TASTY» οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας ανά βάρδια και με μαζική Γενική Συνέλευση αποφάσισαν σχέδιο δράσης με αντικείμενο την υπογραφή ΣΣΕ και την κατάργηση των «δουλεμπορικών».

Η δύναμή μας βρίσκεται στα συνδικάτα!

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και τους εκατοντάδες εκλεγμένους συνδικαλιστές. Με όλους όσοι σήμερα δεν πιστεύουν ότι κανονικότητα είναι να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, χωρίς ξεκούραση, με μισθούς που τελειώνουν στα μέσα του μήνα, να μας νοικιάζουνε "δουλέμποροι" και να μας έχουν ομήρους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», είπε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Είμαστε και εμείς εδώ γιατί δεν είμαστε αναίσθητοι, γιατί όταν ακούμε κάθε μέρα για τους δεκάδες νεκρούς από την πανδημία, αγανακτούμε. Γιατί δεν δεχόμαστε η υγεία μας και η ασφάλειά μας να αντιμετωπίζονται λες και είναι εμπορεύματα προς πώληση. Γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τον θάνατο, με τα συνεχόμενα εργατικά θανατηφόρα "ατυχήματα" των συναδέλφων μας διανομέων και κανενός εργάτη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις των διανομέων της «e-food» σημείωσε πως του αγώνα αυτού προηγήθηκε η επίμονη προσπάθεια του Συνδικάτου να οργανωθούν οι εργαζόμενοι, να διαμορφωθούν συγκεκριμένες διεκδικήσεις και αιτήματα. «Η αγανάκτηση και η οργή φούντωναν όλο και περισσότερο από τη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά μας, τη μεγάλη εντατικοποίηση. Κι αυτή η οργή έγινε ένα μεγάλο κόκκινο ποτάμι πάνω στην άσφαλτο όχι γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν κάτι διαφορετικό από τους άλλους. Απεναντίας πολλοί από αυτούς είναι νέας ηλικίας και ανοργάνωτοι στα σωματεία τους. Για τους περισσότερους η συμμετοχή σε απεργία ήταν η πρώτη. Αποφάσισαν όμως να πάρουν την υπόθεση πάνω τους. Τα σιχτιρίσματα να μετατραπούν σε απεργιακή μάχη», σχολίασε.

«Από το σημερινό συλλαλητήριο βγαίνει η ανάγκη να δυναμώσει η προετοιμασία για να φτιαχτεί παντού απεργιακό κλίμα. Εμείς οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία, οι διανομείς προετοιμάζουμε για τις 9 Νοέμβρη 24ωρη απεργία, αντίστοιχες απεργιακές μάχες προετοιμάζονται και σε άλλους κλάδους. Αυτές οι μάχες μπορούν και πρέπει να συναντηθούν σε μια νέα μεγάλη πανεργατική απεργία, που θα παραλύσει όλη τη χώρα!», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ